Paardenreddingboot
 
Paarden horen bij Ameland
Van oudsher is waddeneiland Ameland een echt paardeneiland. Niet alleen op het land, ook tijdens het reddingswezen werden paarden ingezet. Maak de lancering van de oude paardenreddingboot mee en zie hoe mens en dier vroeger samenwerkten en vele levens redden. Hieronder vind je leuke weetjes over deze bijzondere gebeurtenis uit vroegere tijden.
 
 

Stoomfluit
De stoomfluit van de vroegere melkfabriek gaf het startsein aan boeren om hun paarden uit het land of van stal te halen en klaar te maken voor de reddingsactie.

 

Maritiem Centrum
Het Maritiem Centrum in Hollum is het startpunt van de demonstratie en tevens een museum vol met informatie over het vroegere reddingswezen.

 

10 paarden
Er zijn 10 paarden nodig om de reddingboot van 4500 kilo vanuit het dorp naar het strand en door het mulle zand naar zee te trekken.

 

Groot verdriet
Tijdens een reddingsactie in 1979 zakte de lanceerwagen in een diepe geul waarbij acht paarden verdronken. Deze gebeurtenis zorgde voor veel verdriet.

Roeien maar

Tot 1937 had Ameland een roeireddingboot. Stoere bikkels roeiden door weer en wind om anderen te redden, soms ten koste van hun eigen leven.
 

Walbaas
Voordat de walbaas het fluitsignaal geeft, controleert hij of de bodem veilig genoeg is voor mensen en paarden om de boot in zee te lanceren.

 

Bootwateren

Bootwateren betekent dat de schippers bij terugkomst in de kroeg een borrel dronken op de goede afloop van een reddingsactie. Nu is Bootwateren een muziekevenement.
 

Nieuwe boot

De paardenreddingboot heeft tot 1988 dienst gedaan. Hierna werd de boot vervangen door een reddingsboot, gelegen in de Ballumerbocht.
 
Bezoek de demonstratie
Wil jij de demonstratie van de paardenreddingboot ook graag meemaken? Dat kan! Dit jaar vinden er twaalf demonstraties plaats. Kom voor een dag naar Ameland om het spektakel mee te maken of boek een langer verblijf, zodat je goed de geschiedenis kunt induiken en kunt genieten van het eiland.
Get inspired
#VVVAmeland
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Instagram
 
Pinterest
 
Website
 
Email