‘Het gevoel dat de geschiedenis zomaar kan omslaan is een vaste gast in mijn psyche.’
Lieve lezer,

Te elfder ure, we leven te elfder ure. Het gevoel dat de geschiedenis zomaar kan omslaan, als ware het een eruptie, is een vaste gast in mijn psyche. Maar nu het bijna dertig jaar is nadat de Berlijnse Muur zo eigenaardig naar de grond kwam en je er overal over leest, komt hij vaker op bezoek. De tijd en haar piketpalen: het einde van de Duitse Democratische Republiek kwam vlak na haar veertigste verjaardag, groots gevierd in een tumultueus Berlijn.

Waarom dit zo belangrijk voor me is weet ik niet helemaal. Misschien zijn het de overblijfselen van Duitsland die nog door mijn lijf waren – van lang verdwenen voorouders – maar dat is onzin en dus is het niet zo. Uit mijn eigen leven komt het niet, dat was nog niet begonnen. Dan lees ik de krant, ik zie een wereld die zich aanspant, alweer, een wereld die me bang maakt en het visioen dat volgt verklaart de spoken in mijn hoofd. Ik wil weg, maar er is geen Muur, geen IJzeren Gordijn waar ik overheen kan vluchten. Ik wil weg en het kan niet.

Of toch? De literatuur, beste lezer, we hebben altijd nog de literatuur.

Liefs,

Daan Steinebach
Redacteur
Essay: Over wulken en burgemeesters
Schrijver en architect Elisabeth Elegeert weet als geen ander dat een huis nooit af is, maar altijd in beweging, hoe stevig het ook staat. Ze schreef dit bijzondere essay over de verhalen van de huizen waar we in trekken, zoals heremietkreeften in miljoenen jaren oude schelpen.
Tip: Leer een ambacht
Nora van Arkel ging naar Berlijn om te doen wat ze altijd doet: schrijven. Tot ze opeens iets anders stond te doen (brood bakken) en met een ander blik naar haar vertrouwde leventje leerde kijken. Een tip om eens van voren af aan te beginnen.
Nieuws in beeld: Staakt-het-boeren
Deze week toogden duizenden boeren naar Den Haag voor een ouderwets hooivorkenprotest. Het nieuws in beeld door Katja Grosskinsky.
Column: September Blues
Het seizoen is nu echt voorbij. Trudy Kunz neemt uitgebreid afscheid voor ze terugkeert naar haar flatje in de stad. 'Zelfs Dolly en Roekie zal ik missen, het duivenpaar dat niet met en niet zonder elkaar kan en al zijn ruzies in de kersenboom beslecht met een potje seks.'
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2019 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.