Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 

15 december 2023

RaadsMail

De raadsagenda van 19 december en een terugblik op de raadscommissie van 12 december

De gemeenteraad komt op dinsdag 19 november – voor de laatste keer dit jaar – bijeen. Er zijn twee onderdelen: raadsvergadering Het Besluit en raadsinformatiemarkt Het Plein. Tijdens de raadsvergadering debatteert de raad over de uitslag van het referendum en het voorgestelde parkeerbeleid. Ook neemt de raad besluiten over het voorstel voor de islamitische begraafplaats aan de Bunschoterstraat (Hoogland-West), de Omgevingsvisie en het omgevingsprogramma Groen-Blauw 2040. Op Het Plein, de informatiemarkt van de gemeenteraad, presenteert Countdown033 zich aan de raad.

In deze nieuwsbrief leest u ook een terugblik van de raadscommissies Omgeving en Bestuur van 12 december.   

Inhoud

 

Agenda raadsvergadering Het Besluit van 19 december

 

 

Op dinsdag 19 december om 15.00 uur begint raadsvergadering Het Besluit. U kunt Het Besluit bijwonen vanaf de publieke tribunes in de Raadzaal. Ook kunt u de vergadering (net als de Actualiteitenraad) online volgen via Politiek Portaal of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad. Klik hier voor de agenda en vergaderstukken (zie paperclips).

Debat over uitkomst parkeerreferendum én voorgesteld parkeerbeleid
Hoe beoordelen raadsleden de uitkomst van het parkeerreferendum? En wat vinden ze van het parkeerbeleid dat het college voorstelt? Daarover gaan ze in debat. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij het raadsvoorstel zijn door fracties de volgende amendementen en moties aangekondigd:
 Amendement Verbeteren en leren door te evalueren (PvdA en D66) gaat over het evalueren van deel 1 van het deelomgevingsprogramma. 
 Amendement Verstandig faseren (Amersfoort2014, Amersfoort voor Vrijheid en BPA) gaat over het doen van een wijkgericht onderzoek naar de behoefte van inwoners om betaald parkeren met vergunningen uit te breiden.
 Amendement Leefbare straten zijn doel, kosten middel (ChristenUnie) gaat over het aanpakken van het waterbedeffect (bij wijken met vergunningparkeren gaan autobezitters parkeren in aangrenzende wijken, waar het nog gratis parkeren is; dat zorgt voor overlast) en het vergroten van de leefbaarheid van de straten in Amersfoort.
• Amendement Voor iedereen betaalbaar (CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks). De fracties willen dat de prijs voor een eerste vergunning bij introductie na 1 januari 2024 dertig euro per jaar bedraagt. 
• Amendement Gehoord (CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66) gaat over het gereguleerd uitbreiden van vergunningparkeren, waarbij begonnen moet worden met de wijken waar een waterbedeffect speelt of gaat spelen. 
 Motie Helderheid financiën van deel 2 (PvdA) gaat over verkrijgen van inzicht in de financiën voor deel 2 van het deelomgevingsprogramma. 
• Motie In gesprek met de winkelcentra (PvdA en D66) gaat over in gesprek gaan met alle winkelcentra waar op dit moment geen betaald of vergunningparkeren geldt in Amersfoort en hen actief uitnodigen voor de participatie van deel 2 van het deelomgevingsprogramma. 
• Motie Betrek ondernemers bij uitbreiden vergunningparkeren (VVD) gaat over het betrekken van ondernemers en winkeliers bij iedere uitbreiding van het vergunningparkeergebied.
• Motie Inzicht in autogebruik (VVD) gaat over in deel 2 van het deelomgevingsprogramma Parkeren onderzoek doen naar het autogebruik van, naar en in Amersfoort.
• Motie Parkeren van bedrijfsbusjes (VVD en SP) gaat over het vinden van een oplossing voor het dicht bij huis parkeren van bedrijfsbusjes.
• Motie Ruimte voor ruimtemakers (D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) gaat over inwoners laten experimenteren met het verbeteren van hun eigen straat of omgeving, door tijdelijk ruimte te maken voor bijvoorbeeld extra groen, bankjes of een plek om te spelen. Daarna bepaalt de buurt of de ruimte blijft of niet (naar een Rotterdams experiment). 
• Motie Nieuw parkeerbeleid mag geen klap worden voor minima (SP, D66 en PvdA) gaat over het tegemoetkomen van minima bij een eerste parkeervergunning.
• Motie Parkeren is geen verdienmodel (SP en PvdA) gaat over het verstrekken van een eerste parkeervergunning van maximaal 25 euro.
• Motie Haast met aanpak parkeeroverlast waterbedwijken (GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, CDA, VVD en PvdA) gaat erover om bij de uitrol van het nieuwe parkeerbeleid te beginnen in het Vermeerkwartier.
• Motie Mantel der liefde (CDA, ChristenUnie en GroenLinks) gaat over het uitwerken van een plan hoe mantelzorgers ook in wijken met een parkeervergunning hun werk kunnen blijven doen zonder daarvoor extra kosten te maken. 

Omgevingsvisie in een notendop: gezond samenleven en aandacht voor ‘de menselijke maat’
Het college vraagt de gemeenteraad de Omgevingsvisie vast te stellen. In de Omgevingsvisie staan de hoofdlijnen van al het beleid voor de fysieke leefomgeving en de ontwikkeling van de stad tot 2030. Ook biedt het document alvast een doorkijk naar 2040. De visie geeft richting aan alle keuzes over het gebruik en de inrichting van de ruimte in de stad. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn vier amendementen aangekondigd:
Een nieuw begin is moeilijk (VVD en Amersfoort voor Vrijheid) gaat over het evalueren van de omgevingsvisie. 
Omgevingsvisie zonder windturbines 
(VVD en Amersfoort voor Vrijheid) gaat over het schrappen van windturbines in de omgevingsvisie. 
• Duidelijke visie voor vervoersarmoede in de omgevingsvisie (ChristenUnie). Deze fractie wil dat Amersfoorters tegen redelijke kosten - in termen van geld, tijd en moeite - de vervoersbewegingen moeten kunnen maken die nodig zijn om mee te doen in de samenleving. 
• Bestaanszekerheid voor de natuur (Partij voor de Dieren, ChristenUnie, D66 en SP) gaat over dat de leefruimte voor bomen, planten en dieren meegroeit met de groei van de stad.  

Nu dan toch besluitvorming over mogelijke locatie islamitische begraafplaats aan Bunschoterstraat
De meest geschikte plek voor een islamitische begraafplaats is volgens het college de locatie aan de Bunschoterstraat, aan de rand van Hoogland-West. Het college vraagt de raad in te stemmen met dit locatievoorstel. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
• Motie Nazorg (ChristenUnie en CDA). De indieners willen dat het college in gesprek gaat met de direct omwonenden die zich overvallen hebben gevoeld door de handelswijze van de gemeente.

Bomen, planten, dieren en water moeten bij ontwikkeling en beheer stad volwaardige plaats hebben
Het college wil dat Amersfoort een klimaatbestendige en natuurinclusieve stad is. Dat wil zeggen dat bomen, planten, dieren en water bij het ontwikkelen en beheren van de stad een volwaardige plaats hebben. Hoe het college dit wil bereiken, is vastgelegd in het omgevingsprogramma Groen-Blauw 2040. Lees hier het raadsvoorstel.

Goede verbindingen van en naar Langs Eem en Spoor
Het college vraagt de raad het zogenoemd samenbindend raamwerk voor voorzieningen en verbindingen vast te stellen voor de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor. Deze locatie verandert in een nieuw stadsgebied, onder andere door de ontwikkeling van duizend nieuwe woningen. Ook komt er ruimte voor werken, cultuur en groen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn een amendement en een motie aangekondigd:
• Amendement Fysiek en Sociaal verbinden (ChristenUnie, GroenLinks, CDA en D66) gaat over het verbeteren van wandel- en fietsverbindingen van De Kop van Isselt, De Nieuwe Stad en de Wagenwerkplaats naar het Soesterkwartier. Daarbij moet extra aandacht komen voor veiligheid en een goede groenverbinding. 
• Motie Risicoanalyse verkeersmodel Langs Eem en Spoor (Beter Amersfoort). De fractie van Beter Amersfoort wil dat het college verkeersbewegingen en parkeerhoefte onderzoekt wanneer een of meer maatregelen niet worden toegepast of uitgevoerd kunnen worden.

Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor plannen woontoren Blok 5 aan Eemplein
Ontwikkelaar REDV2 wil op BLok 5 aan het Eemplein een 52 meter hoog complex bouwen. Er moeten 197 appartementen komen, 400 m2 voor maatschappelijke en/of zakelijke dienstverlening en 32 parkeerplaatsen in de kelder. Om de ontwikkeling mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan aangepast worden naar ‘wonen’. Het college vraagt de gemeenteraad een zogenoemde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de gemeenteraad aan geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel zijn twee moties aangekondigd:
• Geluidslabel; weten waarvoor je kiest (VVD, BPA en Beter Amersfoort). In deze motie vragen de indieners het college om nieuwbouwwoningen voortaan te voorzien van een ‘geluidslabel’. Dit geeft woningzoekenden een indicatie van hoeveel geluidsbelasting zij kunnen verwachten van een woning. Nu merken kopers dat pas na de verhuizing. Nieuwbouwwoningen worden vaak in stedelijk gebied gebouwd. De indieners stellen dat dit kan zorgen voor een hogere geluidsbelasting.
• Een herretje (CDA) verzoekt om bij een hoogbouweffectrapportage voortaan standaard te vragen om een visuele impressie vanuit vier windrichtingen vanaf straatniveau.

• Stoppen met regeling duurzaam-huis-lening
In 2009 is de gemeente gestart met een regeling waarmee inwoners onder gunstige voorwaarden een lening konden afsluiten om een eigen huis te verduurzamen. Op dat moment was hier geen landelijke regeling voor. Inmiddels zijn er wel landelijke mogelijkheden. Daarmee kunnen inwoners een lening krijgen onder dezelfde of zelfs betere voorwaarden. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor te stoppen met de gemeentelijke regeling en inwoners door te verwijzen naar de landelijke mogelijkheden. Het onderwerp werd besproken tijdens de commissie Omgeving van 12 december. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
Middeninkomens niet in de kou (Amersfoort2014) gaat over het onderzoeken hoeveel woningeigenaren hebben besloten energiebesparende maatregelen te treffen dankzij de subisideregeling van het isolatieoffensief. 

• Nota reserves en voorzieningen 2024
Het college heeft toestemming nodig van de gemeenteraad om geld uit te geven van bestemmingsreserves. Een bestemmingsreserve is een buffer voor financiële tegenvallers met een bepaald doel (bestemming). Het college vindt dit in sommige gevallen te tijdrovend, omdat er vanwege acute en onverwachte situaties snel en flexibel gehandeld moet worden. Het college wil bij twee reserves, de ‘reserve bedrijfsvoering’ en de ‘reserve vluchtelingen’, gebruik kunnen maken van het geld zonder eerst toestemming te krijgen van de raad. Bij de bedrijfsvoeringsreserve gaat het bijvoorbeeld om het vervangen van personeel door hoog ziekteverzuim. Bij de ‘reserve vluchtelingen’ gaat het erom dat het college het vluchtelingenbeleid sneller en beter wil kunnen uitvoeren. Om dit mogelijk te maken, vraagt het college de gemeenteraad om de nota ‘Reserves en Voorzieningen 2024’ vast te stellen.

Bij dit raadsvoorstel is een amendement aangekondigd:
Controle vooraf of achteraf (VVD en Amersfoort2014). De fracties willen de reserve bedrijfsvoering niet overdragen aan het college.

• Verordening leges 2024
In de nieuwe verordening leges staat wat inwoners en bedrijven in 2024 moeten betalen voor diensten van de gemeente. Elk jaar past het college de verordening aan en moet de raad deze vaststellen. Diensten van de gemeente zijn bijvoorbeeld de verstrekking van een paspoort, een bouwvergunning en een uittreksel uit het bevolkingsregister, maar ook het voltrekken van een huwelijk. De legesverordening is dit keer behoorlijk aangepast. Omdat in 2024 de Omgevingswet in werking treedt én de Wet kwaliteitsborging stapsgewijs in werking treedt, zijn veel legestarieven en vergunningen aangepast. Lees hier het raadsvoorstel.

Bij dit raadsvoorstel is een motie aangekondigd:
Niet betalen voor je idealen (SP) gaat erover dat iedereen het recht heeft om idealen uit te dragen.

Motie 
Tot nu toe staat er één motie op de agenda die niet bij een raadsvoorstel hoort:
Voorrang bij huisvesting bij speciale doelgroepen (Beter Amersfoort) gaat over het helpen van mensen uit specifieke doelgroepen bij het vinden van een betaalbare huurwoning (middenhuur) of nieuwbouw-koopwoning.

Onder andere deze raadsvoorstellen staan verder op de agenda:
• Wijzigen bestemmingsplan Hogeweg 170-176
De percelen aan de Hogeweg 170, 174 en 176 hebben de bestemming ‘wonen’. Het college wil meer plekken creëren waar wonen en werken samengaan. Daarom wordt de bestemming van deze percelen aangepast naar een bedrijfsbestemming. Bewoners kunnen dan bedrijfsactiviteiten uitvoeren en de woning als bedrijfswoning gebruiken. Het autowasbedrijf Happy Duck wil zich vestigen op een braakliggend terrein op de kop van de Hogeweg, tegenover de Foodcourt. Deze kavel heeft al een bedrijfsbestemming waardoor het autowasplein is toegestaan. Het bedrijf wil de woning aan de Hogeweg 170 als bedrijfswoning gebruiken en er een technische ruimte bouwen. De wijziging van het bestemmingsplan van de Hogeweg 170, 174 en 176 maakt dit mogelijk. Het college vraagt de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw twee kantoorruimten aan Schimmelpenninckstraat 36 – 22 t/m 25
Er zijn plannen voor de bouw van twee kantoorruimtes aan het binnenterrein tussen de Schimmelpenninckstraat en de Hooglandseweg-Zuid. Deze locatie heeft het adres Schimmelpenninckstraat 36 - 22 t/m 25 gekregen. Er staan nu vier garageboxen, een loods en (een deel van) een schuur. Het plan is om deze te slopen. In plaats daarvan moeten er dan kantoorruimtes komen. Om dit mogelijk te maken, moet het bestemmingplan worden aangepast. De vier garageboxen zijn onderdeel van een complex met 71 garageboxen. Het college vraagt de gemeenteraad een zogenoemde ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee geeft de gemeenteraad aan geen bezwaar te hebben tegen de plannen. Lees hier het raadsvoorstel.
• Wijziging Verordening maatschappelijke ondersteuning
In de ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Amersfoort 2020’ staat dat cliënten die gebruikmaken van een maatwerkvoorziening (persoonlijke hulp zoals een scootmobiel of aanpassing aan het huis) of persoonsgebonden budget (waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning inkoopt) een bijdrage moeten betalen. Dit bedrag is maximaal 19 euro per maand. Het landelijk vastgestelde bedrag voor 2024 wordt maximaal 20,60 euro per maand. Het college vraagt de gemeenteraad een aangepaste verordening vast te stellen waarin verwezen wordt naar het landelijk vastgestelde bedrag. Lees hier het raadsvoorstel.
• Belastingverordeningen 2024
De gemeenteraad stelde op 7 november de begroting voor 2024-2027 vast. De belastingopbrengsten moeten aansluiten op de begroting. Daarom worden (ieder jaar) de tarieven van de gemeentelijke belastingen aangepast. Dit wordt vastgelegd in belastingverordeningen. Voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, rioolheffing, hondenbelasting en toeristenbelasting. Het college vraagt de gemeenteraad de belastingverordeningen vast te stellen. Lees hier het raadsvoorstel.

In de volgende RaadsMail leest u wat de gemeenteraad allemaal heeft besloten. Voor de volledige agenda van de vergadering van 19 december (er kunnen nog agendapunten wijzigen voor die tijd) verwijzen wij u naar Politiek Portaal

Countdown033, het centraal aftelmoment voor de komende jaarwisseling, presenteert zich aan raadsleden

Duurzaamheid (Bron: Pixabay)





Het Plein is de raadsinformatiemarkt van de gemeenteraad van Amersfoort. De markt is bedoeld voor inwoners, organisaties en bedrijven. Tijdens deze editie krijgen raadsleden en andere geïnteresseerden informatie over Countdown033, het centraal aftelmoment voor de jaarwisseling 2023-2024.

Sinds enkele jaren wordt er, op verzoek van de gemeente, een centraal aftelmoment gehouden bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Het idee is dat dit een nieuwe traditie voor inwoners wordt, waarbij vuurwerk niet meer centraal staat. Er wordt een moment geboden met ontmoeting, gezamenlijk aftellen, muziek en interactie. De stadsprogrammeur heeft voor het centraal aftemoment een verhaallijn geschreven, met de naam ‘De Legende van DrakenStier’. Deze ‘nieuwe’ legende is gebaseerd op twee iconische figuren uit de stad Amersfoort: ‘De Draak’ uit het verhaal Joris & de draak (de beschermheilige van de stad) en ‘De Stier’ van kunstenaar Thijs Trompert. Tijdens de jaarwisseling komen deze twee figuren samen om het nieuwe jaar in te luiden. Deze vertelling kan elk jaar op een andere manier worden vormgegeven. Bij de komende editie werken animator Suze Gil en componist Arend Bruijn samen. Deze Amersfoorters geven een korte impressie aan de raadsleden hoe zij hun versie van de legende DrakenStier hebben vormgegeven en hoe ze daarin uitgedaagd zijn. Hun inzet en die van andere Amersfoorters (onder andere muzikanten van de gelegenheidsband Miles New Years Eve, DJ Tim-ber, Klokkenluidersgilde, Moving Stars) en ondernemingen maken deze editie van Countdown033 mogelijk.

Meer informatie: tijdvooramersfoort.nl/nl/tva/countdown033.

Wilt u ook uw idee, plannen of ambities voor de stad delen met de raadsleden? De volgende raadsinformatiemarkt is op 19 december. U kunt zich aanmelden voor Het Plein op telefoonnummer 033 469 4379 (raadsgriffie) of via e-mail: gemeenteraad@amersfoort.nl. Op amersfoort.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie.

Activiteiten van kinderburgemeester Lynn Verhoeven




Winnaars ontwerpwedstrijd hinkelbaan tegen eenzaamheid bekend
Eindelijk is het dan zover! De winnaars van de ontwerpwedstrijd voor de hinkelbaan tegen eenzaamheid zijn bekend. Vandaag stellen we je voor aan de eerste vijf van in totaal tien winnaars, volgende week aan de andere vijf. Ze vertellen allemaal kort iets over hun winnende ontwerp.

Kinderburgemeester Lynn Verhoeven en de kinderraad bedachten voor de Week tegen Eenzaamheid eerder dit jaar (28 september tot en met 4 oktober) een activiteit voor kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van Amersfoortse basisscholen. Ze vroegen hun een ontwerp te maken van een stoeptegel voor een hinkelbaan tegen eenzaamheid. Op een hinkelbaan maak je namelijk sprongen. En dat is wat de kinderraad graag wilde doen: sprongen maken tegen eenzaamheid. Door tips en activiteiten te bedenken die helpen vrienden te maken, en naar elkaar om te zien. Het was (en is) ook de droom van de kinderburgemeester om eenzame kinderen te helpen.

125 ontwerpen
Er deden heel veel kinderen mee. In totaal werden er 125 ontwerpen opgestuurd. Een speciale jury heeft alle ontwerpen bekeken. Die jury bestond uit burgemeester Lucas Bolsius, wethouder van gezondheid Micheline Paffen-Zeenni, de kinderraad, de kinderburgemeester en Tian Erkens, de voorzitter van de jongerenraad. Ze kozen uiteindelijk tien ontwerpen uit die in de hinkelbaan komen. Alle andere ontwerpen gebruikt de kinderraad om tien activiteiten te bedenken die je kunt gebruiken om vrienden van elkaar te worden.

Word jij de nieuwe kinderburgemeester?
Wist je dat Amersfoort vanaf april volgend jaar een nieuwe kinderburgemeester zoekt?

Je kunt je nog aanmelden. Dat kan tot 10 januari 2024. Kijk op amersfoort.nl/kinderburgemeester en lees wat je moet doen.


Agenda
• 16 december: Kinderburgemeester Lynn Verhoeven gaat morgen (zaterdag) naar de Kerstmarkt Kattenbroek. Als openingshandeling mag ze om 10.00 uur het eerste kerststukje, gemaakt door basisschoolleerlingen, overhandigen. Even later, rond 10.30 uur, arriveert de arrenslee, waarmee Lynn nog een ritje zal maken.

Wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Heb je een vraag? Of een mooi idee dat de kinderburgemeester en de kinderraad kan helpen om hun droom van dit jaar te verwezenlijken, namelijk eenzame kinderen helpen? Mail dan naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Terugblik commissie Omgeving
Zorg (Bron: Pixabay)





Commissie bespreekt wijziging van drie bestemmingsplannen: Landgoed Blom, Bosweg en Zorgpark Zon & Schild
Op verzoek van GroenLinks en VVD besprak de commissie Omgeving drie raadsinformatiebrieven over het wijzigen van bestemmingsplannen. Het ging om de locaties Landgoed Blom, Bosweg en Zorgpark Zon en Schild. Voor deze locaties zijn ontwikkelplannen gemaakt. Omdat de huidige bestemmingsplannen de ontwikkelingen niet toestaan, moeten ze gewijzigd worden. 

Tijdens raadsvergadering Het Besluit van 28 november deed wethouder Rutger Dijksterhuis drie toezeggingen over het uitwerkingsvoorstel Blom. Deze gingen over onder andere ecologische structuren en het concreter maken van het uitwerkingsvoorstel. Tijdens de vergadering afgelopen dinsdag werd dit nogmaals benadrukt.

Bij het bestemmingsplan over de Bosweg zijn opmerkingen gemaakt over het ondergronds parkeren. De commissieleden waren blij dat de Alliantie de parkeerplannen heeft aangepast. Verder werd het inrichtingsplan besproken. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoe om te gaan met gidssoorten. Dit zijn specifiek gekozen diersoorten, omdat hun aan- of afwezigheid inzicht geeft in de kwaliteit van een leefgebied, het type leefgebied en welke andere meer algemene diersoorten die daarin voorkomen.

Bij het bestemmingsplan over Zorgpark Zon & Schild is onder andere het volgende besproken:

  • het aantal woningen
  • het samenvoegen van woningen
  • het zorggedeelte aan de westelijke kant
  • de drie ontsluitingen van het gebied
  • parkeren
  • het NN-gebied, dit is een netwerk van op elkaar aangesloten natuurgebieden in Nederland

> Vervolg
Het is nu aan het college om de ontwerpbestemmingsplannen ter inzage te leggen. Betrokkenen kunnen een zienswijze (officiële reactie) indienen. De gemeenteraad neemt daarna een besluit over de zienswijzennota (reactie van het college op de ingediende zienswijzen) en over het wijzigen van de bestemmingsplannen.

Inspraak over Leusderweg
In het avondgedeelte spraken twee inwoners en de Middenstandsvereniging Leusderweg in over de Leusderweg. De Blokker wordt vervangen door een Aldi en daar maakten de insprekers zich zorgen over, omdat het drukker wordt door extra verkeer, waardoor onder andere de veiligheid afneemt. Dertig jaar geleden was het Leusderkwartier een centraal stadsgebied met bijvoorbeeld ziekenhuizen en een bibliotheek. Dat is er niet meer. Volgens een van de insprekers zijn er wel meer drugsdealers in de wijk. Wat betreft parkeren is het nu al een gevecht om een parkeerplekje te vinden. Dat wordt alleen maar erger als er een Aldi bijkomt. Daar komt nog bij dat veel mensen die vanaf de snelweg naar het centrum gaan via de Leusderweg rijden, omdat dit staat aangegeven op de verkeersborden. De insprekers vinden dat deze mensen ook via andere wegen naar het centrum geleid kunnen worden. 

Gesprek over bouwmogelijkheden voor Centraal Stadsgebied-Zuid
Op 8 november 2022 heeft de raad het Voorbereidingsbesluit voor delen van “Centraal Stadsgebied-Zuid”, Amersfoort vastgesteld. Dit voorbereidingsbesluit was nodig om de zeer ruime bouwmogelijkheden te beperken. Inmiddels is het voorbereidingsbesluit verlopen en is er door de raad geen nieuw voorbereidingsbesluit genomen, waardoor het risico bestaat dat nieuwe (ongewenste) initiatieven ontstaan die weer gebruik kunnen maken van de ruime bouwmogelijkheden. Tijdens de commissievergadering van 21 november vroeg een inspreker hier aandacht voor. 

Tijdens de vergadering van afgelopen dinsdag werd onder meer gesproken over:

  • of er een nieuw voorbereidingsbesluit genomen moet worden of niet
  • voorzienbaarheid (het gaat er hierbij om dat mensen mogen verwachten dat het bekend is dat de regels van het bestemmingsplan veranderen).
  • het risico voor planschade

> Vervolg
De fractie van Amersfoort2014 bekijkt of zij een voorstel indienen om een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen.

Moet de duurzaamheidsregeling voor huiseigenaren verdwijnen, of in aangepaste vorm blijven bestaan?
Met de motie “Middeninkomens niet in de kou” heeft Amersfoort2014 een voorstel gedaan om een leningsfaciliteit voor middeninkomens via de Duurzaamheidslening uitgevoerd door SVn mogelijk te blijven maken en anders om te gaan met subsidieverlening. Hierover gingen de fracties met elkaar in gesprek. Lees hier waarom het college de motie ontraadt.

> Vervolg
Het raadsvoorstel 'Intrekken Duurzaamhuislening en financieringsinstrumenten energietransitie' staat op de agenda van 19 december, zonder debat, met moties en amendementen. Het is aan Amersfoort2014 om hun motie in te dienen of niet.

→ U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.

Terugblik commissie Bestuur
Foto Vermeerzaal




College wil sneller gebruik kunnen maken van geld uit reserves ‘bedrijfsvoering’ en ‘vluchtelingen’
Het college wil sneller gebruik kunnen maken van de reserves 'bedrijfsvoering' en 'vluchtelingen, om bij onverwachte en acute situaties sneller te kunnen reageren. Nu moet het college hier eerst toestemming krijgen van de raad. 

Tijdens de commissie werd gesproken over onder andere:

  • de (on)wenselijkheid van het plan van het college
  • de noodzaak om de bedrijfsvoeringsreserve aan het college te laten
  • hoe het college de raad informeert wanneer één van de twee reserves is gebruikt
  • het maximale bedrag dat het college mag uitgeven als een reserve wordt gebruikt
> Vervolg
Het raadsvoorstel wordt behandeld tijdens Het Besluit van 19 december, zonder debat, met moties en amendementen.

Tarieven voor diensten van de gemeente in 2024
In de nieuwe legesverordening wordt vastgelegd wat inwoners en bedrijven in 2024 moeten betalen voor diensten van de gemeente. Elk jaar past het college de legesverordening aan en moet de raad deze vaststellen. De commissie besprak de nieuwe legesverordening. De volgende punten werden hierbij aangesneden:
  • het voorkomen van te grote verhogingen van leges
  • ontheffingen voor mensen met een aangepaste fiets
  • kostendekkendheid van leges
  • de leges moeten vaker herzien worden
  • de wijze waarop leges worden
  • het maximeren van leges

> Vervolg
Het raadsvoorstel wordt behandeld tijdens Het Besluit van 19 december, zonder debat.


U kunt de commissievergaderingen terugkijken via Politiek Portaal. Daar staat ook de vergaderagenda met de vergaderstukken.
Contact opnemen met raadsleden
Auto's (Bron: Pixabay)

Wist u dat u rechtstreeks contact kunt opnemen met raadsleden? Kijk voor hun contactgegevens op de website van de gemeenteraad.

U kunt ook een e-mail sturen naar gemeenteraad@amersfoort.nl  

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de griffie. Dat kan door een e-mail te sturen naar griffie@amersfoort.nl of te bellen naar 033-469 4379.
Abonneren op de RaadsMail
De raad
Is de RaadsMail voor iemand in uw omgeving ook interessant? Stuur deze dan door!

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via amersfoort.nl/amersfoortmail.
 
Contact
RaadsMail is de nieuwsbrief van de gemeenteraad van Amersfoort en verschijnt in principe elke vrijdag. Hebt u vragen of suggesties, neem dan contact op met de raadsgriffie.
 
Volg ons
F   T   Y