juli 2025

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Op reis in taal

Van 4 t/m 12 oktober is het weer de Week van het Nederlands, een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en de Taalunie. Hiervoor maken wij een speciale editie van Waar komt pindakaas vandaan?, de podcast over etymologie van alledaagse woorden, in samenwerking met Onze Taal. Daarvoor zijn we op zoek naar woorden die te maken hebben met het thema van dit jaar: ‘op reis in taal’.

Meer lezen en woorden insturen

Woordpeiling juni

NAVO-top was verreweg het meest kenmerkende woord in de Vlaamse en Nederlandse kranten van juni 2025. Dat is niet zo vreemd aangezien Nederland op 24 en 25 juni voor het eerst het gastland was voor deze topconferentie van staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen. Daarnaast vielen ook de woorden donor(schandaal), kabinetsval en drones op.

Ga naar de Woordpeiling

Colloquium Neerlandicum


Van 25 t/m 29 augustus vindt het driejaarlijks Colloquium Neerlandicum (wereldcongres van de neerlandistiek) plaats in Brussel. Het congres wordt georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) en het thema van 2025 is: ‘Nederlands in meertalige contexten’. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is vertegenwoordigd met verschillende sprekers: directeur Frieda Steurs neemt plaats in een panel over professioneel vertalen, Machteld de Vos neemt deel aan een panel over meertalige taalgeschiedenis en Frank Landsbergen geeft een lezing over taalvariatie in de Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS).

Ga naar de congreswebsite

Twijfelkracht


Mentale kracht die bestaat uit het vermogen om aan iets of aan jezelf te twijfelen, waardoor je openstaat voor advies en je jezelf zo nodig kunt bijsturen. 

Nieuw woord

Teksten analyseren met Textlens

Textlens is een online dashboard voor tekstverwerking. Je kunt er teksten automatisch laten analyseren met slimme taalkundige tools zoals spaCy en Stanza, zonder dat je hoeft te programmeren of iets hoeft te installeren. Alles gaat via een makkelijke website die je gewoon in je browser kunt gebruiken, op elk apparaat. Het werkt voor Nederlands, Engels, Frans en Duits, en ondersteunt taken zoals het herkennen van woorden, woordsoorten, zinsdelen en namen van mensen of plaatsen. Textlens is gratis toegankelijk met een CLARIN-account.

Ga naar de tool via CLARIN Portal INT

Straattaal


In de nieuwe podcastaflevering van Over taal gesproken praten Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) met taalkundige Khalid Mourigh over zijn jeugd, over Tamazight (Berbers) en over straattaal.

Luister de podcast

Nieuwe taalboeken

Afgelopen tijd zijn er verschillende taalboeken verschenen van de hand van (oud-)medewerkers van het INT. Op 23 juni presenteerde Nicoline van der Sijs haar boek Dijt onze woordenschat alsmaar uit? (Radboud University Press), waarin ze vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken onderzoekt hoe woorden ontstaan, worden gebruikt en soms volledig uit ons collectieve geheugen verdwijnen. Van der Sijs deed ook de redactie van het boek Dutch and Contact Linguistics (John Benjamins), dat onder andere gaat over de verspreiding van Nederlandse leenwoorden. Voormalig INT-directeur Piet van Sterkenburg schreef het boek Hedendaags Nederlands (Scriptum), een veelomvattend boek over de rijkdom van de Nederlandse taal.

Doef


Lommerig, maf, dompig, vort en doef: de zomer is begonnen dus tijd voor uitleg bij dialectwoorden voor ‘benauwd weer’.

Uit de streek

Cursus AI voor niet-techneuten


De KU Leuven heeft samen met de Vlaamse AI Academie (VAIA) een online AI-cursus ontwikkeld: ‘AI to Understand and Connect People’. Het is een toegankelijke inleiding tot AI voor geesteswetenschappers en sociale wetenschappers. In acht modules leer je basisbegrippen zoals machinelearning en NLP, en ontdek je hoe AI wordt toegepast in vakgebieden als kunst, onderwijs, recht en ethiek. De cursus is bedoeld voor professionals zonder technische voorkennis. Vincent Vandeghinste (INT) is een van de docenten.

Meer informatie en inschrijven

Educatief aanbod van Onze Taal


Sinds kort staat op de website van Onze Taal gratis lesmateriaal voor docenten en leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs. Onder andere over nieuwe woorden en over woordtrends in kranten (Woordpeiler).

Bekijk het complete aanbod

Taaldag Belgische Kring voor Linguïstiek


Op 10 oktober organiseert de Belgische Kring voor Linguïstiek (BKL) de jaarlijkse Taaldag in Leuven. Op deze dag komen alle mogelijke taalkundige onderwerpen aan bod. Bijzonder is dat de presentaties gehouden worden in een van de drie landstalen van België (Nederlands, Frans, Duits) of in het Engels. Het INT is sponsor van deze editie.

Lees meer op de website van KU Leuven

Ruggenbeen


Iggy Pop (78) gaf een energiek optreden tijdens het festival Rock Werchter, ondanks de verkromming van zijn ruggenbeen.

Terug in de taal

Taalbuddy's voor vluchtelingstudenten


Stichting IncLUsion Leiden ondersteunt asielzoekers met een academische achtergrond bij hun integratie in de academische wereld en de Nederlandse samenleving. Zo kunnen vluchtelingen die zich (nog) niet als student kunnen inschrijven toch vakken volgen aan de universiteit. De stichting is op zoek naar studenten die taalbuddy willen worden, om door middel van wekelijkse informele sessies vluchtelingstudenten te helpen hun Nederlands te verbeteren.

Mail voor vragen of aanmelding naar inclusion@sea.leidenuniv.nl

Vitaal


‘Energiek en krachtig’ is een van de definities van vitaal. Dat dit van toepassing is op INT-medewerkers blijkt wel uit de behaalde tweede plaats bij de Midzomertriatlon-estafette. Waarom je triatlon zonder h schrijft en waar estafette vandaan komt hoor je in de podcast Waar komt pindakaas vandaan? Lees ook het artikel achtervoegselestafette op Neerlandistiek.

Agenda

Zie ook de Taalagenda op ivdnt.org.
Redactie: Laura van Eerten
YouTube YouTube
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2025 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven