Partij van de Arbeid

Beste ,

Wat een week hebben we gehad. Het kabinet dat tot de laatste minuut wachtte om ons voorstel van een energieplafond toe te voegen aan de Miljoenennota. De troonrede die daardoor nog snel aangepast moest worden. De debatten die volgden de dagen erna. Ik kijk met gemengd gevoel terug op een intensieve week. Een gevoel van zorg, omdat er zo veel onduidelijk is over het prijsplafond en er nog steeds veel onzekerheid is over de komende winter en de tijd daarna. Maar ik ben ook hoopvol en dankbaar. Hoopvol, omdat het gelukt is dit kabinet deels bij te sturen. En dankbaar naar jullie: naar iedereen die zich hier de laatste maanden ontzettend hard voor heeft ingezet. 

Premier Den Uyl zei het al in 1973: "Waar visie ontbreekt, komt het volk om." Dat is dit jaar opnieuw pijnlijk duidelijk geworden. Dit kabinet regeert niet, maar reágeert. Terwijl de vele uitdagingen van deze tijd juist om een visie vragen voor een sterke samenleving, gebaseerd op bestaanszekerheid, eerlijk delen, samenwerking en duurzaamheid. Hierover ging ook mijn bijdrage in de Tweede Kamer afgelopen woensdag, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. 

We hebben deze week, samen met GroenLinks, laten zien dat het ook anders kan. In ons koopkrachtplan zetten we in op het verkleinen van de ongelijkheid en bieden we mensen zekerheid. Met een minimumloon van tenminste 14 euro per uur, huurverlaging voor tochtige woningen, en een ruimer prijsplafond voor energie met gerichte steun voor middeninkomens en huurders. 

Het is goed dat we de koers van het kabinet hiermee voor een deel hebben kunnen corrigeren. Dat het kabinet ons plan voor een maximale energieprijs uiteindelijk toch gaat uitvoeren om voor veel mensen de rekeningen betaalbaar te houden. Dat we ze dwingen beter te gaan kijken naar kwetsbare groepen, en beleid ruimhartiger op te stellen. En dat er een verplichte huurverlaging komt als jouw huisbaas weigert je woning fatsoenlijk te isoleren. 

Ik ben dankbaar naar onze lokale raadsleden en wethouders, omdat jullie samen met vertegenwoordigers van GroenLinks dit kabinet tot actie maanden met een nationale oproep. Jullie lieten zien wat de échte gevolgen zijn van de stijgende energieprijs en de duurdere boodschappen in de wijken van ons land. En ik ben dankbaar naar alle leden en vrijwilligers van onze partij: voor het massaal steunen van de acties en petities, en het delen van aangrijpende verhalen. Dankjewel voor alle energie, inspiratie en motivatie de afgelopen tijd. 

We zijn er nog niet. Dit kabinet holt van crisis naar crisis en loopt daarmee constant achter de feiten aan. We zullen dus alles uit de kast moeten halen om niemand achter te laten en tegelijkertijd een perspectief te bieden voor de toekomst. Want, alleen als we omzien naar elkaar zit deze winter niemand in de kou. Alleen als we omzien naar elkaar, kunnen we samen vooruit komen. 

 

Met hartelijke groet,

Attje Kuiken

 

P.S. De komende weken gaan we door met onze inzet. Meld je aan voor de Politieke Ledenraad op 8 oktober en ga met mij en andere leden in gesprek.
 

Bekijk de bijdrage van Attje Kuiken tijdens de APB 2022

relatienummer: 283574

Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van deze nieuwsbrief. Wil je je voorkeuren aanpassen of afmelden: Klik dan op onderstaande link.