Beste
Utrecht - Het aantal meldingen van discriminatie in de provincie Utrecht is in 2024 fors toegenomen. Maar liefst 1461 meldingen werden afgelopen jaar geregistreerd bij Discriminatie.nl Provincie Utrecht, een stijging van 134% ten opzichte van 2023. Deze groei is deels te verklaren door de verbeterde herkenbaarheid van de meldpunten en de verhoogde zichtbaarheid na een landelijke naamswijziging. Maar ook landelijke en lokale incidenten hebben gezorgd voor geclusterde meldingen, waarbij meerdere mensen afzonderlijk melding maken van hetzelfde voorval.
Media uitspraken en politieke besluiten drijven meldingen omhoog
Een aantal spraakmakende gebeurtenissen heeft bijgedragen aan de groei. Zo leidde de opening van het landelijke meldpunt door demissionair minister Hugo de Jonge tot een golf aan meldingen over de coronamaatregelen. De motie van VVD-Kamerlid Bente Becker over het bijhouden van gegevens over ‘culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Het bijhouden van de gegevens zou inzicht moeten bieden in de culturele integratie, maar tegenstanders maken zich zorgen en noemen het discriminatie. Landelijk werden er zo’n 1500 meldingen ingediend bij Discriminatie.nl, waarvan er 163 afkomstig waren van inwoners van de provincie Utrecht. Daarnaast zorgden uitspraken in de media, zoals die van politicus Mona Keijzer en televisiepersoonlijkheid Johan Derksen, voor tientallen meldingen vanuit de provincie. De clusteringsgraad is met name gestegen in gevallen waar incidenten tot brede verontwaardiging leidden. In totaal is 38% van alle meldingen in 2024 afkomstig uit dergelijke geclusterde meldingen.
“De stijging in meldingen maakt duidelijk dat uitspraken van publieke figuren en politieke besluiten een directe impact hebben op hoe mensen discriminatie ervaren en melden. Het onderstreept hoe belangrijk het is dat iedereen in het publieke debat, van politici tot opiniemakers, zich bewust is van hun invloed en een positieve rol speelt in het bevorderen van gelijke behandeling.” - Jarrel Beets, voorzitter bestuur Discriminatie.nl Provincie Utrecht
Discriminatiegronden en maatschappelijke terreinen
Uit de cijfers blijkt dat discriminatie op basis van herkomst en huidskleur het vaakst wordt gemeld, met 475 meldingen. Ook het aantal meldingen van moslimdiscriminatie en op basis van seksuele gerichtheid is aanzienlijk toegenomen. De incidenten doen zich voor op uiteenlopende maatschappelijke terreinen, van de arbeidsmarkt en de openbare ruimte tot sport en recreatie. Vooral op de arbeidsmarkt werd een sterke stijging waargenomen, met een verdubbeling van het aantal meldingen.