Een eind aan vervelende telefoontjes, China wil technologisch zelfvoorzienend zijn
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Vrijdag 5 maart 2021
nrc.nl/economie
door
Annemarie Sterk
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.
Goedemiddag! Ook in Brussel ligt nu een plan om de loonkloof tussen vrouwen en mannen te dichten. China presenteert een (technologisch) vijfjarenplan. Rapper Jay-Z verkoopt een meerderheidsaandeel in zijn streamingdienst. En gaat een wetswijziging ons echt beschermen tegen ongevraagde telefoontjes?

Weg ermee. Het dichten van de loonkloof lijkt momentum te hebben. In de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel van vier linkse partijen voor meer transparantie over lonen. Daarmee willen de partijen de ongelijkheid in lonen tussen vrouwen en mannen tegengaan.

Nu wil ook Brussel grote bedrijven verplichten openheid te geven over de salarissen die ze betalen, om zo de loonkloof te dichten. Dat staat in een wetsvoorstel dat Eurocommissaris voor gelijkheid Helena Dalli gisteren presenteerde. Wat is precies haar plan?

  • Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten openbaar maken of er loonverschillen zijn tussen mannen en vrouwen.
  • Blijkt er een loonkloof van meer dan 5 procent te zijn, dan kunnen werknemers een loononderzoek aanvragen, waarin de werkgever zich moet verantwoorden voor het verschil.
  • Sancties mogen de lidstaten volgens het voorstel zelf bepalen. Bedrijven die te weinig doen of herhaaldelijk in de fout gaan, moeten extra sancties opgelegd kunnen krijgen, zoals uitsluiting van subsidies.  

Het Brusselse voorstel lijkt sterk op zijn Nederlandse tegenhanger, al zijn er wat nuanceverschillen. Zo staat in het Nederlandse voorstel dat ook bedrijven met minder werknemers loongegevens moeten publiceren. Daarnaast zouden Nederlandse bedrijven een certificaat moeten krijgen als ze géén loonkloof hebben.

Waarom zulke wetten volgens de initiatiefnemers nodig zijn? Zowel in Brussel als in Den Haag wordt gerept over een beloningsverschil van (ruim) 14 procent tussen mannen en vrouwen. Dat percentage laat overigens factoren als parttime werk buiten beschouwing. Onlangs bespraken we dat uitgebreid in onze economische podcast Onder de Streep, hier te beluisteren.

Maar ook wél gecorrigeerd voor zulke factoren blijft er een verschil bestaan van 4 tot 7 procent in de lonen van mannen en vrouwen. En dat terwijl het bij wet gewoon verplicht is om voor gelijk werk gelijk te betalen.

Liedje voor de lunch: Deja Vu (feat Jay-Z) - Beyoncé 

Luister nu

De aanhouder wint. Een Bel-me-niet-Register, een verbod op de verkoop van zakelijke nummers door de Kamer van Koophandel, boetes van toezichthouder ACM: het heeft de slimme telefoonverkopers nog niet tegengehouden om klanten te bellen met een ‘geweldig aanbod voor een nieuw energiecontract!’ De afgelopen jaren is de irritatie over wat in salesjargon koud bellen heet onder consumenten en zzp’ers gegroeid.

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) wilde de  ‘telefoonterreur’ van callcenters stoppen en deed een voorstel om de Telecommunicatiewet aan te passen. Dat voorstel passeerde onlangs de Eerste Kamer. Onder de nieuwe wet moet het onder meer gemakkelijker worden om callcenters die zich niet aan de regels houden te beboeten. Maar gaat dat nu echt verschil maken? Collega Sjoerd Klumpenaar zoekt het vandaag uit. En geeft dé tip voor wie de opdringerige bellers voor eens en altijd wil afwimpelen.

Banen en granaten. China mikt in 2021 op 6 procent economische groei. Dat heeft premier Li Keqiang vandaag gezegd op het jaarlijkse Volkscongres. Daarmee zou het land de coronacrisis relatief onbeschadigd achter zich laten. In tegenstelling tot de meeste andere landen maakte China vorig jaar slechts één kwartaal, het eerste, een krimp door.

De Chinese regering streeft naar de creatie van elf miljoen banen in de steden, en een inflatie van 3 procent. Li presenteerde ook een vijfjarenplan waarin China technologisch meer zelfvoorzienend moet worden - een voornemen dat niet los kan worden gezien van de toenemende rivaliteit met de Verenigde Staten. De Chinese defensiebegroting gaat dan ook met 6,8 procent omhoog.

Jamais vu. Betaalbedrijf Square Inc. heeft voor bijna 300 miljoen dollar een meerderheidsaandeel gekocht in Tidal, het streamingplatform van rapper Jay-Z. Baas van Square is Jack Dorsey, ook topman van Twitter. Op dat platform legt hij uit wat een bedrijf in financiële diensten precies met een muziekdienst moet. Kort samengevat: het hoopt zo nieuwe vormen te vinden voor artiesten (en zichzelf, vermoedelijk) om geld te verdienen aan muziek.

Tidal heeft zich altijd willen onderscheiden van concurrent Spotify door muziek van een betere geluidskwaliteit aan te bieden. Ook wil het dat artiesten meer meedelen in de winst die wordt gemaakt. Voor Jay-Z, de man van superster Beyoncé, is dit opnieuw een lucratieve zakendeal. Vorige week verkocht hij een belang van 50 procent in zijn champagnemerk Armand de Brignac aan luxeconcern LVMH, bekend van de Moët & Chandon-champagne. 

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Fijn weekend en tot maandag! 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC