'Besloot ik dat ook ik de natuur een handje moest helpen.'

Lieve lezer,

Een paar weken geleden kwam ik tot de onprettige ontdekking dat de tuinbonenplanten in onze burenmoestuin bedekt waren met een laag bladluizen. De kleine beestjes krioelden over de stam en de prachtige bonen die we graag zelf hadden willen opeten.

‘Wat nu?’, dacht ik. De beestjes negeren zou het probleem alleen maar doen verergeren, maar chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken zag ik niet als een optie.

Ik vond het antwoord The Biggest Little Farm: een film over een stuk dorre grond dat in zeven jaar met veel pijn en moeite wordt omgetoverd tot een groene oase. Dit krijgen de hoofdpersonen voor elkaar door steeds opnieuw de natuurlijke balans van hun land te evalueren, en met slimme aanpassingen de natuur een duwtje in de juiste richting te geven. Begroeiing tussen de fruitbomen moest meer vocht in de grond vasthouden, maar zorgde ook voor een slakkenplaag, dus zetten ze hun eenden in om de slakken van de fruitbomen te eten en de grond te bemesten. Om de kolonie wangzakratten die zich op hun grond had gevestigd onder controle te houden, bouwden ze nestkasten voor uilen, in de hoop dat deze de wangzakratten zouden vangen. Zo kwamen ze elk jaar een stapje dichterbij die natuurlijke balans, zonder dat er gif aan te pas kwam.

Toen ik voor de zoveelste keer naar de steeds groter groeiende kolonie bladluis keek, besloot ik dat ook ik de natuur een handje moest helpen. Ik ging op zoek naar het dier dat wel honderd bladluizen per dag kan verorberen als het de juiste plek weet te vinden: het lieveheersbeestje.

Intussen zit er op onze tuinbonen een hele familie lieveheersbeestjes zich te goed te doen. De tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken om het diertje te lokken kostte veel tijd en moeite, maar het bladluisprobleem is bijna helemaal opgelost en iedere dag zoeken meer lieveheersbeestjes hun soortgenoten op. Zolang het er niet te veel worden, hoef ik nog geen nieuwe actie te verzinnen. Stiekem hoop ik dat er voor elk probleem op de wereld zo’n elegante oplossing bestaat.

Liefs,

Nora
Redacteur

Wen niet aan het leven in de quarantaineshuttle

Alex Philippa moet niks hebben van zij die het quarantaine-leven willen optimaliseren. Zelfisolatie is niet optimaal, maar onnatuurlijk en eenzaam. Lees Alex' tip over zelfbehoud in lockdown.

De Idee x Hard//hoofd: Elma Drayer over opinie
Redacteur Ali Amghar dient een literair dessert op bij aflevering 4 van de podcast 'De Overdenking', door de filosofiekampioenen van De Idee. Columnist Elma Drayer ging met hen in gesprek over opinie. Je hoort de hele aflevering via Soundcloud.
Hoe de zwarte dichteres May Ayim een slavenfort veroverde
Een promenade die oorspronkelijk naar de oprichter van een slavenfort was vernoemd, kreeg niet lang geleden een nieuwe naam: die van de Afro-Duitse dichteres May Ayim. Gijsbert Pols vertaalde één van haar belangrijkste gedichten voor het eerst naar het Nederlands. Andrea Koll maakte er een illustratie bij.
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Juist nu kan het straatbeeld anders
Veel dingen waarvan we dachten 'dat is nou eenmaal zo’, blijken wel degelijk te kunnen veranderen, zegt Sophie van Lawick van Pabst. Ze ziet haar gelijk in het kunstproject van collectief Topp & Dubio - dat Haagse tramhaltes van reclame ontdeed en van kunst voorzag.
Kunst: De videokunst van Maaike Franse als droomwereld (deel 3)
Vandaag presenteren we de laatste twee video's in de videoreeks van performancekunstenaar Maaike Fransen. We zoomen uit en ontdekken dat we de afgelopen weken hebben gekeken naar méér dan registraties van een performance.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.