Bekijk de webversie
ALS WATERSCHAP DRAGEN WIJ BIJ AAN EEN MOOIER EN BETER MIDDEN- EN WEST-BRABANT
Van veilige dijken tot voldoende én schoon water. Dit doen we samen met anderen op een duurzame, moderne manier. Nu en in de toekomst.
In deze nieuwsbrief vind je alle hoogtepunten van maart.
Veel leesplezier!
BEN VOORBEREID OP HET WORST-CASE SCENARIO
Tijdens de tweede Winterschoolavond van waterschap Brabantse Delta ging het over ‘weerbaarheid’. Want juist in tijden van toenemende onzekerheid en externe dreigingen, zoals klimaatextremen geopolitieke spanningen, is het van cruciaal belang dat de samenleving weerbaar is. Dat we zijn voorbereid op mogelijke crisissituaties.

Kolonel Bas van den Berg van het Ministerie van Defensie, Adviseur waterbewustzijn en weerbaarheid Thijs Vermeulen van het Programma Water en Ruimte Limburg, Manager veiligheid Mireille van den Boom van Interpolis en Sectormanager risico- en crisisbeheersing Marcel Appeldoorn namen het woord en vertelden alles over dit onderwerp.

Wil je meer weten? Lees de gehele samenvatting op onze website en leer hoe het waterschap zich voorbereidt op crisissituaties.
BRABANT NEEMT EXTRA MAATREGELEN VOOR SCHONER WATER
De provincie Noord-Brabant en de waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta nemen extra maatregelen om de waterkwaliteit in Brabant verder te verbeteren. Dat is nodig om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen.

De maatregelen geven onder andere een impuls aan de benodigde vernattingsmaatregelen in en om Natura 2000-gebieden en Natte Natuurparels, versnellen het natuurlijker inrichten van beken en kreken én dragen bij aan natuurvriendelijker beheer en onderhoud. Ook dragen de maatregelen bij aan verbetering van de zuivering van afvalwater én maatregelen rondom gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten en niet van nature voorkomende stoffen in zowel het landelijk- als ook stedelijk- en industriegebied om verontreiniging van grond- en oppervlaktewater te verminderen of te voorkomen.


Lees meer over deze maatregelen op onze website.
DROGE START VOORJAAR 2025
Twee jaar lang sneuvelde het ene na het andere neerslagrecord. Kelders stonden onder water, agrariërs konden hun akker niet op en een wandeling in het bos eindigde altijd met natte schoenen. Maar de afgelopen twee maanden is het droog. Er viel slechts 25% van het gemiddelde. En de gevolgen daarvan zien we als waterschap terug. Want als er teveel water is, kunnen we het afvoeren via onze stuwen en gemalen. Maar als er te weinig water is, kunnen we het niet zomaar overal aanvoeren. 

Wil je meer weten? Lees verder op de website
CHECK WERKING VISPASSAGE MET ONDERWATERCAMERA'S
Op 11 maart zijn onderwatercamera’s geplaatst om de werking van de vissluis in de Donge te onderzoeken en te verbeteren. Op de eerste dag keek al een nieuwsgierige baars in de camera.

Afgelopen jaar legde het waterschap verschillende vispassages aan. Deze vispassages overbruggen het verschil in waterhoogte over stuwen. Daardoor kunnen vissen langs stuwen zwemmen.

Het waterschap kan steeds meer vissluizen en visliften vanaf kantoor instellen. Met onderwatercamera's onderzoeken ze de werking van deze vissluizen en visliften en verbeteren ze de instellingen.

Bekijk de video van de vissluis. Spot jij de nieuwsgierige baars?
WATERSCHAP BRABANTSE DELTA IS GESTART MET EMISSIELOOS BAGGEREN VAN DE VAARWEGEN
Vanaf nu gebruikt waterschap Brabantse Delta elektrische materialen voor de baggerwerkzaamheden op de vaarwegen in Midden- en West-Brabant. Dat betekent dat deze werkzaamheden nu emissieloos worden uitgevoerd. Saskia Boelema van Provincie Noord-Brabant, dagelijks bestuurslid Anco Sneep van waterschap Brabantse Delta en directeur Teun de Koning van Martens en Van Oord openden op woensdag 19 maart deze werkzaamheden.

Tot en met 2026 baggert het waterschap de provinciale vaarwegen in Midden- en West-Brabant uit. Binnen dit project diept het waterschap 35 kilometer vaarweg uit. Na afloop van het project is er ongeveer 500.000 m3 slib gebaggerd.

Over de jaren heen ontstond er op de bodem van de vaarwegen een dikke laag slib. Slib bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil. Door te baggeren blijven de vaarwegen goed doorvaarbaar voor kleine en grote schepen. Ook verbeteren we zo de kwaliteit van het water.

Wil je meer weten? Lees verder op de website.
MAATREGELEN TEGEN GRAAFSCHADE AAN DIJKEN
De stabiliteit van de primaire waterkeringen binnen het werkgebied van waterschap Brabantse Delta wordt steeds vaker bedreigd door dierlijke graverij. Dit kan op termijn leiden tot verzwakking van de dijken en daarmee een risico vormen voor de waterveiligheid. Om dit te voorkomen, is het waterschap een project gestart om preventieve maatregelen te nemen tegen graafschade, zoals het verflauwen van de dijk of het plaatsen van gaas in de dijk. Het doel is om de dijken te beschermen zonder onnodige schade aan de leefomgeving van dieren.

Lees hier meer over de maatregelen tegen graafschade aan dijken.
VIND WATERWERK DAT RAAKT BIJ WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

Weinig is zo belangrijk als water. Dat voel je als je werkt bij waterschap Brabantse Delta. Met zo’n 870 enthousiaste collega’s dragen we elke dag bij aan veilig wonen, werken en genieten in en om het water.Ben jij op zoek naar leuk werk, fijne collega’s en belangrijk werk? Bekijk al onze vacatures en maak kennis met waterwerk dat raakt.
BEKIJK ONZE ACTUELE VACATURES