Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie
Nieuwsbrief
Tentoonstelling ‘De afbreekeconomie’ nu online
Begeef je tussen water en vuur, in de natuur van de haven in IJmuiden en de Kathedraal van AVL Mundo. ‘De afbreekeconomie’ is een online tentoonstelling over het maken en kapotmaken van dingen. Het gaat hier niet over economische groei of efficiënt produceren. De tentoonstelling kantelt ons economisch model. Hoe breken we alles wat we als mens maken weer af? 
Centraal staat het designonderzoek naar een wereld zonder plastic van Studio Klarenbeek & Dros. Zij hebben een aantal stukken van de designcollectie van Boijmans opnieuw gemaakt, maar dan in een plasticvrije versie. In een materiaal dat zichzelf ook weer afbreekt. Ook Atelier Van Lieshout onderzoekt de cyclus van constructie en deconstructie. De installatie ‘The happy end of everything’ schetst de contouren van een deconstructieve wereld die ons confronteert met de noodzaak om te veranderen. Koehorst in’t Veld presenteert een grafische opstelling die laat zien hoe de bio-based en de fossiele economie zich door de tijd heen tot elkaar hebben verhouden. In deze tentoonstelling navigeer je vrij door de verschillende werken. Een serie van interviews wordt afgewisseld met detail opnames en begeleidende teksten.
Foto: Ossip van Duivenbode.
Depot Boijmans Van Beuningen
Symposium 'Opening up! Collection Centre Strategies'
Hoe vaak heb je als museumbezoeker gedacht: ‘Ik zou weleens in het depot willen kijken?’ Museale depots zijn traditiegetrouw onzichtbaar en ontoegankelijk voor publiek. De schatkamers van de musea bevinden zich meestal in anonieme blokkendozen, ver buiten de stad of in kelders onder de museumgebouwen. De laatste jaren is hierin verandering gekomen. Een iconisch voorbeeld is natuurlijk het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. SBMK en Museum Boijmans Van Beuningen organiseren op vrijdag 28 mei het online event 'Opening Up! Collection Centre Strategies' over de interessante internationale ontwikkelingen op het gebied van museale depots. Zes (inter)nationale sprekers delen hun ervaringen met de combinatie van collectiezorg en publieke functie van een depot.

Tickets voor het symposium zijn vanaf vrijdag 9 april te verkrijgen. 
Verkrijgbaar bij Donner
Blik op Rotterdam
Schrijver Alex Boogers werd door het televisieprogramma De Vooravond in september 2020 gevraagd een ode aan het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen te schrijven. Hij koos voor een gedicht voor de hele stad met de titel: Blik op Rotterdam. Alex Boogers werd door De Vooravond in september 2020 gevraagd een ode aan het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen te schrijven. Fotograaf Ossip van Duivenbode maakte er een prachtige foto bij. Hierdoor is het idee ontstaan om van het gedicht en de foto een prachtige poster te maken. Deze poster is alleen verkrijgbaar bij Donner.

Alex en Ossip maken ook nog een bijzonder gebaar. Zij zien beiden af van hun royalties waardoor de opbrengst ten goede komt aan Boekhandel Donner.
€ 19,95
Zwevende vitrines
Bij de inrichting van het depot werkt Boijmans samen met kunstenaars. Tussen de trappen en liften in het Atrium, moest een concept bedacht worden om steeds een wisselend deel van de collectie te presenteren. Hiervoor is beeldend kunstenaar Marieke Van Diemen gevraagd. 
Het doolhof heeft ze als uitgangspunt voor het concept genomen en dit heeft ze vertaald naar een ontwerp met zwevende vitrines waarin straks de kunstwerken worden geplaatst. In totaal zweven er dertien enorme vitrines in het Atrium. Ze variëren in vorm en formaat. Het hele maakproces en de plaatsing van de vitrines in het depot zijn te zien in het uitgebreide videoportret dat we van Marieke van Diemen hebben gemaakt.
Kunstenaar Nilton Moreira da Silva geeft een workshop aan leerlingen van het Zadkine college. Foto: Marwan Magroun. 
Online tentoonstelling
Door het bos de bomen niet meer zien
Voor de tweede keer bundelen het Zadkine college en Museum Boijmans Van Beuningen de krachten. Met twaalf mbo-studenten Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk denkt kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva na over hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen. Het resultaat van deze inspanningen is de tentoonstelling 'Door het bos de bomen niet meer zien'. Deze is vanaf 16 april te zien voor de studenten en hun medestudenten op hun eigen locatie van het Zadkine College. Een speciale online tentoonstelling zal vanaf dezelfde datum te volgen zijn via de instagrampagina van Boijmans.
Art Rocks op NPO2 Extra op 30 april
In 2012 startte Museum Boijmans Van Beuningen de eerste editie van Art Rocks. Nu, 5 edities verder, is de muziekcompetitie inmiddels verzelfstandigd en is Boijmans één van de deelnemende musea.
De tentoonstelling ‘Remix Rotterdam’ uit het Boijmans bij de Buren programma heeft ervoor gezorgd dat drie schilderijen uit de collectie muzikaal vertaald zijn. Hiervan is in het Wereldmuseum een opname gemaakt. De aflevering is te zien op 30 april om 20:00 uur op NPO2 Extra en op artrocks.nl. De muzikale deelnemers strijden voor een plekje in de finale in Paradiso. Deze finale is te zien op 8 mei om 23:30 uur op NPO3.
Steun Boijmans
Het programma van Museum Boijmans Van Beuningen wordt mogelijk gemaakt door honderden vrienden, bedrijven, donateurs, fondsen en stichtingen.
Doet u mee? Kijk op: boijmans.nl/steun-boijmans
Partners
Volg Ons
Copyright © 2021 Museum Boijmans Van Beuningen, All rights reserved. Wilt u de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen niet meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven. Wilt u wijzigingen aanbrengen in uw persoonlijke gegevens klik hier.