Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant maart 2024

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld:

Jaarcongres Relevant 2024
Trainingen en opleidingen
Kennistafels nieuws
Kleurenkaart is een nieuwe en makkelijke tool in de Signaleringskaart externe veiligheid
Vraagbaak Relevant FAQ's
Jaarcongres Relevant 2024

Eerste ervaringen met omgevingsveiligheid in de Omgevingswet
woensdag 27 maart bij het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch.

Jaarcongres Relevant, hét congres voor iedereen die werkzaam is op gebied van Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats op woensdag 27 maart in het Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch. Dit jaar staan de eerste ervaringen met omgevingsveiligheid in de Omgevingswet en ook de energietransitie centraal. Ontmoet deze dag uw collega's en experts afkomstig uit het brede gebied van externe veiligheid en blijf op de hoogte van de recente ontwikkelingen!

Het event brengt in Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch zo'n 250 professionals uit diverse sectoren samen. Jaarcongres Relevant, een initiatief van Relevant netwerk externe veiligheid en VVM netwerk van milieuprofessionals in samenwerking met VNG en VNCI, biedt verdieping, inspiratie en waardevolle netwerkmomenten op het gebied van externe veiligheid.

Meer informatie vind u hier: https://www.vvm.info/relevant/2024

Programma
GedeputeerdeSaskia Boelema van Provincie Noord-Brabant, waar we deze dag te gast zijn, opent de dag. Dagvoorzitter Nils Rosmuller van NIPV leidt de dag in goede banen met kennis en energie!

Twee overkoepelende thema's staan centraal deze dag, de eerste ervaringen met de Omgevingswet op het gebied van externe veiligheid én de energietransitie. In de ochtend staan de onderwerpen als energietransitie vanuit bedrijfsperspectief door Alan Dirks van Havenbedrijf Rotterdam en bestuurlijke dilemma's EV en de Omgevingswet op het plenaire programma. Na dit eerste plenaire deel, zijn er twee rondes van infosessies, waarin uiteenlopende onderwerpen worden behandeld.

Na de lunch staat er weer een plenair deel op het programma met een presentatie over het Ontwikkelbudget Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid in relatie tot mogelijkheden Omgevingswet door Stefan Kortekaas (Ministerie van IenW) en Erica Graven (OmgevingsdienstNL). Vervolgens deelt de Provincie Noord-Brabant hun verhaal over een Unieke samenwerking van Provincie, omgevingsdiensten en onderwijs en deelt Dirk Jan de Boer (Oostkracht10) zijn ervaringen over het plenaire deel met een Stappenplan naar een Bouwsteen Omgevingsveiligheid conform de Omgevingswet.

De dag sluiten we af met een ronde workshops én ruimte om te netwerken tijdens de borrel.

Trainingen en opleidingen

De VNG biedt weer verscheidene training en cursussen aan met betrekking tot omgevingsveiligheid.

Bijscholingstraining Omgevingsveiligheid en VTH (28 maart in Utrecht en 16 april in Zwolle)
Deze bijscholingstraining gaat specifiek in op het nieuwe beleid m.b.t. de inwerkingtreding van de Omgevingswet en richt zich met name op de belangrijke begrippen van externe veiligheid, hoe de veiligheidsrisico’s beheerst kunnen worden en welke activiteiten onder het EV-risico vallen. Tot slot krijg je tips mee en wordt er aandacht besteed aan de registratie.

De bijscholingsdag duurt van 09.00 uur tot circa 17.00 uur, inclusief pauzes en tijd om zelfstandig opdrachten uit te voeren. 

De training is bedoeld voor medewerkers die in hun dagelijks werk direct of indirect te maken hebben met omgevingsveiligheid en taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zoals vergunningverleners, toezichthouders en adviseurs van omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s. Om tijdens het programma een sterke koppeling tussen de theorie en praktijk te kunnen realiseren en waarborgen, werkt VNG Connect Academie met docenten uit de praktijk. Zij beschikken naast inhoudelijke kennis over ruime didactische ervaring zodat aansluiting bij leerdoelen en leerwensen zijn gegarandeerd. Deze training wordt uitgevoerd in samenwerking met Oostkracht10.

De bijscholingstraining Omgevingsveiligheid en VTH is een ééndaagse klassikale bijeenkomst. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod. De training wordt afgesloten met een digitale toets, deze kunt u na afloop van de training thuis maken. De toets is voorwaardelijk voor het ontvangen van het certificaat. U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 100,- excl. Btw.

Interesse? Meer informatie en aanmelden is mogelijk via de link:
https://www.vngconnect.nl/academie/Training/bijscholingstraining-omgevingsveiligheid-en-vth/3e86fcd4-26a4-494b-b916-831eefe22a0e

Online training Omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers (4 april en 14 mei 2024)
U heeft als ruimtelijk planmaker invloed op de invulling van het onderdeel omgevingsveiligheid van het omgevingsplan. Tijdens deze training gaat u zelf aan de slag met de wettelijke verplichtingen, beleidsvrijheid en mogelijkheden en kunt u dit na afloop ook toepassen in de eigen organisatie.

Doel van deze bijscholing is inzicht krijgen in hoe het thema omgevingsveiligheid straks een (grotere) rol speelt bij ruimtelijke ontwikkelingen. Wat is het wettelijk kader? Wat kun je regelen in het omgevingsplan en wat in de milieuvergunning? Aan de hand van een casus met een woningbouwopgave in de omgeving van risicobronnen (onder meer een transportroute gevaarlijke stoffen) lichten we de theorie toe. Hierbij leggen we de link met andere thema’s van de Omgevingswet, zoals bijvoorbeeld energietransitie. De training bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk over hoe je met omgevingsveiligheid kunt omgaan in het omgevingsplan. We staan stil bij de wettelijke verplichtingen, maar ook bij de beleidsvrijheid en de mogelijkheden die er zijn om omgevingsveiligheid op een zinvolle manier mee te nemen in het omgevingsplan. Tijdens de training gaan cursisten ook zelf aan de slag met enkele casussen. Begrippen als aandachtsgebied, voorschriftengebied, risicogebied, bouwkundige maatregelen, gebiedstypen, e.d. komen uitgebreid aan de orde.

Om tijdens het programma een sterke koppeling tussen de theorie en praktijk te kunnen realiseren en waarborgen, werkt VNG Connect Academie met docenten uit de praktijk. Zij beschikken naast inhoudelijke kennis over ruime didactische ervaring zodat aansluiting bij leerdoelen en leerwensen zijn gegarandeerd. De bijscholing is bedoeld voor ruimtelijke planmakers bij kleine, middelgrote en grote gemeenten, hun ketenpartners, zoals provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, en GGD’en, en adviesbureaus.

De training Omgevingsveiligheid voor Ruimtelijke Planmakers is een ééndaagse online bijeenkomst en zal plaatsvinden via MS Teams. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod. U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 100,- excl. Btw.

Voor meer informatie en aanmelden, zie de link:
https://www.vngconnect.nl/academie/Training/online-training-omgevingsveiligheid-voor-ruimtelijke-planmakers/33e0cceb-beae-4787-88c5-8f63a1b3ac4f

 

Kennistafels nieuws

Kennistafel Transport
Op 1 januari jongstleden is dan eindelijk de Omgevingswet in werking getreden, daarnaast is de energietransitie in volle gang. De afgelopen jaren zijn tijdens de kennistafels al veel mooie onderwerpen besproken en is veel ervaring uitgewisseld. Dit willen we dit jaar doorzetten!

Op de kennistafel transport komen beleidsmakers, infrabeheerders, vervoerders en andere belanghebbenden samen om gezamenlijk tot antwoorden te komen op vragen die spelen in het werkveld.

We hebben de volgende data gereserveerd, zodat u deze alvast in uw agenda kunt zetten:
- Donderdag 16 mei 10:00 tot 11:30: Online kennistafel transport II
- Donderdag 10 oktober 10:00 tot 15:30: Live kennistafel transport op ons kantoor te Amersfoort

Kennistafel veiligheid windenergie
Tijdens het Relevant congres op 27 maart 2024 in het provinciehuis in Den Bosch is er een fysieke bijeenkomst van de Kennistafel. Er komt dan een samenvatting van de keuzes die het RIVM aan het maken is, en we gaan – naar aanleiding van vragen - in op de impact van het (on)juist gebruik van de rekenparameters (en hoe je gevoel kan ontwikkelen voor wat een realistische parameter is).

De volgende kennistafel zal, op verzoek, ingaan op de risico’s van mini-windturbines. Uitnodigingen hiervoor gaan nog rond (tenminste naar iedereen die deze mail ontvangen heeft). De datum is nog onbekend.

Kleurenkaart is een nieuwe en makkelijke tool in de Signaleringskaart externe veiligheid

Hoe handig zou het zijn als je met een paar muisklikken visueel kunt laten zien wat het effect is van een gekozen ambitie(niveau) op het toelaten van verschillende type gebouwen en locaties binnen aandachtsgebieden?

De bestuurlijke afwegingsruimte zou daarmee een stuk inzichtelijker en duidelijker worden voor bijvoorbeeld gemeenteambtenaren waarvoor externe veiligheid geen dagelijkse kost is. Met de GEO-tool EV-kleurenkaart kan dat.  Deze tool is ontwikkeld door Omgevingsdienst Rivierenland. De (agenda)leden van het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) worden enthousiast door de presentatie van Rogier Wegerif die de kleurenkaart toelicht.

Maak eenvoudig een visualisatie van normgebieden en ambitiekeuzes
Rogier Wegerif, adviseur externe veiligheid bij Omgevingsdienst Midden Holland, is betrokken geweest bij het ontwikkelen en installeren van deze kaartlagen in de Signaleringskaart EV. Bij de eerste bijeenkomst van het LPVL in 2024 presenteert hij deze kleurenkaarten en laat hij zien hoe je hiermee kunt werken. Met de tool kan de gebruiker op een eenvoudige manier een visualisatie maken van normgebieden en ambitiekeuzes voor het toelaten van verschillende type gebouwen en locaties (denk bijvoorbeeld aan locaties zoals een kampeerterrein of evenemententerrein) binnen aandachtsgebieden. Dat is handig omdat op deze manier voor iedereen zichtbaar is wat de consequenties zijn van een bepaalde ambitiekeuze binnen een gemeente of op een bepaalde locatie.  De kaart is gemakkelijk aan te passen aan een ander ambitieniveau. De uitkomst is een kleurenweergave op een kaart. De kaart is met name geschikt voor specialisten externe veiligheid die in overleg gaan met gemeenten voor het maken van een omgevingsvisie, een buitenplanstoetsingskader omgevingsveiligheid of voor een omgevingsplan. De GEO-tool EV kleurenkaarten is sinds kort te vinden in de Signaleringskaart EV. De kleurenkaart is ook te gebruiken in een eigen GIS of te downloaden in Shape.

Tool wordt misschien opgenomen in de Atlas Leefomgeving
Er is nog niet besloten of deze tool ook meegenomen wordt in de Atlas Leefomgeving. Tijdens het overleg geven de aanwezige EV-deskundigen aan dat dit wel een hele mooie toevoeging is. ‘Laten we het maar veel gebruiken dit jaar, dan kunnen we aantonen hoe behulpzaam deze tool is voor ons en voor beleidsmakers bij gemeenten en provincies,’ zegt één van de aanwezigen. De projectgroep Informatieproducten EV van IPO werkt in 2024 aan de transitie van de Signaleringskaart EV naar de Atlas Leefomgeving (ALO) zodat functionaliteiten als kaartlagen op vergelijkbare wijze kunnen worden getoond in de ALO.

Vragen over de EV-kleurenkaart?
Wil je de pdf-presentatie van Rogier nog even inzien? In deze presentatie kun je stap voor stap volgen hoe je te werk gaat met de kleurenkaart. Wil je meer weten over de EV-kleurenkaart? Neem dan contact op met Rogier Wegerif via rwegerif@odmh.nl of stel je vraag over het gebruik van deze tool aan Boudewijn de Hoop via b.dehoop@odrivierenland.nl.

Meer weten over het LPVL en de bijeenkomsten die worden georganiseerd?
Dat kan. Het LPVL komt ieder kwartaal bij elkaar om met de (agenda)leden te overleggen. De overleggen staan in het teken van kennis delen over externe veiligheid/omgevingsveiligheid. Vaak zijn er verschillende sprekers die een onderwerp nader toelichten. Klik hier voor meer informatie over het LPVL en hoe je je kunt aanmelden.

Vraagbaak Relevant FAQ's

Heb je een vraag over externe veiligheid?

Een praktijkcasus waar je niet uit komt? Hiervoor is de Relevant Vraagbaak opgezet. De Vraagbaak biedt onder­steuning aan EV­deskundigenen ruimtelijke ordenaars bij de taakuitvoering op het gebied van externe veiligheid.

Heeft u zelf een EV gerelateerde vraag, klik hier om de een vraag te stellen aan de vraagbaak of om alle FAQ's te bekijken.