NT e-mail
 
07-07-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
North Sea Port plust 10%, maar voorziet daling in tweede jaarhelft
 
De goederenoverslag in en uit zeeschepen in North Sea Port (NSP) is in de eerste helft van het jaar met ruim 10% gestegen tot 37,5 miljoen ton.
 
 
 
(advertentie)
#
 
Dé vacaturebank van de sector transport en logistiek.
 
Alle transport- en logistiek vacatures bij elkaar... Logisch. In dé vacaturebank van de sector transport en logistiek vind je de juiste mensen. STL werkt. Voor jou! voor instroom en duurzame inzetbaarheid.

Meer info >
 
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
Vermageringskuur dreigt vanaf eind 2023 op Schiphol
 
De Nederlandse luchtvrachtmarkt was vorig jaar goed voor 612.000 ton aan exportvolume en een omzet van 2 miljard, maar ondanks die florissante cijfers drijven er donkere wolken boven de IATA-lijst, zo vreest ACN-directeur Maarten van As voor de komende jaren.
 
 
 
#
 
Deltalinqs en ESPO over de energievoorzieningszekerheid tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022
 
De crisis in Oekraïne heeft ons geleerd dat de energievoorzieningszekerheid voor Noordwest-Europa een thema is dat urgent om nieuwe oplossingen vraagt. De havens spelen hierin een belangrijke rol. Hierover gingen Isabelle Ryckbost, Secretary General ESPO, en Bas Janssen, directeur Deltalinqs, in gesprek tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
‘2% wereldwijde containercapaciteit gestremd op Noordzee’
 
De congestie in de containervaart in Noordwest-Europa heeft nu zo’n ernstig niveau bereikt, dat 2% van de wereldwijde containervaart tot stilstand is gekomen op de Noordzee en niet geladen of gelost kan worden. Dat blijkt volgens de Duitse denktank Kiel Institute for the World Economy uit de nieuwste Kiel Trade Indicator, een handelsbarometer die tweemaal...
 
 
 
#
 
UPS rijdt met super-ecocombi’s in Spanje
 
UPS zet in Spanje super-ecocombi’s in voor pakketvervoer. De trucks met twee trailers rijden tussen Madrid en Barcelona.
 
 
 
#
 
Extra belly-capaciteit zorgt voor 30% afname prijzen EU-VS
 
De luchtvrachttarieven op de trans-Atlantische markt zijn de afgelopen drie maanden met 30% gedaald door de komst van extra capaciteit (6%), die luchtvaartmaatschappijen in de vorm van belly-ruimte in de markt hebben gezet op de routes tussen Noord-Amerika en Europa.
 
 
 
#
 
Mark Harbers negeert de impact op vracht (column)
 
Als je de stapel bijlages doorneemt bij de Hoofdlijnenbrief Schiphol die minister Mark Harbers (Infrastructuur) recent naar de Tweede Kamer stuurde, dan valt op dat in die stukken veel aandacht is voor de gevolgen van de winstgevendheid van de luchthaven zelf, voor de main carrier KLM en andere bedrijven actief in de luchtvaart en voor...
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Huurders logistiek vastgoed duurder uit
 
Huurders van logistiek vastgoed kunnen verwachten dat ze komende tijd fors duurder uit zijn door hogere bouwkosten en schaarste wegens grondbeleid en beperkte netcapaciteit. Afgelopen jaren kon nieuwbouw de toenemende vraag naar vastgoed nog redelijk bijbenen, maar de grenzen van die groei zijn nu in zicht. Op verschillende plekken worden voor nieuw opgeleverde panden inmiddels...
 
 
 
#
 
Amazon schroeft expansie in VS terug na miljardenverlies in Q1
 
Na tegenvallende verkopen in de eerste helft van het jaar schroeft internetverkoper Amazon de voorgenomen uitbreiding van zijn Amerikaanse netwerk drastisch terug.
 
 
 
#
 
Uitdagingen chemische sector met Essenscia tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022
 
De hele energietransitie kan niet plaatsvinden zonder de goede energie-infrastructuur. Welke uitdagingen zijn er voor de chemische industrie? Een gesprek met Ann Wurman van Essenscia tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022.
 
 
 
#
 
Transportmiljardair Kühne vergroot wederom belang in Lufthansa
 
Klaus-Michael Kühne, met 51% meerderheidsaandeelhouder in expeditiebedrijf K+N, is de grootste aandeelhouder van Lufthansa geworden met een belang van 15,01%.
 
 
 
#
 
Blauwe Cluster en NWEA over offshore windenergie tijdens Vlaams-Nederlandse Havendag 2022
 
De hele energietransitie kan niet plaatsvinden zonder de goede energie-infrastructuur. Welke uitdagingen zijn er voor wind op zee? Marc Nuytemans van de Blauwe Cluster en Hans Timmers van NWEA gingen erover in gesprek tijdens de Vlaams-Nederlandse Havendag 2022.
 
 
 
#
 
Eerste klanten lng-terminal Eemshaven goed voor 7 miljard kuub
 
De eerste klanten die gebruik gaan maken van de terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas in de Eemshaven zijn binnen. De Gasunie maakte bekend dat ČEZ a.s. en Shell Western LNG gezamenlijk 7 miljard kuub per jaar aan capaciteit hebben gecontracteerd. Volgens de Gasunie wordt het gas vanaf augustus geïmporteerd. De komende maanden moet de resterende...
 
 
 
#
 
Hapag op beurs meer waard dan Maersk
 
Hoewel Hapag-Lloyd in transportcapaciteit veel kleiner is dan Maersk, ligt de beurswaarde van de Duitse rederij al maanden boven die van de Deense containerreus.
 
 
 
 
TRANSPORTPOLITIEK
 
#
 
EU wil staatssteun gemakkelijker maken voor ‘groen transport’
 
Brussel wil het voor Europese landen makkelijker maken om subsidies te kunnen verstrekken aan het spoor, de binnenvaart en het multimodaal vervoer. De Commissie heeft hiervoor een verordening opgesteld die het uiteindelijk mogelijk moet maken voor lidstaten om bepaalde subsidies te verstrekken zonder eerst goedkeuring van de Europese Commissie te moeten krijgen.
 
 
 
#
 
Rechter: zeevarenden mogen niet gedwongen lading sjorren
 
Zeevarenden mogen niet worden gedwongen om de lading van hun schepen te helpen sjorren. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Die bepaalde dat een cao-afspraak dat sjorren, het vastzetten van de lading op de schepen, alleen door gekwalificeerd havenpersoneel mag worden gedaan moet worden nageleefd.
 
 
 
#
 
Haags verstoppertje (commentaar)
 
De boerenacties kwamen deze week tot een triest dieptepunt. De politie zag zich bij een logistiek centrum in Heerenveen genoodzaakt schoten te lossen op de trekker van een boze agrariër nadat een blokkade uit de hand was gelopen. De gebeurtenis op zichzelf is al betreurenswaardig genoeg, maar betekent bovendien weer een incident dat afleidt van...
 
 
 
 
MEDEDELINGEN
 
#
 
Lees Nieuwsblad Transport, week 27
 
Deze week in NT: Shell bouwt megafabriek waterstof in Rotterdam, interview Thomas Reitsma (evofenedex): ‘Onzekerheid over acties van boeren is het lastigst’, politie lost schoten bij dc, vrachtvluchtenstop op Fraport in weekenden, Duitse containerfusie voorlopig van de baan, Vlaams Nederlandse Havendag: ‘We raken industrie kwijt’, ‘de stadlogisitiek is niet klaar voor 2030’, CMA CGM verlaagt...
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam