Een nieuwe serie op YouTube! In de aanloop naar 4 en 5 mei worden onbekende oorlogsverhalen van overlevenden, of kinderen en kleinkinderen daarvan, verteld op locaties waar tijdens de oorlog een incident plaatsvond. De verhalen in Oorlog op locatie moeten de herinnering aan de oorlog levende houden voor jongere generaties. Daarnaast ook een nieuwe TV-aflevering over het VMBO en de herwaardering daarvan. Zet het in je agenda. Verder in deze nieuwsbrief: reuring in het vrouwenvoetbal, de complexe relatie met Iran, een gokverbod en meer…
 
 

Nieuwe YouTube-serie! Oorlog op locatie: Rotterdam
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Nieuwe YouTube-serie! Oorlog op locatie: Rotterdam


 
Het is oorlog en Rotterdam wordt gebombardeerd. Er vallen ook bommen op de dierentuin. De beesten lopen door de stad, de zeeleeuwen zwemmen in de Westersingel, de apen zitten in het café. Waar ga je heen met de dieren? Bekijk het verhaal van dierenoppasser Janus van den Berg in deze aflevering van de serie Oorlog op locatie, over Rotterdam. Oorlog op locatie is een serie van de makers van Andere Tijden, speciaal voor Youtube. In de serie vertelt presentator Merel Udink de persoonlijke verhalen van de oorlog in Rotterdam, Ommen, Marum, Maassluis, Aalten en Amsterdam.
 
Bekijk online
 

Gezocht: Respondenten voor onze enquête!
 

Gezocht: Respondenten voor onze enquête!

 
 
Als online redactie streven we ernaar om beter aan te sluiten op YouTube, met als doel meer jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar te bereiken. Daarom hebben we een enquête opgesteld om inzicht te krijgen in jullie wensen en behoeften. Als je binnen deze leeftijdscategorie valt of iemand kent die dat doet, zouden we het zeer waarderen als je onze enquête zou willen invullen. Het kost slechts 5 minuten van je tijd en zou ons enorm helpen.
 
Link naar enquête
 

Miljonairs van de toekomst
26 april 22.20 NPO2

Miljonairs van de toekomst


 
Het VMBO bestaat 25 jaar. Maar het jubileum is niet per se reden tot grote vreugde; het schooltype kampt met een imagoprobleem. De opleiding geldt voor veel mensen als minderwaardig, ouders en kinderen mikken liever op ander zogenaamd ‘hoger’ onderwijs. Terwijl de maatschappij nu juist staat te springen om praktisch opgeleide vakmensen. En zij misschien wel de beter betaalde miljonairs van de toekomst worden. Kijk de aflevering komende vrijdag 26 april om 22.20 op NPO2.
 
Bekijk online
 

Indonesia Roept!
 
De serie Indonesia roept! is genomineerd voor De Tegel! Kijk deze 8-delige documentaireserie over Nederland en Indonesië in 1900-1950 terug via de link.

Indonesia Roept!

 

Artikelen

Gender in het Voetbal
 

Gender in het Voetbal

 
 
Onrust in het vrouwenvoetbal. De toetreding van trans- en non-binaire personen in het voetbal zorgt voor ophef. De KNVB lijkt onbuigzaam in de opvatting dat het geslacht op je paspoort bepaalt of je speelt in het mannen- of het vrouwenvoetbal. Een klap in het gezicht van de trans- en non-binaire gemeenschap. Problemen met gender in voetbal is niet nieuw. In de twintigste eeuw ging het om een taboe op damesvoetbal. Onethisch vond de KNVB het vrouwenvoetbal in de jaren ’60, het was immers een mannensport. Maar in het Zeeuwse Kapelle werd in 1968 tegen alle vooroordelen in toch de Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging opgericht. Het vrouwenvoetbal kwam stroef op gang, maar in de 21e eeuw zijn de vrouwen niet meer weg te denken van het veld. De onverbiddelijke houding van de KNVB is toch niet zo onwrikbaar als gedacht; misschien dat een tweede genderrevolutie binnen het voetbal toch nog mogelijk is. Kijk via de link naar de eerste Nederlandse voetbalvrouwen en hoe de KNVB toch zwichtte voor het vrouwenvoetbal.
 
Bekijk de aflevering
 

Wereldmacht Iran

Wereldmacht Iran

Het hangt als een donkere wolk boven het Midden-Oosten. Is er een grote oorlog op komst? Iran mengt zich in het conflict en valt Israël aan. De relatie tussen de twee landen is al decennialang onrustig. Toch slaat de proxyoorlog zelden om in rechtstreekse aanvallen. De militaire macht en politieke invloed van Iran is sinds de Islamitische Revolutie van de jaren ’70 behoorlijk toegenomen. Een nieuw Iraans regime wordt sindsdien ingeluid. De Westers georiënteerde sjah wordt in 1979 verstoten en de religieuze leider, de ayatollah, neemt zijn plaats in. Met Ayatollah Khomeiny aan de macht verslechtert onmiddellijk de onderlinge relatie met Israël. Israël wordt honend Het Zionistische regime genoemd. Zie hoe de Islamitische Revolutie in Iran zich voltrok en hoe dat de onderlinge internationale relaties op de spits dreef.

Bekijk de aflevering
Gokken

Gokken

Geld terug aan online gokkers. De rechtbank Overijssel verplicht online gokaanbieders om tonnen terug te betalen aan de eisers. De gokkers maakten deze schulden nog voordat online gokaanbieders werden gelegaliseerd in oktober 2021. Ook wil een meerderheid in de Tweede Kamer een verbod op online reclames voor gokken invoeren. Gokken blijft dus een omstreden imago hebben, het is een lucratieve kat-en-muis-spel tussen legaliseren, gedogen en verbieden. Zo ook in 1992, toen het populaire volksroulette, Golden Ten, na velen jaren werd verboden. Het spel werd gedoogd, maar toen er duidelijk werd dat er meer dan een miljard gulden omzet werd gedraaid buiten de staatscasino’s om, werd het aantrekkelijk voor de overheid om zich ermee te bemoeien. Zie in de aflevering hoe het onderscheid tussen behendigheidsspel en kansspel hét verschil maakte voor dit ongereguleerde spel.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Gouden Frankische Vrouwen

Gouden Frankische Vrouwen

Schuilt er stiekem een ekster in jou? Sieraden, munten, edelstenen, vergulden gespen, glaswerk en wapens. Het Stadsmuseum Rhenen is gevuld met Frankische schatten die in 1951 zijn opgegraven. De tentoonstelling Gouden Vrouwen. Frankische schatten thuisgebracht exposeert deze middeleeuwse schatten vanuit de graven onderaan de Donderberg om het leven van de Frankische vrouw te illustreren. Hoe komen Frankische vrouwen aan edelstenen uit India? Waarom werden de vrouwen met zulke kostbaarheden begraven?

Meer informatie
 
Een dove danseres

Een dove danseres

Flamencodansen zonder gehoor. Het lijkt onmogelijk, maar Antoñita Singla Contreras leerde zichzelf de dans aan door de handen van de gitaristen te observeren en de trillingen van de muziek te voelen. In de jaren ’60 werd zij op jonge leeftijd een gerenommeerde flamencoster. Maar op het hoogtepunt van haar carrière verdween zij plotseling. De documentaire La Singla – De stille flamenco duikt in het mysterieuze verhaal van La Singla, haar abrupte verdwijning en het verborgen leed dat daarachter schuilt.

Meer informatie
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom is de relatie tussen Iran en het Westen zo moeizaam?

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 is de relatie tussen Iran en het Westen gespannen. De jaren daarna heeft het land verschillende soorten leiders gehad en is de relatie met het Westen veranderd. Maar onder de oppervlakte is er altijd wantrouwen geweest. Waar komt het diepgewortelde wantrouwen tussen Iran en het Westen eigenlijk vandaan? Bekijk het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 21 april 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Seks in de Renaissance

Hoe werd er in de tijd van Michelangelo gekeken naar seksualiteit? In het nieuwe boek Seks in de Renaissance gaat historicus Marlisa den Hartog op onderzoek uit, met brieven van een preutse Italiaanse markiezin die haar neus ophaalt voor een obsceen toneelstuk, en geschriften van een geestelijke die het opneemt voor de overspelige vrouw. Onderwerpen zoals de orgasmekloof, slutshaming en gender passeren allemaal de revue. Hoe modern zijn onze hedendaagse seksuele opvattingen eigenlijk? En wat weten we over de seksuele mores tijdens de beroemde culturele transformaties in de renaissance?

Historicus Marlisa den Hartog promoveerde op de seksuele gedragsregels in het Italië van de Renaissance, en is te gast over haar nieuwe boek Seks in de Renaissance.

Verder in OVT
• De Russische ‘gehaktmolentactiek’
• 50 jaar sinds de Anjerrevolutie
• detentiekampen op Cyprus
• van World Press Photo tot piëta
• de column van Abdelkader Benali
• historische boeken met Sanne Frequin
• en meer…


Vorige keer in OVT
• De betrekkingen Israël en Iran
• Italiaanse grafrovers
• De onschendbare ambassade
• Een wet tegen democratische dreiging
• De column van Suzanna Jansen
• En meer…
 
Luister de laatste aflevering
 

Luistert u weleens naar OVT of podcasts over geschiedenis en lijkt het u leuk om hierover mee te denken?
 

Luistert u weleens naar OVT of podcasts over geschiedenis en lijkt het u leuk om hierover mee te denken?

 
 
Doe dan mee aan onze online groepsdiscussie en help ons OVT nóg beter te maken.

Het onderzoek vindt plaats op 23 of 24 april.

Meld u aan door een paar vragen over uw luistergewoontes en uzelf te beantwoorden via de link. Wij nemen dan contact met u op!
 
Meld u aan!
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.