Onnodig lijden grote grazers Oostvaardersplassen

10 maanden geleden


Text only:

Quickscan Oostvaardersplassen‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk online versie

Beste Dierenliefhebber,
In de media is de laatste tijd veel aandacht geweest voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen die te lijden hadden onder de zware (weers)omstandigheden. Voor de Dierenbescherming was dit reden om een quickscan uit te voeren. Doel van deze quickscan was vast te stellen of het huidige beleid, dat is gericht op het voorkomen van onnodig lijden van de grote grazers, goed wordt uitgevoerd.
Resultaten
Een delegatie, bestaande uit deskundigen van de Dierenbescherming, een externe ecoloog en een dierenarts heeft het gebied bezocht en gedegen onderzoek gedaan. Wij vinden het belangrijk om u op de hoogte te stellen van de resultaten van dit onderzoek.
Tijdens de quickscan kreeg de Dierenbescherming het vermoeden dat het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet geheel volgens het protocol wordt uitgevoerd. Vooral het protocol vroeg reactief afschot, om lijden bij de dieren te voorkomen, lijkt niet consequent te worden toegepast.
Bij het bezoek dat de Dierenbescherming aan de Oostvaardersplassen bracht, zijn dieren aangetroffen met een lichaamsconditie, waarbij eerder ingrijpen beter was geweest. Daarnaast is het opvallend dat een belangrijk deel van de dieren aan het einde van de winterperiode is afgeschoten, terwijl bij vroeg reactief beheer de verwachting is dat dit aan het begin van de winterperiode zou gebeuren.
Wat wij doen
De Dierenbescherming roept de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer op om het protocol nauwgezet te volgen. Daarnaast is het noodzakelijk om, zoals oorspronkelijk gepland, ook extra bosgebieden open te stellen voor de dieren.
De komende periode blijven we nauwgezet monitoren of de provincie en Staatsbosbeheer de eerder gemaakte afspraken nakomen.
Meer informatie?
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar onze website. Daar treft u ook het rapport Quickscan Oostvaardersplassen.
 
Met vriendelijke groet,
Hans Bakker
Algemeen directeur Dierenbescherming a.i.
Liever geen Dierenm@il meer ontvangen? Klik dan hier

Dierenbescherming.nl

Categorieën: Dieren | Toebehoren Vissen | Visserij Paarden | Benodigdheden Katten Honden Knaagdieren
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 31 t/m 64 jaar 19 t/m 30 jaar

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019