| Permacultuurcentrum Den Haag www.permacultuur.nu E.: info@permacultuur.nu T.: 06-26130464 | | Van wie is de Aarde? Van wie is het Leven? Deze en verwante vragen worden de komende tijd hardop in Den Haag gesteld op o.a. het Monsanto Tribunaal. Werkgroep Aardig Beheer, een internationale organisatie, richt onze aandacht op internationale ontwikkelingen rondom voedselproductie, uitgaande van milieu recht en milieu ethiek. Op de website is een pagina met wat meer informatie. Binnenkort komt er ook een wat duidelijker verhaal, maar de linken in de volgende pagina kunnen u al op weg helpen: Aardig Beheer Antwoorden op de problemen die met bovenstaande vragen samenhangen proberen we ook te geven met onze Permacultuur-educatie. Kijk maar eens naar onderstaande agenda. Agenda September-December 2016: | zo 02 okt . | Oogstverwerking | workshop -Taco Blom | >> | ma 10 okt. | Dag van de Duurzaamheid | klusdag - Geert van Poelgeest | >> | wo 12 okt . | Voortzetting kleine tuinen | workshop - Taco Blom | >> | za 15 okt | Snoeien en Stekken van bessen en frambozen | workshop - Suzanne Luppens | >> | za 5 + zo 6 nov | Verbeter de bodem, verbeter je oogst | workshop - Birgit Albertsmeier | >> | di 8 nov. | Permacultuur Tuin Ontwerp | start cursus - Rutger Spoelstra | >> | za 12 nov | Enten en vermeerderen van fruitgewassen | workshop - Taco Blom | >> | za 10 dec | Permacultuur in de Siertuin | workshop - Taco Blom | >> | za 21 jan | Tuin permacultuur-klaar maken | workshop - Taco Blom | >> | za 25 jan | Permacultuur jaarcursus 2017 | start jaartraining - Taco Blom | >> |
| |
Kennismaken met Permacultuur of verdiepen en vernieuwen van uw kennis en inzichten! Afgelopen zondag 4 september hadden we de succesvolle Open Introductiemiddag. Veel mensen hebben er gebruik van gemaakt om met ons aanbod en de docenten kennis te maken. En zo loopt de Jaartraining 2017 die pas in januari begint al aardig vol. Inmiddels zijn er nog wat nieuwe workshops en een cursus aan ons programma toegevoegd. De moeite waard om even door het overzicht heen te lopen. De afgelopen jaren zijn er tientalle permacultuurtuinen in onze regio ontstaan mede als spin-off van onze educatie. We hopen dat die ontwikkeling zich voortzet en ook dat de projecten hun potentieel kunnen gaan waarmaken. We willen dat natuurlijk met ons programma ondersteunen.
We hebben een zeer divers aanbod: Oogstverwerking (bewaren en verwerken van uw oogst), hulp als u vastgelopen bent in uw eerste pogingen met 'Voortzetting kleine tuinen', aanwijzingen voor uw fruit productie met 'Snoeien en Stekken' en 'Enten en vermeerderen fruitgewassen'. Ook nieuw in ons aanbod is een workshop 'Compostextract maken' en ook weer een avondcursus: 'Permacultuur Tuin Ontwerp' Dag van de Duurzaamheid Voor teams en individuen is er de gelegenheid om op Eetbaar Park aan groene, duurzame klussen bij te dragen op maandag 10 oktober a.s. Zie webpagina. Tuindagen De dagen dat u op de tuinen van Eetbaar Park kunt bezoeken en desgewenst meehelpen: zie onderaan deze mail. Graag tot ziens op één van de tuinen of bij activiteiten | Permacultuur De naam Permaculture is een samentrekking van permanent en agriculture en betekent zoiets als duurzame landbouw. In feite is het veel meer. Het is een methode om onze leefomgeving zodanig in te richten en te onderhouden dat we op een verantwoorde manier in onze voedsel- en energieproductie kunnen voorzien. De natuur is daarbij het voorbeeld. De principes die de natuur zelf gebruikt om duurzame, veerkrachtige ecosystemen neer te zetten, die duizenden jaren overeind kunnen blijven, zijn in de Permacultuur vertaald naar de 10 ontwerpprincipes. Aan de hand hiervan kunnen we leren onze eigen omgeving zo in te richten dat het goed is voor de Aarde en goed voor de mens. Het is samenwerken met de natuur (en haar niet bestrijden). Bill Molisson overleden 24 september j.l. is de grondlegger van de Permacultuur, bioloog en milieuactivist Bill Mollisson, op 88 jarige leeftijd overleden. Permacultuurcentrum Den Haag organiseert al meer dan 8 jaar cursussen en workshop Permacultuur. Voedselproductie is daarbij de eerste focus. De meeste activiteiten vinden plaats op Eetbaar Park in het Zuiderpark (bij stadsboerderij en Milieu Servicepunt). | De activiteiten van dit najaar: |
| Workshop Oogstverwerking | | | Als we met Permacultuur, dat wil zeggen een gezonde bodem, gezonde producten hebben voortgebracht, is het nuttig te weten hoe we deze met gezonde bereidingswijzen geschikt kunnen maken om te eten of te bewaren voor later. Behoud en zelfs verbetering van de voedingswaarde en kwaliteit staat daarbij voorop. En natuurlijk kijken we naar de hoeveelheid energie en hulpmiddelen die daar bij nodig zijn. Aan bod komt o.a. bewaren, drogen, fermenteren, pikkelen, inmaken. We gaan in deze workshop ook met de praktijk aan de slag. | zondag 2 oktober, 10.00-17.00 uur, workshop met Taco Blom Kosten: ⬠65,- (minder-draagkrachtigen ⬠50,-) Lees meer... | | Workshop Voortzetting kleine tuinen | | | Je hebt een (kleine) permacultuurtuin en sommige dingen lukken, maar je loopt ook tegen zaken aan. Hoe ga je nu verder? Deze workshop is voor mensen met een tuin. Maak een plattegrond van je tuin (schaal 1:50) en neem die mee, of liever nog, stuur die van tevoren op in pdf-formaat. Dan kunnen we met jouw vragen aan de slag gaan. Waarschijnlijk leer je ook het een en ander van de antwoorden op de vragen van de andere deelnemers. De dag begint op Eetbaar Park 1 (Zuiderpark) en de dag sluit af met een bezoek aan de Eetbare Parken 2 en Madestein. | woensdag 12 oktober, 10.00-17.00 uur, workshop met Taco Blom Kosten: ⬠60,- (minder-draagkrachtigen ⬠45,-) Lees meer... | | Workshop Snoeien en Stekken van bessen en frambozen | | | De nadruk in deze workshops ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen. Onderwerpen hierbij zijn o.a. algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort. Ook zal er kort uitgelegd worden waarom struiken en (fruit)bomen in een permacultuurtuin (bijna) niet gesnoeid worden, en hoe je hier met je plantkeuze op in kunt spelen. Als je een snoeischaar hebt, neem hem dan mee. . | zaterdag 15 oktober, 10.00-12.00 uur, workshop met Suzanne Luppens Kosten: ⬠20,- (minder-draagkrachtigen ⬠15,-) Lees meer... | | Verbeter de bodem, verbeter je oogst | | | Een gezonde bodem geeft gezonde planten. Wat veel mensen niet weten is dat een gezonde bodem heel veel goede schimmels bevat, tot wel 30.000 soorten. Deze goede schimmels zorgen dat schadelijke schimmels bij je planten geen kans krijgen, en dat de voeding uit de bodem optimaal beschikbaar komt voor de planten die er in groeien. Helaas zijn goede schimmels op het moment nog voornamelijk in bosgrond aanwezig. Deze workshop combineert theoretische kennis met de praktijk, en leert je hoe je zelf een grote diversiteit aan goede schimmels weer in je grond kunt krijgen. Je leert hoe planten en het bodemleven samenwerken en hoe je de goede schimmels kunt herkennen onder de microscoop. Ook leer je hoe je schimmelrijke compost en compostextract maakt, en hoe je met compostextract ervoor kunt zorgen dat je de goede schimmels weer in je bodem brengt. | zaterdag 5 + zondag 6 november, 10.00-16.30 uur, workshop met Birgit Albertsmeier Kosten: ⬠150,- aanmelden voor 25 oktober Lees meer... | | Permacultuur Tuin Ontwerp Cursus | | | In deze cursus staat het ontwerpen centraal. Onder begeleiding maak je een ontwerp voor je tuin, huis, balkon, moestuin of buurttuin met behulp van de permacultuur ontwerpprincipes. Aan de hand van thema's wordt je kennis over permacultuur verdiept en het ontwerp elke week verder uitgewerkt. Thema's: - Analyse en Observatie - Permacultuur ontwerpprincipes - Bodem - Microklimaten - Water - Planten - Patronen - Natuurlijk plaagbeheer We kijken ook naar praktische zaken als: tekenen en maquettes maken, ontwerpdoelstellingen, keuzes maken en wat is er nodig om het ontwerp te realiseren. | 8x dinsdag m.i.v. 8 november 19.30-22.00u, cursus met Rutger Spoelstra Kosten: ⬠220,- (minder-draagkrachtigen ⬠180,-) Lees meer... | | Workshop Enten en vermeerderen kleinfruit | | | Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz. Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen. . Om-enten. We gaan in deze workshop als praktijk voorbeeld een sierappel om-enten met verschillende rassen, zodat er verschillende smaken en oogstmomenten van dit boompje komen . | zaterdag 12 november, 10.00-17.00 uur, workshop met Taco Blom Kosten: ⬠75,- (minder-draagkrachtigen ⬠60,-) incl. entmes en ent. Lees meer... | | Permacultuur in de Siertuin | | | Een siertuin kan geen permacultuurtuin zijn? En andersom, een Permacultuurtuin is alles behalve een siertuin? Dat zijn verkeerde veronderstellingen! In deze workshop gaan we kijken hoe uw siertuin haar sierlijke, esthetisch karakter kan krijgen en/of behouden en tegelijkertijd door de permacultuur-principes gedragen wordt en ook een eetbare tuin wordt. Je bent blij met je stadstuintje, al is het soms een kleine tuin. Het moet er -om allerlei redenen- verzorgd uitzien, je wilt er kunnen relaxen, de kinderen moeten er kunnen spelen, kortom, het moet voldoen aan wat van een 'normale' tuin verwacht wordt. Hoe worden de permacultuur ontwerpprincipes toegepast in zo'n tuin? Welke sierplanten zijn eetbaar? Hoe deel je de tuin in? Waar komen welke planten? Waar haal je ze vandaan? Wat heeft zo'n tuin nodig en wanneer doe je wat? | zaterdag 10 december, 10.00-17.00 uur, workshop door Taco Blom Kosten: ⬠65,- (minder-draagkrachtigen ⬠50,-) Lees meer... | | Workshop Tuin Permacultuur-klaar maken | | | Het tuinseizoen staat voor de deur en je wilt dit jaar zeker van je tuin oogsten. Wat heeft je tuin nodig en wat heb je dus te doen? Heb je een plan van aanpak? Hoe zit het met compost? Na deze dag heb je de antwoorden op deze vragen. | zaterdag 21 januari, 10.00-17.00 uur, workshop met Taco Blom Kosten: ⬠65,- (minder-draagkrachtigen ⬠50,-) Lees meer... | | Training Permacultuur Jaaropleiding 2017 (PDC) | | | De PDC (Permaculture Design Course) is een zowel theoretische als praktische opleiding waarin je leert je permacultuur ontwerp te maken en de verwezenlijking hiervan. Deze cursus is heel toegankelijk zowel voor de liefhebber als voor mensen die hun zaak willen uitbouwen in de permacultuur. Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen. Het is een ontwerpsysteem wat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar wat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. Permacultuur vindt tegenwoordig breed toepassing: ver voorbij land- en tuinbouw alleen. Je kunt met deze ontwerpprincipes een ecologische wijk ontwerpen of er je bedrijf mee opzetten. In deze jaarcursus richten we ons in de eerste plaats op voedselproductie, tuin -en landschapsinrichting en de daarbij aansluitende praktische toepassingen. | 12x woensdag 1x per maand 10.00-17.00 uur, start 25 januari 2017 cursus met Taco Blom en gastdocenten Kosten: ⬠900,- Lees meer... | | Locatie: Eetbaar Park (Zuiderpark) | | |
| | Eetbaar Park 1 (Zuiderpark). Tuindagen: maandag 09.00-12.00u. Heleen: 06-44609922 vrijdag 13.00-17.00u. Menno: 06-26130464 |
| | | Eetbaar Park 2 (ATV Nut en Genoegen) Tuindagen: maandag 13.00-16.00u. donderdag 13.00-16.00u. Tom: 06-55348399 | |
| | | Eetbaar Park Madestein (Loosduinen) Tuindagen: dinsdag 09.30-1.00u. vrijdag 09.30-12.00u. Suzanne: 06-24939507 |
|
| |
© Copyright Permacultuur Nu! |
|