PHAROS - Kennis- & Adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid

AANMELDEN     AFMELDEN

 
PHAROS - Kennis- & Adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid
NIEUWSBRIEF december 2016
 

In deze nieuwsbrief: Koninklijke belangstelling voor succesvol Pharos-programma aan de slag! • Gezond in... het land • Prijsuitreiking beste zorg- of gezondheidsapp 2017 • Online checklist voor gemeenten: hoever zijn we met integrale aanpak gezondheidsachterstanden? • Themanummer over minderjarige asielzoekers in Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg • Pharos start Kennisdelingsprogramma Gezondheid en vitaliteit vluchtelingen • Training 'Leren en delen over zorg in de laatste levensfase' • Syriërs helpen elkaar op weg in de zorg via Facebook • Verslag conferentie Wat werkt? Seksuele gezondheid van asielzoekers en statushouders • Vooraankondiging Zero Tolerance Day FGM

Koninklijke belangstelling voor succesvol Pharos-programma aan de slag!

Koning Willem-Alexander bracht vrijdag 16 december een verrassingsbezoek aan het Pharos-programma Aan de Slag. Vergezeld door de burgemeester van Utrecht sprak hij met Ronald van der Giessen (directeur Oranje Fonds) en Monica van Berkum (directeur Pharos) over dit initiatief en andere activiteiten van Pharos en haar partners. Ook sprak hij uitgebreid met andere betrokkenen, zoals asielzoekers en vrijwilligers, die een geanimeerd en ontspannen gesprek met de koning hadden.
Aan de Slag is een succesvolle methode om bewoners van asielzoekerscentra te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente. 

Lees verder

Gezond in... het land

In de afgelopen maanden bezocht Gezond in… een aantal GIDS-gemeenten die op verschillende wijzen werken aan een integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. Rinda den Besten nam samen met staatssecretaris Martin van Rijn een kijkje in Friesland, met Secretaris Generaal Erik Gerritsen van VWS, bezochten we Amstelveen en met de Tweede Kamerleden Hanke Bruins Slot en Pia Dijkstra spraken we professionals en bewoners in achtereenvolgens Twenterand en Amersfoort. Van elk bezoek is een videoreportage gemaakt.

Lees verder

Prijsuitreiking beste zorg- of gezondheidsapp 2017

Wie is de winnaar van het 'Beste idee voor zorg- of gezondheidsapp die óók geschikt is voor laaggeletterden?' Meer dan 50 filmpjes kwamen er binnen waarin deelnemers hun idee presenteerden. Een hele klus voor de twee jury's, waarvan één bestaande uit ict-specialisten, app-ontwikkelaars en zorgprofessionals en de ander uit laaggeletterden. Donderdag 26 januari 2017, tijdens de eHealthweek, reikt directeur-generaal Volksgezondheid van VWS Angelique Berg de prijs uit aan één van de drie genomineerden. Pharos nodigt u uit aanwezig te zijn bij deze bruisende bijeenkomst in CABFAB in Den Haag. Het interactieve programma biedt u de mogelijkheid presentaties bij te wonen en in gesprek te gaan met de aanwezige zorg- en preventieprofessionals, app-ontwikkelaars, innovators en laaggeletterden. 

Aanmelden prijsuitreiking 

Lees verder

Online checklist voor gemeenten: hoever zijn we met integrale aanpak gezondheidsachterstanden?

Het stimuleringsprogramma Gezond in... lanceerde in novemebr de online versie van de checklist 'Waar staat onze gemeente met de integrale aanpak?'
Met de checklist brengen beleidsambtenaren in kaart wat de gemeente al doet om gezondheids­achterstanden aan te pakken en op welke punten de aanpak versterking nodig heeft. De uitslag van de vragenlijst kan worden opgeslagen en op een later tijdstip met een nieuwe invoer worden vergeleken. Zo wordt zichtbaar hoe de lokale aanpak zich ontwikkelt. 

Lees verder

Themanummer over minderjarige asielzoekers in Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg

In 2015 kwamen bijna 19.000 minderjarige asielzoekers naar Nederland. Vaak met maar regelmatig ook zonder hun ouders. Deze kinderen komen uit voor ons relatief onbekende landen en hebben een heel diverse achtergrond en voorgeschiedenis. Een ding hebben ze gemeen: zij hebben nog een heel leven voor zich, maar wel in een geheel nieuwe leefomgeving. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) begeleidt alle kinderen tot de volwassen leeftijd. Kwetsbare kinderen krijgen extra ondersteuning. Voor asielzoekers- en vluchtelingenkinderen geldt hetzelfde. Hiervoor is kennis nodig over achtergronden van deze jeugd en procedures waarmee zij te maken hebben. Wat zijn de specifieke gezondheidsrisico’s en wat kan de JGZ deze kinderen en gezinnen bieden? Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg heeft dit najaar een themanummer uitgebracht met handvatten en goede voorbeelden om deze specifieke kinderen zorg te kunnen geven zoals alle andere kinderen.

Aan dit themanummer heeft Pharos een bijdrage geleverd als lid van de themaredactie.

Meer informatie over het themanummer. 

Pharos start Kennisdelingsprogramma Gezondheid en vitaliteit vluchtelingen

'Lokale preventieve aanpak gezondheidsbevordering statushouders' is een programma dat gemeenten (praktische) ondersteuning biedt bij het vormgeven van een integrale aanpak rondom de gezondheid en vitaliteit van statushouders in de gemeente. Onderdeel van dit ondersteuningsprogramma is het kennisdelingsprogramma 'Gezondheid en Vitaliteit Vluchtelingen'.
Het kennisdelingsprogramma is onder regie van Pharos tot stand gekomen in samenwerking met GGD GHOR Nederland. Via het kennisdelingsprogramma worden ervaringen, goede voorbeelden en kennis gedeeld en geborgd. Daarnaast wordt via 25 regiocoördinatoren onder regie van OTAV praktische kennis beschikbaar gesteld.

Lees verder

Training 'Leren en delen over zorg in de laatste levensfase'

Op vrijdag 25 november verzorgden Pharos en samenwerkende organisaties NOOM, SVG en SIGN een training 'Leren en delen over zorg in de laatste levensfase' aan 14 sleutelfiguren van verschillende migrantengroepen. In 2017 en 2018 geven deze getrainde sleutelfiguren voorlichtingen over palliatieve zorg aan mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse/Arubaanse, Creoolse, Hindoestaanse en Chinese achtergrond om bij deze groepen meer bewustwording te creëren en kennis te vergroten over palliatieve zorg in de laatste levensfase. Naast het empoweren van migranten is dit project gericht op het opleiden van studenten en zorgverleners in het geven van cultuursensitieve zorg. Met als doen het verschil in opvattingen tussen migranten en zorgverleners over de zorg in de laatste levensfase bespreekbaar te maken en tot passende zorg te komen.

Lees verder

Syriërs helpen elkaar op weg in de zorg via Facebook

Op de Facebookpagina Syriërs Gezond (Arabische naam صحتك بهولندا ) werken Nederlandse en Syrische artsen in duo's samen om Syrische vluchtelingen informatie over gezondheid en zorg te verschaffen. Dagelijks komen er vragen binnen die door onze artsen persoonlijk beantwoord worden. Vragen over individuele medische problemen van Syrische vluchtelingen worden niet beantwoord; bij dergelijke vragen wordt verwezen naar een huisarts of andere zorgverlener. De Facebookpagina geeft algemene informatie over veel verschillende thema's zoals verzekeringen, rol van de huisarts, zwangerschap, tandheelkunde en gezonde leefstijl. Het betreft altijd onderwerpen die raken aan gezondheid, zorg en welbevinden. We maken, samen met ons creatieve team, filmpjes, infographics, animaties en we bewerken geschikt bestaand materiaal. Uitgangspunt is dat het materiaal geschikt is voor de groep Syrische nieuwkomers, in Arabisch en Nederlands wordt gepubliceerd en er aantrekkelijk uitziet (met zoveel mogelijk beelden en korte teksten).

Lees verder

Verslag conferentie Wat werkt? Seksuele gezondheid van asielzoekers en statushouders

In november 2016 organiseerde Rutgers, in nauwe samenwerking met GGD GHOR Nederland, Pharos, Gezondheidscentrum Asielzoekers en Soa Aids Nederland, de conferentie ‘Wat werkt?’ voor voorlichters en zorgprofessionals die werken aan de seksuele gezondheid van asielzoekers en statushouders in Nederland.

Lees verder

Vooraankondiging Zero Tolerance Day FGM

Jaarlijks wordt op 6 februari wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen meisjesbesnijdenis. In Nederland organiseert Platform 6/2 op 6 februari 2017 de Zero Tolerance Day.
Dit jaar staat de rol van mannen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis centraal. Experts geven presentaties over projecten in Europa en Afrika waarbij mannen betrokken worden om gender gerelateerd geweld tegen te gaan. We maken samen met u, en een panel met mannelijke sleutelpersonen, de balans op wat we daar in Nederland van kunnen leren.

Meer informatie op de website. U kunt zich daar ook al aanmelden voor deze dag.

Lees verder

 

VOLG ONS VIA:           FACEBOOK           TWITTER           YOUTUBE           LINKEDIN         RSS

 
© 2016 PHAROS AANMELDEN     AFMELDEN
Pharos - Arthur van Schendelstraat 620 - 3511 MJ Utrecht - T 030 234 98 00 - F 030 236 4560
Â