AH, Jumbo en Lidl 'om' op verzoek, Aldi pas na dwang Er bestaan honderden meergranenproducten, met naast meergranenbrood onder andere ook meergranenbeschuit, -crackers, - koek, -pasta, -pannenkoeken en -tortilla’s. Europese regels bepalen dat, bij ingrediënten die karakteristiek zijn voor producten, in de ingrediëntenlijst duidelijk moet worden gemaakt welk percentage er van dit ingrediënt in het product zit. Denk aan een aardbeidrank waarbij in de ingrediëntenlijst moet staan hoeveel aardbei er echt in zit. Dit geldt ook voor de 'meergranen' in meergranenproducten. Deze wettelijke verplichting wordt ten onrechte vaak overtreden. Zo kunnen fabrikanten verdoezelen dat er amper 'meergranen' in hun product zitten. Op verzoek van foodwatch gaven Albert Heijn, Jumbo en Plus al aan de percentages van de granen voortaan te gaan vermelden. Ook Lidl volgde nadat we erover de publiciteit zochten. Aldi ontkende de wettelijke verplichting en tegen hen diende we dan ook een handhavingsverzoek in bij de NVWA. Die liet weten: “De NVWA deelt het standpunt van foodwatch dat het percentage van de granen in het meergranen pannenkoekenmeel gekwid moet worden. De NVWA heeft dit aan ALDI doorgegeven, en ALDI heeft aangegeven dat ze hieraan gehoor geven en het etiket zullen gaan aanpassen.” Uiteindelijk gaan dus alle grote producenten en supermarkten eindelijk eerlijker communiceren over meergranenproducten, al was er soms procedurele dwang voor nodig. Ook gaven enkele fabrikanten, waaronder Albert Heijn, Bolletje en Dr.Oetker, aan meer andere granen naast de tarwe in de producten te gaan stoppen. Zij sluiten zich aan bij de richtlijn van de bakkers om minimaal 10% andere granen te gebruiken. Nog steeds weinig maar meer dan de paar korreltjes die er nu soms in zitten. Zie hieronder een voorbeeld van de aanpassingen: |