'Belaagd in ons laatkapitalistisch schuttersputje van opgelegde ambitie.'
Lieve lezer,

Ik maak me soms zo’n zorgen. ‘Een geestesziekte kenmerkend voor het tijdperk van het kapitalisme,’ schrijft Walter Benjamin daarover. ‘Spirituele (niet-materiële) hopeloosheid in armoede en in zwervend, bedelend monnikendom. Een toestand zo beroofd van hoop dat het schuldgevoelens veroorzaakt.’

Zorgen zijn overal – klimaatpaniek en de machinaties van het alchemische high finance, en de dreiging die ze beiden als een stofnevel over de wereld leggen. En dan de worsteling van werk en geen werk, van geld en geen geld en van huis en geen huis die mij en mijn vrienden belaagt in ons laatkapitalistisch schuttersputje van opgelegde ambitie.
 
Ach, misschien komt het allemaal door het weer. Er is een gebrek aan licht deze voorzomer. En aan lucht, het is te benauwd. Maar dat bedoel ik nou: daar is de klimaatcrisis weer. Is het geen tijd voor post- in plaats van laatkapitalisme?

Liefs,

Daan Steinebach
Redacteur
De kakapo: zeldzaam en ziek
De kakapo kan niet vliegen en komt alleen voor in Nieuw-Zeeland, waar ze helaas steeds zeldzamer zijn geworden als gevolg van ontbossing. Een schimmelinfectie dreigt de papegaaiensoort nu helemaal uit te roeien. Lees verder.
Oproep Lezersonderzoek
Maak Hard//hoofd samen met ons nog beter door onderstaande enquête in te vullen. Maandag 24 juni sluit het onderzoek. We hebben nog 100 reacties nodig!
 
Doe mee
Je deelname wordt enorm gewaardeerd (als je al hebt ingevuld: bedankt!). Onder alle reacties wordt drie keer een speciaal Hard//hoofd-pakket verloot.
De auteur is dood, en zijn vrouw ook
Hoe verhoud je je tot kunst van daders die iets op hun geweten hebben? Zijn kunstenaars en hun werk los van elkaar te zien? 'Ik voel me ongemakkelijk als ik de scène kijk. Het voelt alsof ik ergens medeplichtig aan ben.' Lees verder.
 
Pony play
Hoe broos is de scheidslijn tussen pijn en genot? En hoe verhouden seksuele verlangens zich tot identiteit? 'Ze draven onschuldig met elkaar door het bos en trekken karren voort waar anderen in zitten. Er is sprake van ongemak en pijn. De tuigjes zitten strak.' Lees verder.
 
Tip: Niet de bedoeling
Jimmy Mulder bekijkt onze Nederlandse gewoontes eens door de ogen van zijn internationale collega's. En hij komt tot de conclusie: er is in ons land van alles niet de bedoeling. Een tip voor meer burgerlijke ongehoorzaamheid. Lees verder.
 
Familie Overdijk: Tante Ria
De laatste in de serie 'Familie Overdijk'. Tante Ria is een makkelijke prater. 'Als ze “aso’s” riepen, dan gooide ik stenen. Ik heb een keer een juf aangevlogen. Ik sloeg d’r op.' Lees verder.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en gehoord moeten worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid, experiment, en de vrijheid om te maken wat wij willen. Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2019 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1015 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.