Op naar 2025! Graag sturen we u in deze donkere wintermaanden een nieuwsbrief vol mooie en inspirerende artikelen en video’s. We zijn blij met de vele ontwikkelingen die de aandacht voor voeding in de zorg verder vergroten. Jonge onderzoekers vertellen over hun studies naar de rol van voeding in de oncologische behandeling. De ambassadeursrol van zorgprofessionals is belangrijk om in zorgopleidingen en in behandeling voeding hoger op de agenda te krijgen. Bekijk de korte video’s waarin medisch specialisten Tom van Loenhout en Marcel Hovens dit toelichten en lees het verslag van onze expertmeeting over de rol van voeding en leefstijl in de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Een mooie film over het IMAGINE project toont hoe we samenwerken aan digitale innovaties zoals 3D foodprinting. En zie onderaan een oproep voor artsen en verpleegkundigen voor de nieuwe zorgmodule voeding. Op 21 november jl. vond het landelijke symposium over 'Duurzame Voeding in ziekenhuizen' plaats. Wat een energie is er bij ziekenhuizen om een gezonder en duurzamer voedingsaanbod te realiseren! Tijdens het symposium deelden we kennis met bijna 200 professionals. Komend jaar werken we in Goede Zorg Proef je verder aan deze belangrijke vraagstukken. Veel leesplezier en mooie winterse dagen! |
|
|
| Marcel Hovens: voeding en leefstijl als basis in een behandeling |
| Tom van Loenhout: voeding en leefstijl in geneeskunde opleidingen |
|
| Drieluik-interview over voeding als onderdeel van de behandeling voor darmkanker Niels Klaassen, Nienke Zwart en Deborah Ophoff voeren promotieonderzoek uit onder supervisie van Dr. Dieuwertje Kok bij WUR. De Alliantie Voeding in de Zorg ging in gesprek met deze onderzoekers, en sprak over de opzet van de studies, welke vragen ze beogen te beantwoorden, en hoe er wordt samengewerkt met de zorgpraktijk. |
|
Gezonde en duurzame voeding in ziekenhuizen wint terrein Nederlandse ziekenhuizen werken energiek aan een beter voedingsaanbod. Dat bleek tijdens het drukbezochte symposium “Duurzame voeding in ziekenhuizen”, dat op 21 november jl. bij het LUMC in Leiden werd gehouden ter gelegenheid van de afsluiting van het project “Duurzame voeding in ziekenhuizen”. |
|
| Expertmeeting ''Voeding en Cardiometabole Ziekten – routekaart van research naar realisatie'' Tijdens de meeting stond het delen van kennis en het inspireren van elkaar centraal. De boodschap was duidelijk: voeding moet een integraal onderdeel worden van de behandeling van chronische ziekten. Ondanks dat er al veel aandacht is voor voeding en leefstijl in (behandel)richtlijnen, blijft het in de praktijk lastig. Hoog tijd voor meer actie! |
|
Eerste, gezamenlijke wetenschappelijke stage voor voeding- en geneeskundestudenten is van start! Leefstijl gerelateerde ziekten en stijgende zorgkosten zijn steeds belangrijker. Tijdens de gemeenschappelijke stage leren studenten hoe voeding en geneeskunde elkaar kunnen versterken. Samen werken ze aan hun afstudeerprojecten in een ziekenhuis. |
|
| SCOOP: Screening op Ondervoeding bij Obesitas in Patiënten Van 11 t/m 15 november 2024 was het de Week Tegen Ondervoeding. Het SCOOP-project is een belangrijke stap richting de ontwikkeling van een screeningsinstrument die het herkennen van een verhoogd risico op ondervoeding bij patiënten met obesitas kan verbeteren. Dit onderzoeksproject vergroot de kennis over het gelijktijdig voorkomen van ondervoeding en overgewicht / obesitas. |
|
| Impact verhoogde eiwitinname IC interview Arthur van Zanten In deze studie werd onderzocht of tijdens verblijf op de Intensive Care het toedienen van meer eiwit dan gebruikelijk de spierafbraak kan tegengaan. De bevindingen waren verassend en zijn gepubliceerd in tijdschrift The Lancet. |
|
Impressie van recente events |
|
| Regio Deal Foodvalley: Proef de oogst Op 7 november jl. vierden Rijk en Regio de behaalde successen in Regio Deal Foodvalley en reflecteerden we op geleerde lessen in de transitie naar een gezonde en duurzamer voedselsysteem. |
| Ons jaarlijkse Food For Thought event! De 23e editie van Food for Thought vond plaats op 19 november 2024. Hoe kan voedingsonderzoek bijdragen aan nieuwe toepassingen van kennis in de zorg? Dit jaar stond de avond in het teken van "Voeding voor morgen: innovaties in voedingsonderzoek". |
|
| Wout van Orten-Luiten in Medicijn journaal oktober 2024: geneesmiddelen en micronutriënten |
| 3D-geprinte voeding: de toekomst van gepersonaliseerd eten |
|
|
| | Oproep aan artsen en verpleegkundigen De Zorgmodule Voeding wordt vernieuwd! Deze module beschrijft vanuit patiënten perspectief de norm waaraan voedingszorg als onderdeel van preventie en behandeling moet voldoen. Om de Zorgmodule Voeding te actualiseren en de basis voor de herziening te leggen, inventariseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) knelpunten en wensen van voedingszorg. Als Alliantie Voeding in de Zorg werken we hier graag aan mee. Voeding en leefstijl verdienen aandacht in de behandeling, voor gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Hierbij een oproep aan artsen en verpleegkundigen om de vragenlijst voor zorgverleners over knelpunten in de Zorgmodule Voeding in te vullen. Meedoen kan in 10 minuten. Klik hier voor de vragenlijst. Dankjewel! |
|
|
Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid. |
|
|
|
|