In browser weergeven
CCV-logo met tekst

28 mei 2025 | Nieuwsbrief nummer 11

Beste relatie,

 

De laatste updates op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid lees je hieronder. Wil je alleen de berichten lezen over een specifiek thema? Klik dan in onderstaand menu op jouw voorkeur.  

Cyberveiligheid

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Keurmerken

Veilige woon- en leefomgeving

Veiligheid en zorg

Agenda


Cyberveiligheid

100x100 icon cyber
Cyberpraatplaat-1

Digitale veiligheid begint met het gesprek 

CCV-cyberpraatplaat

Cyberdreigingen raken elk beleidsterrein binnen de gemeente – van jeugd en zorg tot economie en onderwijs. Het CCV ontwikkelde een cyberpraatplaat die OOV'ers helpt om het gesprek te voeren, samen met collega’s én partners. Een praktische tool vol inzichten, tips en gespreksstarters. 

Gratis te downloaden
Risk Factory Twente 2

Het CCV bezoekt Risk Factory Twente 

CCV-adviseurs namen een kijkje bij Risk Factory Twente: een leeromgeving waar jongeren via realistische scenario’s weerbaar worden tegen online criminaliteit, groepsdruk en verleiding. Tijdens het werkbezoek kwam het thema geldezels op meerdere manieren terug. Jongeren leren ‘nee’ zeggen, keuzes maken en herkennen hoe criminelen te werk gaan.

Lees meer over dit werkbezoek
300x300 Cyber_LVB_jongeren met telefoon_shutterstock_267444602

Kwartaalsessie Lokale cyberweerbaarheid 

Cyber Experience voor LVB jongeren 

Op 19 juni in Breda staat de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime centraal. Gemeente Breda presenteert er onder andere de Cyber Experience: een VR-beleving voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij ervaren cyberdreigingen en leren zich ertegen te wapenen. Kom inspiratie opdoen en ervaar hoe lokaal samenwerken cyberweerbaarheid écht versterkt! 

Bekijk het programma en meld je aan
300x300 webinar cyberveiligheid

Samen sterk voor cyberveiligheid in Noord-Nederland 

Webinar cyberveiligheid

Tijdens het CCV-webinar Cyberveiligheid op 22 mei liet Eva Douglas, aanjager digitale veiligheid in Noord-Nederland, zien hoe gemeenten in Noord-Nederland samenwerken aan digitale veiligheid. Als spil tussen gemeenten, politie en andere partners ondersteunt zij met kennis, netwerk en praktijkvoorbeelden. Zo hoeven gemeenten het wiel niet opnieuw uit te vinden en maken zij samen echte stappen. 

Kijk het webinar terug

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

100x100 icon GCO
300x300 GCO drugs drugspand jurisprudentie

Nieuwe jurisprudentie artikel 13b Opiumwet

Wanneer mag een burgemeester een woning sluiten bij de vondst van drugs? In het webdossier over de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit vind je de nieuwste jurisprudentie over de toepassing van artikel 13b Opiumwet. De uitspraken tot en met april zijn nu toegevoegd.

Bekijk de jurisprudentie
vastgoed criminaliteit 300

Hoe pakt Diemen crimineel misbruik van woningen aan? 

In Diemen trekken de gemeente en de politie samen op tegen het crimineel gebruik van woonruimte. Gebaseerd op de Amsterdamse Spookburgermethodiek zetten zij een integrale, adresgerichte aanpak in om woonfraude, ondermijning en misbruik van de woningmarkt tegen te gaan. Meer weten? De aanpak staat centraal tijdens de kenniskring vastgoedcriminaliteit.

Meld je direct aan
Secondant - Wat het riool vertelt - drugsdumpingen - foto Liesbeth Dingemans

Secondant

Wat het riool vertelt over de productie van chemische drugs

Hoe kan afval uit de productie van chemische drugs meer inzicht geven in het productievolume van MDMA in Nederland? Dat was de centrale onderzoeksvraag van Thomas ter Laak, milieuchemisch onderzoeker bij wateronderzoeksinstituut KWR. Samen met zijn team onderzocht hij rioolwater op de resten van drugs en drugsafval. “Het is heel waardevol dat je door milieuchemisch onderzoek kunt ontrafelen wat er aan het andere eind van die buis gebeurt.”

Luister naar het audio-interview in Secondant

Keurmerken

100x100 icon keurmerken
300x300 Cyber- man achter laptop met inlogicoontjes -shutterstock_2118942314

Mkb vaker doelwit van cybercriminelen 

Hackers lijken hun pijlen steeds meer te richten op het mkb, meldt de NOS. “Het is belangrijk dat mkb’ers hun digitale bedrijfsprocessen beveiligen”, zegt Karin Beems, adviseur Keurmerken. “Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan de Risicoklassenindeling Ditigale Veiligheid (RKIDV)”. Dit onafhankelijke en objectieve risicomodel is speciaal ontwikkeld voor het mkb.

Lees het nieuwsbericht

Veilige woon- en leefomgeving

100x100 icon veilige woon en leefomgeving
800x300 homepage PKVW nieuwe website

De nieuwe website van het PKVW is live 

De website van Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is vernieuwd! "De nieuwe site straalt veiligheid en professionaliteit uit, precies waar het PKVW voor staat", vertelt Dominique Storimans, projectleider van het PKVW. "Op de vernieuwde website vind je als gemeente snel en eenvoudig de informatie die voor jou relevant is." 

Benieuwd geworden? Neem snel een kijkje op politiekeurmerk.nl.

Naar de vernieuwde PKVW-site
300x300 Veilig uitgaan - pixabay 7449282_1920

De vragenlijsten van de KVU zijn vernieuwd 

De vragenlijsten voor uitgaanspubliek, omwonenden en horecaondernemers zijn vernieuwd. De vragenlijsten zijn onderdeel van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). De KVU helpt gemeenten, politie en horecaondernemers om afspraken te maken voor een gezamenlijke aanpak van overlast en problemen tijdens het uitgaan. Je vindt de vragenlijsten bij stap 3: veiligheidsanalyse – bronnenonderzoek.  

Bekijk de KVU
300x300 AVG Verstrekkingswijzer

Nieuw: de AVG Verstrekkingswijzer 

Veel organisaties worstelen met gegevensdelen. Met de vragen in de nieuwe AVG Verstrekkingswijzer kun je bepalen of je gegevens mag delen en onder welke voorwaarden. Je kunt de Verstrekkingswijzer gebruiken voor gegevensdeling binnen en tussen het publieke en/of private domein. Bekijk het document in het dossier Informatiepositie Gemeenten.

Naar de AVG Verstrekkingswijzer
300x300 toezine omgaan met agressie

ToeZine

Hoe ga je als toezichthouder om met dreiging en agressie?

Van een opgestoken middelvinger tot bedreiging op sociale media. Toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie. Hoe bereid je als organisatie je toezichthouders hierop voor én hoe treed je op als het gebeurt? Expert in sociale veiligheid Caroline Koetsenruijter geeft tips. 

Lees het artikel
300x300 secondant lokaal veiligheidsbeleid foto Liesbeth Dingemans

Secondant

'Het oude denken kennen we nu wel'

Gemeenten lopen vast in hun taken voor veiligheid en openbare orde. De Vereniging Nederlandse Gemeenten vroeg criminoloog Marnix Eysink Smeets om de knelpunten te onderzoeken. Zijn conclusie: het veiligheidsbestel moet op de schop, anders verdwijnt het vertrouwen van de burger. “Gemeenten ervaren dat er fundamenteel iets scheef zit in hoe de veiligheid in Nederland is geregeld.” 

Lees het artikel
ToeZine neurodiversiteit

ToeZine

Geef ruimte aan neurodiversiteit

Niet alle toezichthouders met bijvoorbeeld ADHD, autisme of dyslexie krijgen evenveel ruimte binnen toezicht. Inspecteur Evert van Waegeningh van de Nederlandse Emissieautoriteit pleit voor een werkomgeving waarin mensen met neurodivergente breinen ook tot hun recht komen.

Lees het artikel op ToeZine.nl

Veiligheid en zorg

100x100 icon veiligheid en zorg
300x300 wijk-ggd handreikingen man op klimmuur sp

Twee nieuwe handreikingen wijk-GGD

Het CCV publiceert 2 nieuwe handreikingen voor de wijk-GGD. De handreiking ‘Minimale vereisten voor de functie van de wijk-GGD’er’ beschrijft welke basisvereisten en competenties nodig zijn voor de functie van wijk-GGD’er. De handreiking ‘Wijk-GGD en de inzet van ervaringsdeskundigheid’ geeft praktische hulp bij het inzetten van ervaringsdeskundigen. 

Bekijk de handreikingen
banner wegwijzer jeugd en veiligheid 600x225

Agenda

100x100 icon agenda

2 juni

Webinarserie In Zicht: Opbouw informatiebeeld bedrijventerreinen (deel 2)

19 juni

Kwartaalsessie City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime samen met CyberConnect

24 juni

Bijeenkomst aanpak ondermijning op vakantieparken

30 juni

Webinarserie In Zicht: Praktische inzichten uit Zicht op Ondermijning – drie formats voor een handzame aanpak

Bekijk de volledige CCV-agenda
LinkedIn
Instagram
Facebook
YouTube
E-mail

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
Churchilllaan 11 
3527 GV Utrecht 

Voorkeuren beheren

Afmelden voor alle e-mails van het CCV