'Zet een mini-volk een week bij elkaar op hetzelfde terrein en een mini-samenleving ontstaat.'

Lezer, je weet vast:
 
Zet een mini-volk een week bij elkaar op hetzelfde terrein en een mini-samenleving ontstaat. Compleet met mini-koninkjes, mini-wetten en mini-rechters. Het zomerkamp.
 
Het zomerkamp is niet slechts een uitstekende bron van kindervertier en betaalbare oppasservice, ook is het een uitgelezen mogelijkheid voor antropologisch onderzoek.
Afgelopen week, te kamp in de Soester Duinen, besloot ik de antropoloog in mij los te laten.
 
Levend Stratego stond ook dit jaar weer op het programma. Mijn groep met gemiddeld- negenjarigen drentelde op het ogenblik door het bos. Elk team liep met speelkaarten op zoek naar spelers van het andere team. Bij een confrontatie moeten de kaarten worden getoond. Een hogere kaart (een ruiten zes bijvoorbeeld) verslaat een lagere (een harten vijf), de aas verslaat alles, maar de twee verslaat de aas.
 
Simpel? Welnee: zo’n spelletje vereist verkennen, informatie delen, groeperen, voorbereiden op tegenstanders van onbekende sterkte, met een lage kaart door omgekeerde psychologie de ander met bluf uitlokken, of juist ontwijken. Kortom, het vereist samenwerken, net als het hele zomerkamp. Samenwerken, samenleven. Kunnen kinderen van negen dat?
 
Observatie 1: de mini-samenleving heeft onderdanen nodig
Meisje 1 tegen meisje 2: ‘Ik ben jouw koning. Bescherm me.’
Waarop nummer 2 dat zonder morren, zelfs huppelend, deed.
Deze vredige tweevrouws-alliantie overleefde het spel, terwijl ruziënde duo’s in zandhappend geworstel ten onder gingen.
 
Observatie 2: de mini-samenleving heeft leiders nodig
Wie het snelst loopt tijdens een wandeltocht wordt gevolgd, al kent hij/zij de weg niet.
Kind vooraan: ‘We moeten naar de Soester Duinen. De Lange Duinen zijn natuurlijk langer lopen!’
 
Observatie 3: de mini-samenleving heeft kunst en spelen nodig
Kind: ‘Verhalen zijn kinderachtig.’
Ik: ‘Willen jullie een van de voorleesverhalen of rustig jezelf vermaken?’
Zelfde kind: ‘Verhaal! Twee verhalen!’
 
Observatie 4: de mini-samenleving is diervriendelijk
‘Kijk een hond! Wat een lieve hond!’
‘Kijk een haas! Wat een lieve haas!’
‘Kijk een oorwurm! Wat een vette oorwurm!’
‘Het is mijn pokémon!’ ‘Ik noem hem Sandy.’
 
Observatie 5: de mini-samenleving is egalitair (en neigt naar communisme)
Alles moet eerlijk, voor jong en oud, man of vrouw. Corveeroosters. Veldhelften.  Hagelslagporties. Pannenkoekdikte. Volleybalbeurten. Groepsdouchetijd. Kleurpotloden. Dropveters. Geschillen zijn op te lossen met steen-papier-schaar.
 
Een mini-samenleving. Kunnen kinderen van negen dat?
De observaties wijzen uit: beter dan kinderen van veertig.
 
En daarmee wens ik u nog een hele fijne zomer,
 
Marthe van Bronkhorst
Columnist

De rollen omgedraaid - kijken naar kunstkijkers
'Er ontstaat een soort quiz-element waarbij een eigen interpretatie wordt gedeeld en daarna getoetst door de intentie van de kunstenaar erbij te pakken.' Vivian Mac Gillavry ging undercover bij een kunstexcursie. Niet voor de kunst, maar voor de mensen.
Tip: Booschappendagen als bietenakkers
Loren Snel werkte als vrijwilliger op een Duitse eco-boerderij, en sindsdien koestert ze de weldaad van routinematige klusjes. Een deugdzame tip voor ook de minder deugdzame dodo’s onder ons, want door vrijwillig een ander te helpen, help je net zo goed jezelf.
Poëzie: Hier
Anne Chris van Doesburg reageert op de reflecties van dichter Ingmar Heytze op het begrip 'tijd', in een gedicht dat wel heel dichtbij komt.
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
De jaren '20: brullen tot we gehoord zijn
De eerste column van Eva van den Boogaard op Hard//hoofd! Waarin ze mijmert over rokerige jazzbars, glitterjurken met uitgesneden blote ruggen en overdaad in allerlei vormen. Ze hoopt dat déze jaren 20 net zo roaring worden als de vorige.
Filmtrioloog: Queen & Slim
Onze redacteuren zagen 'Queen & Slim' en waren het snel eens: de film is een instant classic, met een hoge mate van urgentie en een perfecte mengeling van spanning, romantiek en esthetiek.

Filmposter door Friso Blankevoort.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.