Nederlandse industrie is viezer dan nodig, fraudeslachtoffers schamen zich
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Donderdag 25 maart 2021
nrc.nl/economie
door
Teri van der Heijden
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! Zijn beleggers gek dat ze massaal hun geld in lege beurshulzen steken, of is het gewoon een puike investering? De Amerikaanse toezichthouder vertrouwt het niet. Verder vandaag: Nederlandse industriebedrijven stoten veel meer broeikasgassen uit dan ‘schone’ Europese concurrenten. En de treinen worden wel weer erg vol, maar NS zegt dat er niks aan te doen is. 

Zwart gat? Een hoop geld in een lege beurshuls kieperen, en dan maar kijken wat de bazen met je dollars doen? Het klinkt niet echt als een geweldige optie. Toch halen dit soort beursgangen vele miljarden op, vooral op Wall Street.

Deze frenzy is al een tijdje aan de gang, en heeft inmiddels ook de interesse van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC gewekt. Persbureau Reuters meldt vandaag op basis van anonieme bronnen dat de SEC een onderzoek is gestart. Die wil bijvoorbeeld weten hoe begeleidende banken de risico’s afdekken. Grote banken op Wall Street, die ‘garant staan’ bij dit type beursgangen, hebben brieven gekregen met vragen.

Die lege beurshulzen heten in financieel jargon SPAC’s, kort voor special purpose acquisition companies. Die werken zo:

  • Een of meerdere ondernemers brengen een ‘bedrijf’ naar de beurs, zonder dat ze daadwerkelijk een bedrijf hébben.
  • Ze halen geld op bij beleggers, om daar vervolgens een bedrijf van te gaan kopen.
  • De beleggers weten nog niet welk bedrijf dat zal zijn, ze moeten op het management vertrouwen. SPAC’s worden daarom ook wel ‘blancochequebedrijven’ genoemd.

In dit verhaal van collega Eva Smal lees je nog veel meer over dit vreemde fenomeen in opkomst, en over de Nederlandse voorbeelden.

SPAC’s zijn immens populair: dit jaar is er via zulke beursgangen tot nu toe al voor 170 miljard dollar (144 miljard euro) opgehaald, schrijft Reuters. Dat is meer dan in heel 2020, toen was het 157 miljard dollar. Reden voor de rush: er is zóveel geld in de markt dat het bijna wanhopig naar een bestemming zoekt.

En dat is gelijk het risico: kijken die gretige beleggers wel kritisch naar waar ze in stappen?

Liedje voor de lunch: Black Hole Sun – Soundgarden

Mag het een tonnetje minder? Nederlandse industriebedrijven zouden veel minder broeikasgassen kúnnen uitstoten, alleen dat doen ze niet. Als ze wel zo ‘schoon’ zouden produceren als technisch mogelijk is, kunnen ze jaarlijks 7 megaton aan broeikasgassen minder uitstoten. Voor wie de eenheid megaton ook weinig zegt: dat is ruim 4 procent van de totale uitstoot in Nederland. Deze berekening komt van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), energieredacteur Erik van der Walle schrijft er vandaag over in NRC.

Wat de industrie wel of niet doet, heeft grote gevolgen. De 300 grootste industriebedrijven zorgen voor een kwart (!) van alle Nederlandse uitstoot. Vooral bedrijven in de chemie en olieraffinage kunnen beter. Als die zo schoon als mogelijk werken, kan dat 5 megaton aan broeikasgassen schelen. Dat is veel: de moeizame operatie om anderhalf miljoen huizen van het aardgas te halen, moet een reductie van 2,4 megaton opleveren.

Simswap-schaamte. Hun telefoonnummer werd gehackt door een ‘simswap-aanval’ op T-Mobile. Niet hún schuld zou je denken – niet zo gek dat je erop vertrouwt dat je telecomprovider je nummer niet zomaar uit handen geeft. Maar hoe voelen de slachtoffers zich? Niet boos, maar beschaamd. Techredacteur Marc Hijink sprak vier slachtoffers van deze vorm van fraude, waarbij hun telefoonnummer via de helpdesk van T-Mobile werd ‘overgenomen’.  

„Je geeft in eerste instantie toch jezelf de schuld”, vertelt een van hen. Twee van de vier werden van hun cryptovaluta beroofd: ruim 6.000 euro en 10.000 euro. Lees hier hun hele verhaal, en hoe geraffineerd de hackers te werk zijn gegaan. 

Met z’n vieren in een viertje. Klachten over drukte kwamen altijd pas als de treinen meer dan 90 procent gevuld waren. Nu ontvangt NS die al bij een bezetting van 40 procent. Honderden per week. Op zich begrijpelijk, zegt NS-bestuurder Tjalling Smit in een interview in Trouw. Maar minder druk gaat het waarschijnlijk niet worden, waarschuwt hij, eerder drukker.

Recent zei ook het OMT dat het te druk werd in de treinen. Maar een dienstregeling waarin reizigers keurig afstand kunnen houden, is onmogelijk, zegt Smit. Met extra of langere treinen valt de toenemende drukte volgens hem maar een beetje op te vangen. NS laat nu 10 procent minder treinen rijden dan vóór corona. Over het besmettingsgevaar in een drukke trein is, ook na ruim een jaar pandemie, weinig bekend.

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Deze nieuwsbrieven vind je wellicht ook interessant:

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC