Deze editie van de nieuwsbrief biedt een mooi overzicht van recente ontwikkelingen binnen Alliantie Voeding in de Zorg. Rondom het voedingsaanbod is er een nieuw rapport over duurzame voeding in ziekenhuizen, een mooie erkenning over de norm van Goede Zorg Proef Je op VoedingNL en is de aanpak in Nederland gedeeld op het World Public Health Nutrition Congress.
In deze editie aandacht voor voeding en ouderen, een afgerond promotieonderzoek naar polyfarmacie en risico op tekorten van voedingsstoffen en zijn we blij met de toekenning van ZonMw om onderzoek naar voeding bij herstel van een heupfractuur op te starten. Vanuit Regiodeal Foodvalley hebben we afgelopen tijd volop kennis gedeeld over voeding in zorgopleidingen en bij de behandeling van kanker. En ook voor het najaar staan weer events op de planning, zie hiervoor onze agenda en de rubriek in de media.
Veel leesplezier!
Internationaal Public Health Nutrition Congres in Londen
Van 10-13 juni werd het World Public Health Nutrition Congress gehouden in Londen met het centrale thema 'Wat heeft voeding het afgelopen decennium opgeleverd'. Dit evenement markeert een belangrijk moment, één jaar voor het einde van het VN-decennium van actie op voeding. Naast delen van kennis over resultaten van voeding en publieke gezondheid ging het ook over het betrekken van bevolkingsgroepen en werd de invloed van bedrijven op beleidsontwikkeling ter discussie gesteld. In het thema interenventies deelden we de resultaten van het Goede Zorg Proef Je programma.
Naar een duurzame en gezonde voedselomgeving: rapport vanuit de Green deal duurzame zorg
Uit een nieuw rapport over Duurzame Voeding in Ziekenhuizen blijkt dat er veel variatie is in aandacht en prioriteit voor duurzame voeding en een gezonde eetomgeving in de Nederlandse ziekenhuizen. De richtlijnen van Green Deal Duurzame Zorg zijn nog niet breed geïntegreerd in visie en beleid. Er is er behoefte aan betere monitoring van plantaardig en dierlijk eiwit en ook aan gedrags- en implementatiestrategieën. Het onderzoek is uitgevoerd door de Projectgroep Duurzame Voeding van de Nederlandse Federatie van Universitaire Centra (NFU) in samenwerking met Goede Zorg Proef Je.
We starten een onderzoek met als doel de effectiviteit, kosten en kosteneffectiviteit van een eiwitrijk dieet en krachttraining gedurende drie maanden te evalueren. Dit wordt vergeleken met de gebruikelijke zorg voor de bot- en spiergezondheid en kwaliteit van leven bij ouderen die herstellen van een acute heupfractuur. Een betere revalidatie kan mogelijk de bot- en spiergezondheid, voedingstoestand en kwaliteit van leven verbeteren, en tevens de kosten en zorgbelasting verlagen.
Eiwitkwaliteit en de milieu-impact van ziekenhuismaaltijden
Steeds meer ziekenhuizen erkennen het belang van goede voeding voor hun patiënten. Ziekenhuizen doen moeite om gezondere maaltijden aan te bieden en ziekenhuizen willen verduurzamen: plantaardige voeding in de zorg is gunstig voor het milieu. Maar er leven ook vragen bij het verschuiven naar plantaardig eiwit. Artsen en diëtisten willen meer weten over een meer plantaardig dieet en de gezondheid en het herstelvermogen van de patiënt.
Op 11 juni promoveerde Wout van Orten-Luiten met haar promotieonderzoek genaamd 'de PanDeMics-studie'. De studie in samenwerking met de Alliantie Voeding in de Zorg en de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit werpt nieuw licht op de relatie tussen medicijngebruik en voedingstekorten, met name bij ouderen.
Begin 2024 zijn we aangesloten bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Dit biedt de mogelijkheid om samen op te trekken om voeding en leefstijl toegepast te krijgen in de zorgpraktijk en het zorgopleidingen. Dr. Renate Winkels vertelt over het belang en gedeelde ambities op beleids- en wetenschappelijke terreinen .
Gezonde Voeding bij Hart- en Vaatziekten; wat de regiodeal bewerkstelligt
In de samenwerking van Regiodeal Foodvally zijn arts Frank Visseren en voedingswetenschapper Marianne Geleijnse verantwoordelijk voor het thema gezonde voeding voor patiënten met hart- en vaatziekten en diabetes binnen de regiodeal. Nieuwe kennis wordt opgedaan middels cohortstudies, RCT’s en proefimplementaties. Een mooi resultaat van de samenwerking is de promotie van Nadia Bonekamp op 4 april 2024.
Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid.