Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Bibliotheek!  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bekijk of deel deze nieuwsbrief online.
jaargang 4
Met deze digitale nieuwsbrief informeren we je over nieuws en activiteiten in de Bibliotheek Schiedam.
Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kun je je afmelden via de link onderaan.
Nationale Voorleesdagen groot succes!
De activiteiten die de Bibliotheek Schiedam speciaal voor de Nationale Voorleesdagen organiseert zijn een groot succes. We zien veel enthousiaste (groot)ouders en kinderen die genieten van al het leesplezier dat gratis wordt aangeboden. Het Voorleesontbijt was enorm druk bezocht en ook bij het Peuterdansen sprong iedereen gezellig in het rond. Wil je het op leuke manier afsluiten? Bezoek dan op zaterdag 3 februari een speciaal voorleesmoment van 15:00 tot 15:30 uur voor kinderen van 2 - 4 jaar.
Leden van schildersclub Het Schooltje exposeren
Schilderclub 'Het Schooltje' van wijk- en bewonersvereniging Tuindorp bestaat al ruim 25 jaar. Enkele van de 15 leden zijn al lid vanaf het begin. Het begon ooit als cursus aquarelleren, maar inmiddels kun je er terecht voor alle technieken. De leden hebben een selectie gemaakt uit recent werk dat de komende maand te zien is in de Korenbeurs.
Ga aan de slag met een verhaal in 't Schrijfcafé
Schrijf je weleens een verhaal of gedicht en vind je het leuk om daar verdieping of variatie in aan te brengen? Of schrijf je nog niet, maar wil je dit wel een keer proberen? Kom dan naar het Schrijfcafé in de Korenbeurs op woensdag 21 februari. Je krijgt verschillende inspiratiebronnen en technieken aangereikt. Meld je van tevoren aan!
NIEUW: digicoaching!
Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam biedt sinds kort één-op-één hulp bij digitale vragen. Heb jij moeite met de digitale wereld of ken je iemand die het lastig vindt? Kom dan naar de bibliotheek. Dan koppelen we je aan een digicoach voor persoonlijke begeleiding.

Met zo’n 3 á 5 lessen helpen we je een heel eind op weg; de digicoaching kost € 20,00. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Wanneer je je inschrijft, bellen we je om afspraken te maken voor de persoonlijke lessen.
Met behulp van een digicoach kun je gericht aan de slag met je computervragen. Onderwerpen waar we mee kunnen helpen zijn bijvoorbeeld Windows 10 of 11, leren mailen met de outlook app, omgaan met verschillende internet browsers en onderhoud. Ook kunnen we je helpen tablets en telefoons beter te leren gebruiken. Leer alle knoppen kennen en ontdek hoe je kan internetten, apps downloaden en installeren. Ook e-books kunnen aan de orde komen.
Blijf je basisvaardig- heden ontwikkelen
Iedere dinsdagavond tussen 17.30 uur en 21.00 uur helpen we Schiedammers op weg in de Korenbeurs met basisvaardigheden: lezen, schrijven en rekenen; digitale vaardigheden; gezondheid; financiën en sociaaljuridische kwesties. Kom langs, stel je vraag of knoop een gesprek aan. De koffie staat klaar!
Mis je een boektitel? Laat 't ons weten!
De Bibliotheek Schiedam hecht veel waarde aan je mening en stemt de collectie graag af op jouw wensen. Mis je een titel in onze collectie, vul dan online een aanschafverzoek in. Boeken die in de afgelopen 6 weken zijn verschenen, komen automatisch in onze collectie en hoef je dus niet door te geven.
Online Bibliotheek groeit
Het aantal mensen dat lid wordt van de online Bibliotheek blijft stijgen. Waar de online Bibliotheek in 2022 ruim 524 duizend leden telde, waren dat er in 2023 ruim 608 duizend. Een stijging van 16%. Zowel het aantal leden als het aantal uitleningen groeit. In totaal werden er in 2023 bijna 5,5 miljoen e-books en een kleine 2,3 miljoen luisterboeken geleend.
In 2022 waren dat respectievelijk 5,3 en 2,1 miljoen. 21 januari was het tien jaar geleden dat het eerste digitale bibliotheekboek in Nederland werd uitgeleend.

Raak bij het inloggen trouwens niet in de war. Het veld waar je je pasnummer of e-mailadres invult, heet sinds kort 'Gebruikersnaam'. Ben je je gegevens kwijt? Vraag op het inlogscherm je gegevens op.
17 feb. Leeskring : Kort Amerikaans van Wolkers
Neerlandicus Hans Overheul geeft een lezing over de klassieker Kort Amerikaans van Jan Wolkers. In 1962 verscheen de inmiddels klassiek geworden debuutroman van Jan Wolkers over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog onderduikt om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Zonder dat de dreiging van de oorlog ook maar even verdwijnt, vecht de jongen in zijn schuilplaats tegen zijn angsten en erotische obsessies. We starten om 10.30 in de Korenbeurs!
Nieuwjaarsbijeenkomst zeer druk bezocht!
Aan het begin van het jaar komen alle vrijwilligers en medewerkers van de bibliotheek bij elkaar voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Altijd een belangrijk moment waarin ontmoeting en waardering centraal staan. Interim-directeur Daphne Meijer blikte kort terug op 't afgelopen jaar en melde dat de zoektocht naar een nieuwe directeur zich in de afrondende fase bevindt. Vervolgens hebben we met z'n allen geproost op 'n geslaagd 2024!
Nieuwe e-books in de collectie
 
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
Contact
Volg ons
de Bibliotheek Schiedam | www.debibliotheekschiedam.nl
Voldoet de nieuwsbrief niet aan je wensen of wil je je afmelden? Klik dan op één van de links hieronder.