Pre-conference EAPC World Congress Public Health Palliative Care
Connecting Communities in the Netherlands
14 juni 2023, 13.00 - 17.00 uur, De Doelen, Rotterdam
Het thema palliatieve zorg binnen het sociaal domein en vanuit lokale gemeenschappen is een zeer actueel thema. Juist bij palliatieve zorg, in de laatste levensfase, is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de sociale omgeving, het netwerk en de lokale gemeenschap rondom de persoon in de palliatieve fase. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op informele zorg. Ook ontstaan er nieuwe initiatieven in gemeentes, buurten en wijken.
Voorafgaand aan het 18de World Congress van de European Association for Palliative Care (EAPC) in Rotterdam (15-17 juni) organiseert Agora op woensdag 14 juni een pre-conference over deze nieuwe ontwikkelingen. Met internationale sprekers ga je dieper in op palliatieve zorg in het sociaal domein en vanuit lokale gemeenschappen. Maak kennis met inspirerende samenwerkingen, initiatieven en compassionate communities.
‘De sociale aspecten van palliatieve zorg komen er nog steeds bekaaid vanaf’
Eén van de sprekers op de pre-conference ‘Connecting Communities in the Netherlands’ is onderzoeker Jeroen Hasselaar. Hasselaar: ‘We krijgen komende decennia te maken met een enorme groep mensen die palliatieve zorg nodig hebben. Wie een levensbedreigende ziekte heeft, is behalve patiënt ook nog steeds gewoon mens. Dat wordt soms vergeten. Het gaat er ook om dat mensen, ondanks hun ziekte, toch nog richting kunnen geven aan hun leven.’
Jeroen Hasselaar is bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij Agora.
In de proeftuinen in Maarssen en Roermond is de fase van het experimenteren aangebroken. Deelnemers bedenken samen projecten om uit te voeren. Experimenten ontwikkelen en uitvoeren, is de vervolgstap op de kennismakingsfase en het gezamenlijk formuleren van doelstellingen voor de lokale proeftuin. De vraag: Wat willen we met zijn allen bereiken?, krijgt binnen deze experimenten invulling.
‘Omgaan met rouw en diversiteit vragen om blijvende reflectie op eigen rouwprocessen’
‘Gezond omgaan met rouw en diversiteit vraagt om blijvende reflectie op eigen rouwprocessen.’ Dit was één van de aandachtspunten die bij de videosessie over de herziene Richtlijn Rouw naar voren kwam. Sprekers Erik Olsman en Robin Zuidam vertelden aan bijna 200 geïnteresseerde professionals wat er nieuw is aan de herziene Richtlijn Rouw en hoe professionals de aanbevelingen in hun dagelijkse praktijk kunnen toepassen.
Nieuwe film ‘Leven met Parkinson - Het verhaal van Peter en Anita’
11 april 15.00 – 16.30 uur, online via 1Sociaaldomein
Voor wie de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ krijgt, is dit een levensveranderende gebeurtenis. Wat zijn die veranderingen, en hoe gaan mensen daarmee om? Welke ondersteuningsbehoeften hebben zij, naast de fysiek-medische zorg? Op Wereld Parkinson Dag, 11 april, besteden we uitgebreid aandacht aan deze vragen.
16 maart 2023, Utrecht Onder de titel ‘Leven toevoegen aan de dagen’ houdt Carend donderdag 16 maart het jaarcongres 2023, waar Agora aan zal deelnemen met een informatieve stand.
Pre-conference EAPC World Congress over Public Health Palliative Care
14 juni, 13.00 - 17.00 uur, Rotterdam, De Doelen
Met internationale sprekers over het thema palliatieve zorg in het sociaal domein en vanuit lokale gemeenschappen. Met voorbeelden van nieuwe samenwerkingen, inspirerende burgerinitiatieven en compassionate communities in de regio Rotterdam en daarbuiten.
Boven: Iris van Bennekom, Joachim Cohen, Libby Sallnow Onder: Jeroen Hasselaar, Saskia Teunissen, Laura Hartman
18de World congress European Association Palliative Care (EAPC) - Equity and Diversity
15-17 juni 2023, Rotterdam
Het congres besteedt aandacht aan de dringende noodzaak en doelstelling van het creëren van gelijke toegang, kansen en vooruitgang in de palliatieve zorg voor alle mensen die deze zorg nodig hebben. Het bevorderen van gelijkheid en het rekening houden met diversiteit zou centraal moeten staan in de praktijk, organisatie, onderzoek, onderwijs, belangenbehartiging en beleid van de palliatieve zorg.