NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Onderzoeksraad: ‘Wadden beter beschermen tegen containerreuzen’
 
Het Waddengebied moet beter beschermd worden tegen containerverlies op de vaarroutes die de eilanden noordelijk passeren. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de vaarroutes boven de Waddeneilanden bij noordwesterstorm zeer risicovol zijn voor grote, brede containerschepen.
 
 
 
#
 
Liveblog Multimodaal Online 2020: Modal shift
 
De middagsessie van Multimodaal Online 2020 gaat vandaag over modal shift. Wat is nodig om lading van de weg naar het water en spoor te krijgen, zoals de overheid graag wil uit het oogpunt van duurzaamheid. Jaco van Meijeren van TNO, Fred Hooft van Bavaria, evofenedex-voorzitter Steven Lak, Jeroen van den Ende van Port of...
 
 
 
(advertentie)
#  
UW SUPPLY CHAIN. UNIFIED.
 
Het krachtigste WMS ooit is cloud-native, versionless, schaalbaar en bestaat volledig uit microservices. Het hoeft nooit meer te worden geüpgraded en bevat alle functionaliteiten voor moderne distributie. U heeft nooit meer een ander WMS nodig.

Meer informatie
 
 
 
#
 
Forse celstraf geëist wegens fraude bij Rotterdam Shortsea Terminals
 
De officier van justitie in Rotterdam heeft tot 33 maanden cel geëist tegen drie medewerkers van het containeroverslagbedrijf Rotterdam Shortsea Terminals (RST). Ze worden ervan verdacht het bedrijf voor meer dan drie miljoen euro te hebben opgelicht.
 
 
 
(advertentie)
#  
Neem een proefabonnement op Nieuwsblad Transport
 
De redactie van Nieuwsblad Transport houdt u via nieuwsbrieven op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector. Wilt u graag volledige toegang tot alle artikelen? Probeer dan het proefabonnement voor drie maanden.

Bekijk actie
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Containerlijnen logenstraffen sombere prognoses analisten
 
De containerrederijen lijken de inktzwarte verwachtingen van lijnvaart-watchers te logenstraffen met hun beter dan verwachte resultaten en het collectieve vermogen om de vervoersprijzen tijdens de coronacrisis op peil te houden en zelfs te verhogen.
 
 
 
#
 
Tweede Kamer steunt vrachtpool Schiphol
 
De Tweede Kamer heeft een motie de VVD, SP en CDA aangenomen voor het borgen van het strategische belang van vrachtvluchten op Schiphol. Daarbij wordt het kabinet nadrukkelijk verzocht om dit belang op Europees niveau via het alloceren van aparte vrachtslots, de zogeheten vrachtpool, mogelijk te maken.
 
 
 
#
 
Export Nederlandse goederen naar China steeg met 16%
 
In de eerste vier maanden van 2020 is de export van Nederlandse goederen naar China met 16% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De export steeg met 500 miljoen euro naar 3,5 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 
 
#
 
Liveblog Multimodaal Online 2020: De Nieuwe Zijderoute
 
Vandaag is dag 4 van Multimodaal Online 2020. In de ochtendsessie, die om 10:00 uur start, zoomen we in op de Nieuwe Zijderoute. Wat gaat de spoorverbinding uit China betekenen voor de Nederlandse logistiek, voor transportbedrijven en voor Limburg? Ton van den Hanenberg (Hogeschool Rotterdam), Hanno Reeser (H.Essers Transport) en Bert Roona (LIOF) en anderen...
 
 
 
#
 
Jan Lagasse (North Sea Port): ‘Nieuwe spoorlijn schept ruimte’
 
Koppelingen Aanleg van circa 8 kilometer spoor tussen Terneuzen en Zelzate moet railgoederenvervoer van North Sea Port met 50% opstuwen
 
 
 
#
 
Corona noopt car carriers op de rem te trappen
 
Een ‘bumpy ride’. Zo kan je het voorjaar van de car carriers wel samenvatten. Terwijl er tussen de Noorse fjorden ro-/ro-schepen liggen te rusten vanwege de coronacrisis, stond in Florida dagenlang een autoschip in brand dat nog wél aan het werk was geweest. Toch hebben de voertuigvervoerders ook wat positieve (groene) nieuwtjes.
 
 
 
#
 
Video: Multimodaal Online 2020 – Logistiek van de Toekomst
 
Kijk de dinsdagmiddagsessie terug van Multimodaal 2020 met als thema ‘Logistiek van de Toekomst’.
 
 
 
#
 
Belgische aannemers niet enthousiast over materiaaltransport per schip
 
In de herfst van 2019 begonnen de stad Antwerpen en enkele producenten en distributeurs van bouwmaterialen samen met rederij Blue Line Logistics een proef om bouwmaterialen op binnenschepen tot vlak bij de binnenstad te brengen. Daarbij moesten alleen nog de laatste kilometers per vrachtwagen worden afgelegd. De initiatiefnemers stellen nu vast dat slechts weinig aannemers...
 
 
 
#
 
Torenhoge prijzen stuwen de vrachtomzet
 
De gemiddelde luchtvrachttarieven in de wereld zijn aan het dalen. Dit onder druk van een mindere vraag naar het transport van beschermende kleding (mondkapjes en gezichtsmaskers) tegen het coronavirus.
 
 
#
 
‘Veel mis met bouw EU-verkeerscorridors’
 
De Rekenkamer van de Europese Unie kraakt het beleid rond de bouw van de grote transportcorridors in de EU. Zo voert de Europese Commissie nauwelijks toezicht en is er geen sprake van coördinatie tussen de lidstaten. Daardoor halen de meeste projecten de deadline van 2030 niet.
 
 
 
#
 
‘Verbetering regels wisseling bemanning loopt veel te langzaam’
 
De omstandigheden voor het wisselen van bemanningen van zeeschepen zijn onvoldoende verbeterd. Door de coronacrisis zitten duizenden zeevarenden noodgedwongen maanden te lang aan boord, en het aantal loopt alleen nog maar op. Ondanks inspanningen die gedaan worden om de situatie te verbeteren, door onder meer de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en luchtvaartmaatschappij KLM,...
 
 
 
#
 
CMA CGM laat ‘ouderwetse’ bulb-loze schepen bouwen
 
In China is de bouw van start gegaan van de eerste twee van een serie van negen containerschepen van 22.500 teu voor CMA CGM, die weer ‘ouderwets’ zonder bulbsteven worden uitgevoerd.
 
 
 
#
 
Wegvervoer vraagt 75 miljard euro van Brussel
 
De International wegvervoerorganisatie IRU vraagt een steunpakket van 75 miljard euro van de Europese Commissie om de sector er na de coronacrisis weer bovenop te helpen en de verdere vergroening van de dieselvloot te financieren.
 
 
 
#
 
Toeslag Maersk voor verkeerd aangemelde speciale lading
 
Maersk gaat vanaf 1 juli een toeslag van 500 dollar rekenen voor speciale lading waarvan de maten groter zijn dan van tevoren door de klant is aangemeld.
 
 
 
#
 
‘Virtuele kraan’ voor binnenvaart op ECT Delta Terminal
 
Een groep van bijna dertig inland terminals en binnenvaartoperators heeft vanaf deze week de beschikking over een ‘virtuele kraan’ op de ECT Delta Terminal, waarvoor die groep zelf de planning verzorgt.
 
 
 
#
 
Coronamonitor: ‘Wegtransporteurs voelen nog weinig beterschap’
 
Nederlandse wegvervoerders en expediteurs lijden nog onverminderd onder de coronacrisis. Dat blijkt uit de vijfde coronamonitor van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
 
 
 
#
 
Video: Multimodaal Online 2020 – De sector tijdens en na corona
 
Kijk de maandagmiddagsessie terug van Multimodaal Online 2020 over ‘De logistieke sector tijdens en na corona’.
 
 
 
#
 
Foto’s: ‘Pioneering Spirit’ flikt het weer
 
De ‘Pioneering Spirit’ van Allseas heeft de derde van de vier grote productieplatforms van het olieveld Brent van Shell op de Noordzee verwijderd.
 
 
 
#
 
MPC heeft kapitaalinjectie nodig om te overleven
 
MPC Container Ships zal schepen moeten verkopen of zal zelfs failliet gaan als het bedrijf geen snelle kapitaalsinjectie krijgt. Die waarschuwing heeft het Noors-Duitse scheepvaartbedrijf volgens internationale maritieme media geuit op een ontmoeting met obligatiehouders.
 
 
 
#
 
Milieuclub ICCT: ‘Kappen met die scrubbers’
 
De International Council on Clean Transportation (ICCT) wil dat de IMO het gebruik van scrubbers op termijn verbiedt. In een eerste stap zouden zogenoemde open loop scrubbers omgebouwd moeten worden naar closed loop.
 
 
 
#
 
MOL doet veertig schepen van de hand
 
Mitsui OSK Lines (MOL) wil zijn vloot gaan inkrimpen en ongeveer veertig schepen van de hand doen. Dat staat in het ‘Rolling Plan 2020’ dat de directie van het Japanse scheepvaartbedrijf heeft geopenbaard.
 
 
 
 
POLL
 
  Open loop scrubbers zijn sjoemel-apparaten.  
 
 
stem Onzin, ze zorgen voor veel schonere lucht.
stem Oneens, het zeewater merkt er niks van.
stem Klopt, het is absurd dat ze het afval in zee mogen lozen.
stem Wat is een open loop scrubber?
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam