'Misschien zou ik het avontuurlijker aanpakken en de eerste de beste vlucht nemen, zoals in films en boeken gebeurt.'

Lieve lezer,
 
Ik zag op mijn Instagram dat iemand had gepost dat ze een week offline ging. En dus even niet meer te bereiken was. Wilde zij verdwijnen? Is dat wat verdwijnen anno 2020 inhoudt? Offline gaan en dat wel van tevoren aangeven? Toen ik haar oproep zag, voelde ik een neiging om te vragen of het wel goed ging. Of ze ergens over wilde praten. Maar ik besloot haar wens om onbereikbaar te zijn te respecteren.
 
Sindsdien denk ik steeds vaker na over het concept verdwijnen. Wanneer verdwijnt een mens? Ben je verdwenen als je uit het oog van je omgeving bent? Is een ex die je nooit meer spreekt verdwenen? Of ben je pas verdwenen als je echt weg bent (lees: overleden)? En als vervolgens eenieder die een herinnering aan jou had ook is verdwenen (lees: ook is overleden)?
 
Het meest voor de hand liggende verdwijnen voor mij is denk ik naar het onbekende trekken, de stad uit dus. Ergens in Friesland als ik heel bescheiden wil verdwijnen. Of in een yurt in Mongolië als ik het groots aan wil pakken. Ik zou het niemand vertellen. Ik zou mijn paspoort, wat geld en kleding bij elkaar rapen. Misschien zou ik het avontuurlijker aanpakken en de eerste de beste vlucht nemen, zoals in films en boeken gebeurt.
 
Ik bedenk me opeens dat ik een andere vorm van verdwijnen al eens heb gedaan: verdwijnen van de realiteit. Toen ik een tijd geleden knetterstoned in bed lag en me afvroeg of God bestaat, bedacht ik me dat ik daar serieus heel makkelijk achter kon komen. Het apparaat dat alle antwoorden bevat lag gewoon op mijn nachtkastje.
 
Mocht jij je ooit in de situatie bevinden waarin je zoekt naar antwoorden op vragen waar de mensheid zich al haar hele geschiedenis mee bezighoudt, en je denkt dat je het antwoord kan vinden op Google? Dan ben je voor even verdwenen. In het diepe gat dat internet heet.
 
Op de vraag wat verdwijnen is, of allemaal kan zijn, heb ik nog geen sluitend antwoord. Ik ga op zoek naar meer manieren om te verdwijnen. Als ik er meer over weet, licht ik jullie er uiteraard als eerste over in.
 
Liefs,
Gatool Katawazi
Redacteur

 

RE: Seizoenszine  

Het einde van de zomer nadert, en dus blikken we terug op de samenwerking met de Seizoenszine die op Hard//hoofd is verschenen!

Cheyenne Goudswaard maakte deze illustratie die alle vier de teksten met elkaar verbindt. Heb jij nog niet genoeg van de zomer en wil je je wentelen in veel meer warmte?

Nieuws in beeld: Eet je bord leeg!
De Chinese president Xi Jinping heeft de aanval geopend op voedselverspilling in zijn land. Illustrator Katja Grosskinsky nam een kijkje in de keuken.
Column: Een Bert of een Ernie 
Eva van den Boogaard is met vrienden op vakantie in de Ardèche. Liggend bij het zwembad stelt één van haar vrienden een vraag die in alle eenvoud doet nadenken over de groepsverhoudingen.
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Ilja Leonard Pfeijffer toonde zich een klassieke, maar tegenstrijdige nerd
Ruby Sanders zag veel tegenstrijdigheden in het verhaal van Ilja Leonard Pfeijffer, maar leerde gaandeweg dat het niet zijn bedoeling was dat we die zouden oplossen.
Nieuws in beeld: Geef mij mijn (waan)zin
Kamerleden worden geïntimideerd en de WHO moet strafrechtelijk worden onderzocht. Illustrator Rueben Millenaar ziet het kookpunt van de corona-onvrede steeds dichterbij komen.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.