Online lezen
Logo
Online lezen
27 mei 2021
In deze nieuwsbrief
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
Programma Congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde bekend
Programma Congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde bekend
De waarde van werk is meer dan alleen het salaris. Het geeft ritme, draagt bij aan gezondheid en helpt om mee te draaien in de samenleving. Maar hoe organiseer je waardevol werk? Daarover organiseert het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid op 3 juni om 14.00 uur het congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde. In talkshowvorm spreken we onder meer over waarde van werk, innovatie, praktijkleren en simpel switchen. Ben jij beleidsmaker in een sociaal werkbedrijf of een sociale organisatie, werk je voor een gemeente of de overheid of ben je een geïnteresseerde ondernemer?
Meld je nu aan
Nieuw onderzoek: Hoe zetten gemeenten detachering in voor doelgroep Participatiewet?
Nieuw onderzoek: Hoe zetten gemeenten detachering in voor doelgroep Participatiewet?
Om inzicht te krijgen in hoe gemeenten het instrument detachering inzetten voor kwetsbare groepen, heeft het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid Regioplan gevraagd onderzoek te doen bij gemeenten en werkbedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten detachering vooral als re-integratie-instrument inzetten. Gemeenten slagen er zo in een deel van de doelgroep banenafspraak succesvol naar regulier werk te begeleiden. Voor de meest kwetsbare groep lukt het echter ook met tijdelijke detachering vaak niet om een vast contract te krijgen. Het inzetten van detachering als structureel instrument (dus met een dienstverband met gemeente of werkbedrijf) zou dan een passender oplossing zijn, maar daar durven de gesproken gemeenten niet voor te kiezen, omdat de Participatiewet volgens hen daar onvoldoende ruimte voor biedt.
 
Lees verder
Ga vanaf 1 juni aan de slag met de e-learning Gebarentaal op de werkvloer
Ga vanaf 1 juni aan de slag met de e-learning Gebarentaal op de werkvloer
Communiceren met dove of slechthorende medewerkers kan best lastig zijn als je zelf geen gebarentaal hebt geleerd. Met de gratis e-learning Gebarentaal op de werkvloer krijg je meer oog voor medewerkers met een auditieve beperking. Je maakt kennis met de Nederlandse gebarentaal en oefent met de beginselen van gebaren voor op de werkvloer. Het resultaat? Meer begrip en betere communicatie tussen horende en slechthorende medewerkers. En dat stimuleert de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers.
Lees verder
Doe mee met Sturen op eigen regie!
Doe mee met Sturen op eigen regie!
De arbeidsmarkt verandert en mensen moeten langer doorwerken. Dat vraagt van mensen meer dan ooit de regie te nemen op hun ontwikkeling en inzetbaarheid. Voor laagopgeleiden met een kwetsbare arbeidsmarkpositie is dit een extra uitdaging. Daarom organiseerde het Kenniscentrum op 10 mei de online kennisbijeenkomst: Sturen op Eigen Regie. Helene Vrij van Patijnenburg liet zien hoe eigen regie door vraaggericht coachen in de organisatie is verweven. Ben je benieuwd naar andere praktijkvoorbeelden, wil je zelf een praktijkvoorbeeld delen of wil je actief meedenken over de vraag: hoe kunnen we medewerkers in sociale werkbedrijven nog beter ondersteunen in het zoveel mogelijk nemen van eigen regie? Laat het ons weten en stuur een mail naar Marije van de Poel: m.vandepoel@caop.nl.
 
Lees verder
Kennisplatform werkgeversnetwerk: Vragenlijst Inclusief Ondernemen biedt maatwerk in werkgeversbenadering
Kennisplatform werkgeversnetwerk: Vragenlijst Inclusief Ondernemen biedt maatwerk in werkgeversbenadering
Met de inzet van de Vragenlijst Inclusief Ondernemen (VIO) blijkt het mogelijk meer maatwerk te bieden in de werkgeversbenadering. Je krijgt inzage in de factoren die werkgevers beïnvloeden om personen uit kwetsbare groepen in dienst te nemen en te houden. Astrid Hazelzet (TNO) neemt je tijdens de online bijeenkomst van het kennisplatform werkgeversnetwerk op 1 juli mee in de achtergronden van het Integratieve GedragsModel van TNO, de vertaling daarvan in de VIO, de toepassing in arbeidsmarktregio Helmond/De Peel en wat de VIO voor jouw praktijk kan betekenen. Meld je nu aan.
 
Lees verder
Afwegingen bij re-integratie en jobcoaching: vul de enquête in en krijg een gratig workshop
Afwegingen bij re-integratie en jobcoaching: vul de enquête in en krijg een gratis workshop
Wil jij reflecteren op jouw afwegingen en meedoen aan een enquête? Panteia, ZINZIZ en Muzus zijn op zoek naar re-integratiecoaches en jobcoaches die willen deelnemen aan een enquête voor een onderzoek naar afwegingen bij re-integratie en jobcoaching. Jouw input als professional is essentieel om tot een goed beeld te komen. Daarom word je voor het invullen van de enquête beloond met een gratis workshop.
Lees verder
Online Kennisweek Sterk aan het Werk
Online Kennisweek Sterk aan het Werk
Van 20 t/m 24 september organiseert SBCM de 2e editie van de online kennisweek Sterk aan het Werk. Tijdens deze week staat de ontwikkeling van doelgroepmedewerkers centraal. Met een speciaal platform, een webapp in festivalstijl, belooft de kennisweek dit jaar nog leuker en toegankelijker te worden. Tijdens de kennisweek is ook de jaarlijkse Topperverkiezing. Toppers zijn doelgroepmedewerkers die met doorzettingsvermogen nieuwe dingen hebben geleerd, ook al was dit soms een beetje spannend of kostte dit de nodige moeite. Werkt er bij jouw bedrijf een Topper. Meld deze topper dan uiterlijk 1 juli aan.
Exclusieve samenwerking Confed met Quooker en Sunshower
Exclusieve samenwerking Confed met Quooker en Sunshower
Het personeelsbestand van Confed bestaat voor 80% uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toch is de sociale onderneming niet alleen leverancier maar volwaardige partner voor hun klanten Quooker en Sunshower. Eind 2020 tekenden de drie bedrijven een convenant waarin is vastgelegd dat Confed vanuit hun vestiging in Dordrecht exclusief produceert voor Quooker en Sunshower. Reden genoeg om eens met de drie bedrijven in gesprek te gaan. Wat maakt de samenwerking zo bijzonder? Hoe is deze tot stand gekomen? En vooral: wat kan de SW-branche hiervan leren?
Lees verder
Subsidiekansen voor innovatieve re-integratie-aanpakken
Subsidiekansen voor innovatieve re-integratie-aanpakken
Sinds 18 mei kunnen partijen weer een subsidieaanvraag indienen bij ZonMw voor vernieuwende re-integratie-aanpakken waarin samenwerkingspartners zoeken naar werkzame en werkbare innovaties voor de lokale gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Op 1 juni verzorgt ZonMw een online informatiebijeenkomst over deze oproep. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 13 juli.
Lees meer over de subsidieoproep en de informatiesessie
NIEUWS VAN Kennisalliantie Inclusie en Technologie
 
Agenda Kenniscentrum
3 juni 2021 | Congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde
De waarde van werk is meer dan alleen het salaris dat op jouw bankrekening wordt gestort. Het geeft ritme, draagt bij aan gezondheid en helpt om mee te draaien in de samenleving. Maar hoe organiseer je waardevol werk voor iedereen? Daarover organiseert het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid het congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde op 3 juni 2021 om 14.00 uur.
9 juni 2021 | Transitiearena: meer samenwerking WMO en Participatiewet
Ben jij werkzaam bij een gemeente, sociaal wijkteam en/of sociaal werkbedrijf en wil jij aan de slag met het verbeteren van de samenwerking tussen wijkaanpak en de dienstverlening gericht op werk? Meld je aan voor de Transitiearena Arbeidsparticipatie en (sociale) wijkteams op 9 juni en zet concrete stappen om het perspectief op (betaald) werk voor mensen dichterbij te brengen.
 
10 juni 2021 | Kennisplatform detacheren: Detacheren van Participatiewet-medewerkers: aan welke knoppen kun je draaien?
Hoe kun je het instrument detacheren inzetten om Participatiewet-medewerkers naar een zo regulier mogelijke werkplek te begeleiden? Welke vorm zet je in voor welke doelgroepen en hoe organiseer je een soepel lopend detacheringsproces? Adriaan Oostveen en Yannick Bleeker van Regioplan laten op 10 juni aan de hand van onderzoek zien welke inrichtingskeuzes gemeentes hebben om het detacheringsproces voor Participatiewet-medewerkers in te richten. Zie alvast het onderzoek in [link naar pdf Regioplan]
17 juni 2021 | Kennisplatform passend werk: Uniforme loonwaardebepaling
Vanaf 1 juli 2021 wordt binnen de Participatiewet en de Wajong gewerkt met een uniforme methode voor loonwaardebepaling. Alle loonwaardedeskundigen dienen vanaf dat moment gecertificeerd en geregistreerd te zijn om de loonwaarde te mogen bepalen. Ook is er toezicht en handhaving op het uitvoeren van loonwaardebepalingen. Vincent Braun, programmamanager bij Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) geeft in deze workshop op 17 juni een toelichting.
 
24 juni 2021 | Kenniskring jobcoaching:  Aanpassingen voor werk en studie. Wat is er mogelijk en waar moet je zijn?
Er zijn veel soorten werkplekaanpassingen en regelingen die mensen met een beperking in staat stellen hun werk te doen als ieder ander. Denk aan een brailleleesregel, software om je pc te bedienen als je een motorische beperking hebt, vergoedingen voor de thuiswerkplek in coronatijd en taxivergoeding. Maar wie betaalt de aanpassingen en waar en hoe moet je ze aanvragen? Ronald van Zijp (UWV) en zijn collega’s geven op 24 juni antwoord op al je vragen.
1 juli 2021 | Kennisplatform werkgeversdienstverlening: Vragenlijst Inclusief Ondernemen (VIO)
Met de inzet van de Vragenlijst Inclusief Ondernemen (VIO) blijkt het mogelijk meer maatwerk te beiden in de werkgeversbenadering. Astrid Hazelzet (TNO) neemt je op 1 juli mee in de achtergronden van het Integratieve GedragsModel van TNO, de vertaling daarvan in de VIO, de toepassing in arbeidsmarktregio Helmond/De Peel en wat de VIO voor jouw praktijk kan betekenen.
Icoon Icoon
© 2019 Kenniscentrum inclusieve en sociale
werkgelegenheid. Een samenwerking van SBCM en Cedris
Logo Logo
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.
Inschrijving wijzigen | Uitschrijven