Regio Zwolle | Nieuwsbrief
Editie  1 | 22 februari 2022

 

Deze nieuwsbrief geeft u een goed beeld van de ontwikkelingen binnen, voor en in Regio Zwolle.

Welke onderwerpen kunt u onder andere lezen in deze nieuwsbrief?
  • Felicitatiebrief aan Kabinet Rutte-IV
  • Staatssecretaris Heijnen laat zich informeren over de grensoverschrijdende spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster
  • Jaarverslag Public Affairs 2021
  • Dinsdag 8 maart 1e masterclass energietransitie
  • Terugblik op online informatiebijeenkomst regionaal Investeringsprogramma
  • Projectleiders Investeringsprogramma Regio Zwolle stellen zich voor
  • Maak kennis met Tweede Kamerlid Thom van Campen
  • Parels uit de Regio: Camping De Kleine Wolf en ASTRON Innovation & Systems 
  • Agri & Food sector maakt ambities helder
  • Zw8lse stemt aanbod af op inwoners Regio Zwolle
  • Rond Ondernemen start fysieke bijeenkomsten
  • Kop van de Veluwe wil 5000 nieuwe woningen bouwen
  • Daniël van der Weerd tijdelijk secretaris Regio Zwolle
  • Wie is wie bij het Regio Zwolle Bureau
  • Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Felicitatiebrief Regio Zwolle aan kabinet Rutte-IV: ontdek ons vijfgangenmenu 

Nu de nieuwe bewindspersonen officieel aan de slag zijn, schreven regiovoorzitter Peter Snijders en portefeuillehouder public affairs Richard Korteland een felicitatiebrief aan minister-president Mark Rutte. De brief is een uitnodiging om naar Regio Zwolle te komen voor een werkbezoek.

In de felicitatiebrief deelt Regio Zwolle haar recept voor brede welvaartsgroei. Richard Korteland: “Het is nodig om verschillende opgaven te combineren in een gezamenlijke aanpak in de regio. Denk aan de  enorme vraag naar woningen, het leren omgaan met klimaatveranderingen, de opgaven op het gebied van economie en arbeidsmarkt, en de transitie naar duurzame energie. In Regio Zwolle hebben we veel te bieden, met een unieke human capital agenda, grote ontwikkellocaties Spoorzone en Port of Zwolle en de crisis- en herstelaanpak corona. Onze ervaringen met de Regio Deal Regio Zwolle en als NOVI-gebied klimaatbestendige groeiregio, delen we graag met Nederland tijdens een werkbezoek. We nodigen de minister-president en zijn collega bewindspersonen uit om het hier te komen proeven.”

Lees meer

Staatssecretaris Heijnen laat zich informeren over de grensoverschrijdende spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster 

Staatssecretaris Heijnen (I&W) bracht maandag 21 februari een werkbezoek aan Twente, gericht op spoorvervoer. Zij liet zich ter plekke op de hoogte stellen van de kansen en mogelijkheden van de grensoverschrijdende spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster. Zij bezocht onder meer het station van Enschede, waar nu nog twee stootblokken op de rails een doorgaande verbinding blokkeren. Bestuurders van Twente Board, provincie Overijssel, Regio Zwolle en EUREGIO deden een beroep op de staatssecretaris, om de doorgaande grensoverschrijdende spoorverbinding mogelijk te maken en financiële en politieke steun uit te spreken.

Op het stadhuis in Enschede werd staatssecretaris Heijnen ontvangen door de burgemeesters van Enschede en Gronau, Roelof Bleker en Rainer Doetkotte. Ook gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel, voorzitter Wim Boomkamp van de TwenteBoard, wethouder Gerard Gerrits van Hengelo, vice-voorzitter van Regio Zwolle Richard Korteland, en adjunct-directeur van de EUREGIO Dinand de Jong namen deel. De staatssecretaris werd geïnformeerd over de regionale en Europese ambities voor de spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster. Op dit moment bestaan er twee spoorverbindingen tussen Zwolle en Münster, die elkaar ontmoeten in Enschede. Daar komen de treinen uit Zwolle en uit Münster elkaar tegen, met twee stootblokken die ze van elkaar scheiden. Het doel van het project EuregioRail is om de beide verbindingen aan elkaar te koppelen en zo een rechtstreekse lijn te realiseren.

Lees meer

Jaarverslag public affairs Regio Zwolle 2021 

Terugblik op 2021 en met volle kracht vooruit

Het jaarverslag public affairs 2021 is uit. In dit allereerste public affairs jaarverslag laat Regio Zwolle in woord, cijfers en beeld een overzicht zien van de lobbyresultaten en diverse hoogtepunten in het afgelopen jaar. Een jaar in het teken van samenwerken, (digitaal) netwerken en kansen verzilveren.

Portefeuillehouder public affairs Richard Korteland: “De professionalisering van de public affairs werpt zijn vruchten af voor Regio Zwolle. In Den Haag en Brussel is Regio Zwolle steeds beter in beeld. Als 22 gemeenten, provincies, onderwijsinstellingen en ondernemers trekken we samen op in de lobby: we delen de uitdagingen én successen. Onze lobby stemmen we ook intensief af met bijvoorbeeld andere partijen in Oost-Nederland, waardoor de lobby duidelijk aan massa en dus aan invloed wint.”

Lees meer

Energietransitie versnellen? Regio Zwolle trapt reeks masterclasses af met thema netcongestie 

Energie… iedereen heeft ermee te maken en de ontwikkelingen in de energietransitie gaan snel. De serie masterclasses – georganiseerd vanuit de tafel Energie – staat voor kennisdelen, verbinden en het goede gesprek over alles wat te maken heeft met energie. Voorlopers en veelbelovende initiatieven krijgen het podium. Aan deze masterclass over netcongestie werken ervaringsdeskundigen van de provincie Drenthe, Enexis en Alliander mee.
 
Dinsdag 8 maart van 15.30 -17.00 is het zo ver: de allereerste digitale masterclass over het thema netcongestie. Het thema netcongestie is een uitdagend vraagstuk. Waar het stimuleren van hernieuwbare, duurzame energie inmiddels zijn vruchten afwerpt, dreigt een beperkte netcapaciteit de verdere overstap op duurzame energie te hinderen. Netbeheerders zijn daarom volop bezig om de netcapaciteit te vergroten. Het is belangrijk om in de tussentijd stappen te maken in de energietransitie en initiatiefnemers te helpen en ondersteunen.

Lees meer

Investeren in de toekomst van Regio Zwolle 

Online informatiebijeenkomst over het regionaal investeringsprogramma

In navolging op de Regio Deal Regio Zwolle (een investering van bijna 90 miljoen euro) werkt Regio Zwolle aan een investeringsprogramma. Dit met het doel om opgaven voor de lange termijn op te pakken. Denk aan innovatie, arbeidsmarkt, bereikbaarheid, leefbaarheid, klimaat, energietransitie en wonen. Op 21 januari werden raadsleden, Statenleden en bestuurders van Regio Zwolle hierover bijgepraat tijdens een online informatiebijeenkomst.

In het investeringsprogramma zijn tal van grote projecten opgenomen, die bijdragen aan de brede welvaart en het verdienvermogen van de regio. Het investeringsprogramma wordt in samenwerking tussen overheden, partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven ontwikkeld. Voor de financiering kijkt de regio onder andere naar nationale fondsen en Europees geld.

Lees meer

Investeringsprogramma Regio Zwolle: nieuwe projectleiders stellen zich voor 

Begin dit jaar zijn René Schelwald en Peter van Drielen gestart als projectleiders voor het investeringsprogramma Regio Zwolle. In samenwerking met gemeenten, provincies, ondernemers, kennisinstellingen en de regionale ontwikkelmaatschappijen gaan zij aan de slag met de verdere uitwerking van de icoonprogramma’s. 

Peter van Drielen is projectleider van icoonprogramma 1 “Groeistrategie Regio Zwolle”. Hij brengt veel kennis mee op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit en wonen en heeft affiniteit met vraagstukken rond innovatie en human capital. Daarnaast heeft hij de regio goed leren kennen als ambtelijk secretaris en adviseur van de kring IJssellandse secretarissen en vanuit zijn functie als strategisch bestuursadviseur binnen de gemeente Zwolle voor diverse wethouders. Peter: “Dit is een mooie nieuwe uitdaging, een brede opgave met veel stakeholders. Ik kijk er naar uit om in gezamenlijkheid met alle partners in de regio te werken aan succesvolle projectplannen en investeringsvoorstellen die op breed draagvlak kunnen rekenen, coalities te smeden en investeringswensen te koppelen aan nationale en Europese fondsen. Een mooie strategische uitdaging die goed aansluit bij waar ik de afgelopen jaren als bestuursadviseur ook voor stond en mij voor heb ingezet: samen resultaten behalen en de schouders zetten onder een programma waarmee we de brede welvaart in Regio Zwolle willen versterken”.

René Schelwald is de nieuwe projectleider van icoonprogramma 2 “Port of Zwolle”.  René brengt vanuit zijn eerdere werkzaamheden voor onder meer het Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie Infrastructuur en Waterstaat veel kennis mee over havenontwikkeling en energietransitie en van het nationale en Europese subsidielandschap. Hij heeft daarnaast ruime ervaring als project- en procesmanager. Deze kennis en ervaring wil hij graag inzetten om het investeringsprogramma Regio Zwolle concreet te maken.
René: “Ik ben tijdens mijn kennismakingen onder de indruk geraakt van alle ambities, kansen en mogelijkheden in Regio Zwolle. Het is zaak deze te concretiseren en financieringskansen uit te werken. Daarbij zie ik veel betrokkenheid en enthousiasme. Ik wil gezamenlijk een belangrijke stap zetten voor de toekomst van deze groeiregio.”
 
Het programmateam voor het investeringsprogramma bestaat naast de twee projectleiders uit een programmamanager, Annet Horstman. Het investeringsprogramma draagt bij aan de ambitie van Regio Zwolle om door te groeien tot 4e economische topregio en de brede welvaart van inwoners en ondernemers uit de regio te versterken.

Maak kennis met: Tweede Kamerlid Thom van Campen 

Thom van Campen. Woonachtig in Zwolle en VVD Kamerlid sinds maart 2021.

Hoe zijn de eerste acht maanden in de Tweede Kamer bevallen?
“De eerste maanden heb ik benut om mij in te werken op mijn woordvoerderschappen landbouw, stikstofproblematiek en leefstijlpreventie. Onderwerpen die vaak in de maatschappelijke belangstelling staan. Ik vind het belangrijk om in het land in gesprek te gaan en heb dus veel werkbezoeken afgelegd in en met de sector. Dit zijn stuk voor stuk hele mooie en leerzame ontmoetingen.”

Welk (regionaal) thema heeft momenteel uw hoogste prioriteit en waarom?
“Een nieuw kabinet zal werk moeten maken van de belangrijke omschakeling in de landbouw, zodat er rust komt op het boerenerf en boeren een zekere goede boterham kunnen verdienen. Daarnaast moet er een oplossing komen voor het stikstofprobleem om belangrijke woningbouwprojecten en noodzakelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld aan de N50 en de N35, te kunnen uitvoeren.”

Lees meer
 

Parels uit Regio Zwolle

Deze keer staan Camping De Kleine Wolf en ASTRON Innovation & Systems in de schijnwerpers.

 
Anne-Sophie en Peter Kamphuis, eigenaren van camping De Kleine Wolf


Roelien Attema, hoofd Innovation & Systems bij ASTRON

Lees verder
 

Agri & Food sector maakt ambities helder 

Ondernemers binnen de Agri & foodsector hebben de handen ineengeslagen en trekken voortaan gezamenlijk op in Regio Zwolle als het gaat om onderwerpen als economische beweegruimte, vestigingsfactoren, arbeidsvraagstukken, innovatie, ruimtelijke vraagstukken en werkgelegenheid.  

Dit doen zij onder de naam Agri & Food Netwerk Regio Zwolle. Doel van het netwerk is om als ondernemers samen met overheden, onderwijsinstellingen en andere organisatie meer snelheid te maken en impact te realiseren dan ieder voor zich kan. De komende tijd werken de ondernemers de samenwerking verder uit en volgen concrete acties. Hierbij wordt nauw samengewerkt met Regio Zwolle United, dat ook de opzet van het Logistiek Netwerk Regio Zwolle heeft begeleid. Vóór de zomer wordt een eerste netwerkbijeenkomst gehouden, waarin de plannen voor het Agri & Food Netwerk zullen worden ontvouwd. 

Benieuwd naar waar de sector op inzet en de mooie dingen die al gebeuren? Laat u inspireren door de position paper.  

Meer weten over de ambities of heeft u ideeën of suggesties? Bel Bart van Leerdam op nummer 06-23491628 of mail hem op bart.van.leerdam@upgradejezelfregiozwolle.nl.

Zw8lse stemt aanbod af op inwoners Regio Zwolle 

Het onderwijs van de Zw8lse afstemmen op wat inwoners uit Regio Zwolle nodig hebben en de relatie met de gemeente verstevigen. Dat zijn de twee belangrijkste doelen van de gesprekken die acht onderwijsinstellingen verenigd in de Zw8lse voeren met de 22 gemeenten van de Regio. Want samen bundel je krachten en bouw je aan een sterke regio.  

Lees meer


Rond Ondernemen start fysieke bijeenkomsten 

Rond Ondernemen is de circulaire academie voor mkb-bedrijven in Regio Zwolle en helpt ondernemers om nieuwe circulaire businessmodellen op te stellen of het bestaande model aan te passen. En, Rond Ondernemen durft het aan: de eerste fysieke bijeenkomsten staan gepland. Tijdens die speciale warming ups verbindt Rond Ondernemen bedrijven in de regio en gaan bedrijven samen aan de slag met hun circulaire ambities.

Lees meer

Kop van de Veluwe wil 5000 nieuwe woningen bouwen

Al sinds 2020 werken de vijf Gelderse gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek samen onder de naam Kop van de Veluwe. Hierbij krijgen ze steun van de provincie Gelderland. Recent is de samenwerking met het waterschap Vallei en Veluwe aangehaald. De vijf gemeenten maken deel uit van Regio Zwolle. Woningbouw is één van de opgaven waar deze gemeenten samen aan werken. Ze zien verstedelijking als een kans ook te investeren in een groene omgeving en brede welvaart. Vanwege groei van de eigen bevolking hebben de gemeenten al plannen gemaakt voor het bouwen van 5000 woningen. Afhankelijk van marktontwikkelingen en instroom van mensen buiten de eigen gemeenten, verwachten zij nog enkele duizenden woningen extra te moeten bouwen om aan de vraag te voldoen. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraden besluiten te nemen over de aantallen te bouwen woningen.

Lees meer

Daniël van der Weerd tijdelijk secretaris Regio Zwolle

Velen van u kennen onze interim secretaris Daniël van der Weerd. Daniël is namelijk niet alleen tijdelijk onze secretaris, hij is ook gemeentesecretaris in de gemeente Hattem. Vanuit die rol draait hij al heel wat jaren met grote betrokkenheid mee in de regio. We zijn dan ook blij dat Daniël – met al zijn kennis en ervaring - het Regio Zwolle bureau de komende tijd aanstuurt – naast zijn werk in Hattem.

Het is de bedoeling dat Daniël tot eind juni 2022 sturing geeft aan het bureau, waarbij hij zich onder meer zal buigen over het evaluatierapport, het versterken van de verbinding tussen de inhoudelijke programma’s, de governance en de uitvoeringskracht van het regiobureau. Ook wordt hij betrokken bij de definitieve opvolging van Kees Praamstra, die sinds begin februari aan de slag is als secretaris-directeur van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden.

Mocht u vragen hebben aan Daniel? Hij is te bereiken via mail of tel. 06 18553773.

Wie is wie bij het Regio Zwolle Bureau


Kijk op onze contactpagina. 

 

 

Deel de nieuwsbrief Regio Zwolle!

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is in de nieuwsbrief? Stuur hem dan door!
Heeft u de nieuwsbrief ontvangen via iemand uit uw netwerk? En wilt u deze graag zelf ontvangen?
Meld u aan.
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Deze e-mail in uw browser lezen of de url kopiëren? Klik hier.
     
 
COPYRIGHT © regiozwolle

Uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp