Maart 2025

Bekijk in je browser 

Op naar de lente!  

De nieuwe lente-nieuwsbrief vol inspirerende artikelen en belangrijke updates. We zijn blij met de mooie ontwikkelingen die de rol van voeding in de zorg verder versterken. 

LinkedIn
YouTube
Website
Email

In deze editie

  • Voeding en leefstijl bij hartpatiënten: Habits for a Healthy Heart
  • Het Reuk- en Smaakcentrum®: een decennium aan onderzoek!
  • RIVM erkent eerste duurzame interventie: Goede Zorg Proef Je®
  • Leerdoelen voeding en leefstijl voor geneeskundeopleidingen in de maak! 
  • Voeding na obesitas behandeling: de MONUCO studie
  • Nieuwe wetenschappelijke inzichten om voedseltransitie in de zorg te versnellen
  • Voeding als sleutel tot herstel op de Intensive Care
  • Diëtist Inez Jans ontvangt prestigieuze Maria ter Welle Prijs voorlevenswerk in nierzorg

Voeding en leefstijl bij hartpatiënten: Habits for a Healthy Heart

 
28 februari 2025 promoveerde Esther Cruijsen aan Wageningen University & Research onder begeleiding van Professor Frank Visseren en  Professor Marianne Gelijnse. 
Meer lezen >

Het Reuk- en Smaakcentrum®: een decennium aan onderzoek!

 
In 2015 opende het Reuk- en Smaakcentrum haar deuren in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ter gelegenheid van Wereld Anosmiedag op 27 februari, ging de Alliantie Voeding in de Zorg in gesprek met onderzoeker Yanyang Huang. 
Meer lezen >

RIVM erkent eerste duurzame interventie: Goede Zorg Proef Je®


Loket Duurzaam Eten is een initiatief dat bedrijven, organisaties en overheden ondersteunt in het verduurzamen van hun voedselbeleid. Goede Zorg Proef Je is de eerste interventie die erkend is in het thema Duurzaam Eten.
Meer lezen >

Leerdoelen voeding en leefstijl voor geneeskundeopleidingen in de maak! 


Leefstijl in het geneeskundecurriculum krijgt steeds meer aandacht. Alliantie Voeding in de Zorg, coördinator van het project, verbindt daarbij alle geneeskundeopleidingen in uitwisseling van ervaring, expertise en onderwijsvernieuwing.
Meer lezen >

Voeding na obesitas behandeling: de MONUCO studie


De MONUCO studie is gestart. Onder leiding van Dr. Agnes Berendsen, richt de studie zich op de langetermijn gevolgen van veranderingen in voedingsinname en -status, evenals op spiermassa en botmineraaldichtheid bij vrouwen die een bariatrische ingreep hebben ondergaan.
Meer lezen >

Nieuwe wetenschappelijke inzichten om voedseltransitie in de zorg te versnellen


Wat is er nodig voor de gewenste verandering naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving in de zorgsetting? Deze vraag staat centraal in het promotieonderzoek van Joline Wierda aan Wageningen University & Research (WUR) waarin wordt samengewerkt met het Goede Zorg Proef Je® programma. 
Meer lezen >

Voeding als sleutel tot herstel op de Intensive Care


Hoe kan de juiste voeding bijdragen aan een beter herstel van ernstig zieke patiënten op de Intensive Care? Op deze vraag richtte arts-assistent Rianne Slingerland-Boot zich gedurende haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit.
Meer lezen >

Diëtist Inez Jans ontvangt prestigieuze Maria ter Welle Prijs voor levenswerk in nierzorg


Uitgereikt door de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting, is een bijzondere erkenning voor haar decennialange inzet voor betere zorg en voeding voor nierpatiënten.
Meer lezen >

Agenda

Meer lezen

Meer kijken

Reuk- en smaakonderzoek bij reukverlies 

Regio Deal Foodvalley: Gezonde voeding in preventie en zorg

Publicaties 

Link naar Media & Publicaties
Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen.
Zo dragen we bij aan gezondheid.
LinkedIn
YouTube
Website
Email






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Alliantie Voeding in de Zorg · p/a Ziekenhuis Gelderse Vallei · Postbus 9025 · Ede, 6711 AA · Netherlands

 ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏