PHAROS - Kennis- & Adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid

AANMELDEN     AFMELDEN

 
NIEUWSBRIEF september 2017
 

In deze nieuwsbrief: Save the date: 22 november landelijk congres Gezond in… • Eritreeërs Gezond: laagdrempelige gezondheidsinformatie voor Eritrese nieuwkomers • Wereld Alzheimer Week • Actieve rol statushouders • Handreiking Informele opvoedondersteuning vluchtelingengezinnen • Met elkaar 'In gesprek over leven en dood' • Checklist Zorg- en inkoopbeleid ten behoeve van statushouders • Methode 'Aan de Slag' succes! • AGENDA

Save the date: 22 november landelijk congres Gezond in…

Op 22 november organiseert Gezondin..., een programma van Pharos en Platform31, een landelijk congres over de aanpak van gezondheidsachterstanden. We vieren de opbrengst van vier jaar GIDS en Gezond in... en gaan in gesprek met prominente sprekers waaronder Pauline Meurs, wethouders en burgers over wat nodig is voor het vervolg. Bestuurders, beleidsadviseurs en professionals uit verschillende domeinen zijn van harte welkom.

Lees verder

Eritreeërs Gezond: laagdrempelige gezondheidsinformatie voor Eritrese nieuwkomers

De Facebookpagina Eritreeërs Gezond is live! En dat werd gevierd bij Pharos met GGD regio Utrecht, GGD Amsterdam, GGD Kennemerland. Op dit platform helpen Eritrese zorgprofessionals die in Nederland verblijven, Tigrinya sprekende nieuwkomers met informatie over gezondheid en zorg in Nederland. Dit draagt bij aan snellere integratie en het vergroten van de zelfredzaamheid van Eritrese nieuwskomers.

Lees verder

Wereld Alzheimer Week

Dementie is de voornaamste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen met Alzheimer of een andere aan dementie verwante ziekte neemt daarbij in sterk tempo toe. In Nederlander hebben meer dan 235.000 mensen Alzheimer, waarvan ruim 13.750 met een migrantenachtergrond. In 2020 zullen de cijfers stijgen tot 30.750 dementerenden met een migrantenachtergrond. Tijdens Wereld Alzheimer Week besteedt Pharos extra aandacht aan de ziekte. 

Lees verder

Actieve rol statushouders

Op 8 en 13 september ontvingen 32 statushouders (vluchtelingen) het certificaat ‘sleutelpersoon gezondheid statushouder’ van Hans Adriani, wethouder gezondheidszorg in Nieuwegein en klankbordgroeplid Gezondheid Statushouders. De sleutelpersonen bouwen de komende jaren bruggen tussen gemeenten en nieuwe statushouders. Ze leggen contacten met nieuwkomers, brengen hun gezondheidsvragen en -behoeften in kaart en geven voorlichting. Gemeenten en lokale instellingen kunnen de sleutelfiguren om advies vragen. 

Lees verder

Handreiking Informele opvoedondersteuning vluchtelingengezinnen

Vluchtelingenouders hebben vaak vragen en dilemma’s rond de opvoeding van hun kinderen in Nederland. Om de interventies op dit gebied beter te laten aansluiten op de vragen van nieuwkomers, hebben Pharos, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en JSO een handreiking ontwikkeld. Met onder andere zeven handige inzichten voor wie met vluchtelingengezinnen werkt.

 

Lees verder

Met elkaar 'In gesprek over leven en dood'

Dinsdag 12 september zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst de resultaten gepresenteerd van het project 'In gesprek over leven en dood - passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase voor niet-westerse migranten'. In 24 bijeenkomsten gaven getrainde migrantenvoorlichters informatie over palliatieve zorg aan meer dan 400 mensen met een migratie-achtergrond. Ook was de eerste preview van een nieuwe voorlichtingsfilm voor Antillianen en Arubanen 'Dilemma’s in migrantengezinnen' die binnenkort beschikbaar komt.

Lees verder

Checklist Zorg- en inkoopbeleid ten behoeve van statushouders

Iedere gemeente huisvest statushouders. Gemeenten kunnen bevorderen dat het aanbod van de zorgaanbieders leidt tot gelijke kansen op goede zorg voor alle inwoners van uw gemeente, waaronder statushouders. Hiervoor is het van belang dat de zorg aansluit bij de kenmerken en behoeften van deze groep. Als aanbieder van zorg kunt u eveneens bevorderen dat de geboden zorg aansluit bij uw cliënten met een vluchtelingenachtergrond. Met deze checklist kunt u nagaan of de geboden zorg geschikt is voor statushouders en of deze groep voldoende wordt bereikt.

Lees verder

Methode 'Aan de Slag' succes!

Aan de Slag is een succesvolle methode om bewoners van asielzoekerscentra te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente. Naast Utrecht en Nijmegen, zijn er al in 23 gemeenten lokale Aan de Slag teams actief. Team Heerlen, Hoogeveen en Alkmaar lukte het om binnen minder dan een jaar meer dan 300 matches te realiseren waarin AZC-bewoners werden gekoppeld aan vrijwilligerswerk. Wilt u nieuwkomers ook betrekken bij uw vrijwilligersactiviteiten? Kijk dan op AandeSlag.info voor meer informatie en neem contact met ons op.

Lees verder

AGENDA

3/10 Kenniscafé Sport Live met thema 'Sport en Vluchtelingen'

In dit Kenniscafé Sport Live met als thema 'Sport en Vluchtelingen' komen onderzoekers en adviseurs aan het woord over hun research naar betekenis van sport voor vluchtelingen en de bijdrage die sport levert in onder andere gezondheid en participatie. Bijvoorbeeld: 'hoe kun je vluchtelingenvrouwen meer betrekken bij sportactiviteiten?' Pharos is partner van het KC Sport  in het Landelijk Overleg Thema instituten.

11/10 Themabijeenkomst: Begrijpelijkheid van informatie voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden'

Op 11 oktober organiseert Pharos een praktische bijeenkomst over het samen ontwikkelen van voorlichtingsmaterialen gericht op patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Inspirerende voorbeelden, best practices en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen. Voor vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, cliëntenraden, communicatiemedewerkers in de zorg en andere geïnteresseerden. 

17/10 Mini-symposium 'De verhalen achter een Beeldverhaal'

Wil je in jouw organisatie ook ouders en jongeren met lage gezondheidsvaardigheden beter bereiken? Wil je een kwaliteitsslag maken in preventie en jeugdzorg door de communicatie voor laagopgeleiden te verbeteren? Pharos biedt 17 oktober een inspirerend en praktisch mini-symposium.

6 en 30/11 Mini-symposium Dementie bij Turkse en Marokkaanse migranten

Heeft u in uw werk als zorgverlener te maken met dementie bij migranten? Graag nodigen wij u uit deel te nemen aan het mini-symposium dat Pharos op verzoek van Alzheimer Nederland organiseert in Zwolle op 6 november en in Alkmaar op 30 november. Aan bod komt onder andere de toolkit SignaLeren voor vroegsignalering en cultuur-sensitieve communicatie.

 

VOLG ONS VIA:           FACEBOOK           TWITTER           YOUTUBE           LINKEDIN         RSS

 
© 2017 PHAROS AANMELDEN     AFMELDEN
Pharos - Arthur van Schendelstraat 620 - 3511 MJ Utrecht - T 030 234 98 00 - F 030 236 4560
Â