Leer meer over het zintuig ‘reuk’ in het Oude Egypte, en specifiek over het mummificatie proces! Tijdens deze online workshop leert u alles over de geuren die de mummificatiekamers en graven definieerden, en over de verschillende geuren waarmee de Oude Egyptenaren na hun dood omringd wilden worden. De workshop duurt ongeveer drie uur en wordt gegeven door Dora Goldsmith, een expert op het gebied van geuren in het Oude Egypte.
In het eerste uur leert u alles over de achterliggende gedachten en symboliek van de ingrediënten die bij het mummificatie proces gebruikt werden. Tijdens het tweede uur krijgt u aan de hand van verschillende geurinstallaties meer inzicht in de materialen. De ingrediënten worden gepresenteerd op leisteenplaten, waar u visueel van kunt genieten via de camera. Hierbij leert u alles over de betekenis van elk ingrediënt voor de Oude Egyptenaren en waarom juist deze ingrediënten gebruikt werden bij de mummificatie. De workshop wordt afgesloten met een Q&A waarin er ruime gelegenheid is om vragen te stellen.
Na afloop van de workshop ontvangt u een leuke quiz om uw kennis over de geurwereld van het balsemen te testen.
Online lezing De piramide van Cestia in epigrafische manuscripten en oude boekdrukken
De hernieuwde interesse in klassiek Latijnse inscripties in de Renaissance zorgde voor een grote hoeveelheid aan epigrafische corpora. Wetenschappers kwamen er echter al gauw achter dat het weergeven van epigrafische teksten op papier geen gemakkelijke taak was: inscripties zijn een combinatie van tekstuele en iconografische elementen, en om ze compleet en correct weer te geven moeten beide elementen afgebeeld worden op papier. Antiquairs uit de 16e eeuw werden geconfronteerd met de materialiteit van epigrafische teksten en moesten een notitiewijze verzinnen die de niet-tekstuele eigenschappen van de inscripties kon vastleggen. Deze problemen werden nog relevanter toen de eerste gedrukte boekcollecties begonnen te circuleren.
In deze lezing wordt ingegaan op de wijze waarop humanisten in de 16e eeuw inscripties en hun monumenten vastlegden in hun syllogai (notitieboek voor schetsen en inscripties). Hiervoor wordt als case-study de piramide van Cestia in Rome bekeken. Hoe werd de piramide in verschillende epigrafische corpora (zowel manuscripten als print) afgebeeld? Paloma bespreekt de verschillende moeilijkheden die wetenschappers tegenkwamen bij het transcriberen van de inscripties van de piramide, en hoe ze deze oplosten (of probeerden op te lossen). Ook wordt er gekeken naar de wijze waarop driedimensionale monumenten als de piramide van Cestia werden afgebeeld in oude boekdrukken en hoe men dacht over de piramide als een Klassiek monument.
Spreker: Palome Pérez Galván (Universiteit van Warwick) Datum: conderdag 27 augustus 2020 (19-20 uur) Locatie: Online (Zoom) Taal: Engels Prijs: gratis voor donateurs | €5 voor niet-donateurs