Inzicht in succesfactoren voor een geslaagde samenwerking
Skipr

maandag 12 september 2022

‘Organisaties denken nog te vaak vanuit zichzelf’

Patrick Kenis - ‘Organisaties denken nog te vaak vanuit zichzelf’

Het klinkt als een abstract begrip: organisatienetwerken. Maar het gaat juist om de oplossing van concrete problemen. Dat is de stelling van Patrick Kenis, hoogleraar Public Governance in Tilburg. Netwerkzorg is volgens Kenis noodzakelijk als je als organisatie iets niet in je eentje voor elkaar krijgt. “En dat gebeurt al snel bij complexe problemen, zoals je die in de zorg veel hebt. Elke week zie ik op Skipr wel openingsartikelen die daarmee te maken hebben. Preventie, jeugdhulpverlening, ambulante ggz… Het gaat allemaal over samenwerking tussen organisaties, en vaak ook het gebrek daaraan.”


Advertentie
 
Congres van Ketenzorg naar Netwerkzorg
Netwerkzorg is een prachtig concept, maar een netwerk bouwt u niet zomaar. Het vereist een goede voorbereiding en de juiste organisatiestructuur. Het vraagt om gezamenlijke doelen en vertrouwen in de samenwerking. Hoe u dat in de praktijk organisatieert leert u op het ééndaagse congres Van ketenzorg naar netwerkzorg.

‘Maak het simpel voor de patiënt’


Medische aansprakelijkheid is ingewikkelder geworden. En dat heeft alles te maken met de groeiende samenwerking in de Nederlandse zorg. Patiënten worden steeds vaker door meerdere zorgverleners behandeld. Dat heeft met voortgaande professionalisering en specialisering te maken, met de groei van het aantal patiënten met multimorbide klachten, maar vooral met de groei van het fenomeen netwerkzorg. Zorgverleners zoeken elkaar steeds meer op om samenwerking vorm te geven. En dat roept groeiende vragen op over wat er moet gebeuren als er bij de behandeling iets misgaat.

Robin Bremekamp
Skipr

Van jaarlijkse zorgcontractering naar meerjarige zorg samenwerking


Skipr Immers in de jaarlijkse zorgcontracteringtussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zou het moeten gaan over inhoud, innovatie, regionale samenwerking én betaalbaarheid, maar nog veel te vaak is het vooral een platte onderhandeling over prijs en volume. Het succes van het IZA zal dan ook in grote mate bepaald worden door de innovatie van de jaarlijkse zorgcontractering. Samenwerken is daarin het sleutelwoord.

 
Video Pim Valentijn | Waarom is netwerkzorg zo belangrijk?
Passende zorg over de grenzen van instellingen heen. Netwerkvorming is essentieel om in het huidige zorglandschap goede, passende en doelmatige zorg te leveren. Maar waarom is het zo belangrijk voor de toekomst van onze gezondheidszorg? Pim Valentijn legt het uit in deze video.

‘Bij samenwerken moet het eigen belang niet taboe zijn’


Samenwerken tussen organisaties in netwerken, ketens of innovatieve programma’s is een belangrijk thema in de zorg, met veel uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je samen je doel bereikt? Op dat vlak heeft Janneke Steijns veel ervaring. Ze is adviseur samenwerkingsvraagstukken bij bureau Common Eye. Samenwerking is een kunst, zeker voor zorgorganisaties, aldus Steijns. Maar er zijn wel een aantal aandachtspunten die kunnen leiden tot succes op dit vlak. Allereerst moet het fundament op orde zijn. “Aan de basis ligt een goed gesprek over de reden van de samenwerking en wat alle partijen eraan willen ontlenen. Waarom gaan we samenwerken, wat is het vraagstuk dat op tafel ligt en wat is de beoogde gezamenlijke ambitie?”

Advertentie
 
Tweedaagse masterclass Samenwerken in zorgnetwerken
Binnen netwerkzorg blijkt de samenwerking het meest uitdagend. Om uw netwerk te laten slag is uw rol als leider essentieel. Deze tweedaagse masterclass geeft u inzicht in de 5 succesfactoren voor een optimale samenwerking. Zet ook de volgende stap in netwerkvorming en schrijf u in.

Skipr

Skipr

Contact     Voorwaarden     Afmelden