RUIMTEWIJZER 2015 - 10 - De HONDERDSTE RUIMTEWIJZER!

3 jaren geleden


Text only:

E-zine van Bureau voor Ruimte


Nr. 2015-10 van 24 juni

Jalada Goddijn-Koopmans
Professional Organizer/Coach
Lid N.B.P.O.
Hasselaersplein 17
Haarlem
contact@bureauvoorruimte.nl
Tel. 023 551 77 11
KvK 34127488Honderd Wegwijzers
naar Ruimte
voor maar 5 euro!
De voorkant van het eBook
Hoe ga ik verder?
Denk je mee?
 


Webversie Ruimtewijzer
Dag ?? ,
(Abonnee sinds 27-07-2011)
Hier is hij dan, de HONDERDSTE RUIMTEWIJZER!
Sommige lezers meldden me dat ze erg nieuwsgierig waren geworden, omdat deRuimtewijzer later zou verschijnen dan gepland. Dat was niet de opzet hoor, gewoon tijdgebrek om de verrassing netjes af te maken. We hebben deze week ook echt nog helemaal nodig gehad, maar nu is hij dan echt klaar.
Wat is die verrassing? Nu mag je het weten. Wij hebben een eBook gemaakt van alle artikelen die in de Ruimtewijzer hebben gestaan. Het is een enorm boekwerk geworden van ongeveer 500 pagina’s!! Het eBook heet: Honderd Wegwijzers naar RUIMTE.
Omdat een paar Ruimtewijzersteksten niet geschikt waren als hoofdstukken voor het eBook, omdat de inhoud tijdgebonden was en niet meer relevant, heb ik een paar andere artikelen die ik ook had geschreven erbij gedaan, zodat we toch precies honderd mooie hoofdstukken bij elkaar hebben. Ook hebben we de tekst nog op diverse plaatsen aangepast en bijgewerkt waar dat nodig was.
Het geheel is geïllustreerd met leuke, passende plaatjes. Dit enorme eBook gaat verkocht worden voor €37,50. Er zit heel veel werk in en de inhoud is de prijs dan ook zeker waard, maar voor jullie, mijn trouwe abonnees, heb ik deze prijs extreem verlaagd naar… vijf euro!
Als je vijf euro overmaakt naar mijn rekeningnummer,
dan stuur ik je dit mooie eBook toe. Deze superlage prijs heb ik gekozen zodat iedereen het kan aanschaffen. Mocht je het er voor over hebben, dan is een hoger bedrag ook erg welkom! BETAALGEGEVENS staan hieronder in de PS.
Deze superkortingsaanbieding is alléén geldig tot en met maandag 6 juli. Wacht dus niet te lang als je het eBook voor deze bijzonder lage prijs wilt aanschaffen.
NB. Voor dit eBook heb je géén eReader nodig! Sommige mensen denken dat heb ik gemerkt. Je kunt het gewoon op je computer of tablet lezen. Het is een PDF-bestand. Ook kun je het uitprinten, al kost dat wel erg veel papier...
Hiernaast zie je de voorkant van het eBook. De foto heb ik in Spanje gemaakt op een van mijn tangovakanties. Je kunt precies zien welke artikelen er allemaal in staan, want ik heb de hele inhoudsopgave als een apart bestand als bijlage bij deze Ruimtewijzer gedaan. Tot zover over het eBook, de enorme JUBILEUMUITGAVE ter ere van deze honderdste Ruimtewijzer.
Dan nu iets over het verschijnen van de Ruimtewijzer.
Na deze honderdste editie neem ik eerst twee maanden vrij af. In juli en augustus zullen er dus geen Ruimtewijzers verschijnen. Misschien schrijf ik af en toe wel een Nieuwsmail als ik toch iets te melden heb, maar een echte Ruimtewijzer verschijnt pas weer in september.
Vanaf september zal ik ook niet meer elke veertien dagen een Ruimtewijzer versturen, maar eens per maand, of eens per vier of vijf weken. Dit om mijzelf wat meer ruimte te geven om ook andere dingen te doen die er nu te vaak erbij inschieten, zoals hier thuis opruimen….;-)
Het is hier thuis wel opgeruimd, maar ook ik heb altijd veel te veel spullen bewaard (weggooien bestond eigenlijk niet vroeger bij ons thuis) en daar wil ik nu structureel meer tijd aan gaan besteden. Vandaar dus minder Ruimtewijzers. Ook het verlenen van praktische hulp bij opruimen ga ik minimaliseren.
Daarnaast ga ik nadenken hoe ik verder zal gaan met mijn groepen. De Intensieve Opruim Inspiratiegroep via Facebook eindigt op 31 augustus. Dan is er al weer een heel jaar voorbij!
De deelnemers hebben grote stappen gezet, juist door steeds kleine stapjes te nemen. Ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo, zonder te forceren. Soms door fysiek heel veel weg te doen, soms door innerlijke barrières op het spoor te komen en deze op te ruimen, waardoor het nu wel lukt om op te ruimen.
Heel veel inzichten zijn er ook ontstaan en gedeeld. Ook de waardering voor zichzelf en voor kleine stapjes is bij vrijwel iedereen toegenomen, evenals het plezier in opruimen en dat is het allerbelangrijkste. Genieten, ook van opruimen!
Deze IOIgroep gaat niet opnieuw beginnen, tenminste niet in dezelfde vorm. Hoe verder is nog een punt van overweging. Ik denk eraan om misschien de Krachtige Opruim Marathon, die zes weken duurt, weer nieuw leven in te blazen, of om een digitale VIP-groep te beginnen met een kleine, uiterst gemotiveerde groep, met daarin ook live-bijeenkomsten. Ik laat het weten als ik eruit ben.
Heb jij nog suggesties of ideeën voor programma’s waar jij mee geholpen zou zijn? Laat het me via een mail weten.
Dan het hoofdartikel van deze jubileum-editie. Ik heb voor deze Ruimtewijzer een onderwerp gekozen wat mij door een abonnee is aangeraden en wat mij ook erg ter harte gaat. Ik vond het een heel goed idee om deze honderdste Ruimtewijzer hieraan te wijden. Wat het is? Hieronder kun je het lezen!
Veel leesplezier en hartelijke groet,PS. Betaalgegevens voor het eBook:
Maak €5,- (of een bedrag wat jij passend vindt) over naar onderstaand IBAN-nummer van mijn ASN-rekening ten name van A.A. Goddijn-Koopmans in Haarlem. Zet bij de omschrijving: eBook RW100 voor .... en dan graag je voor- en achternaam. Dat is namelijk niet altijd duidelijk uit de rekeningnaam. Zo gauw het bedrag op mijn rekening staat, stuur ik je het eBook toe.


NL37 ASNB 0707 3625 20

Doe het wel vóór maandag 6 juli 2015, want daarna geldt de gewone prijs van €37,50.


Link naar een huidige uitvoering van dit liedje
De wereld is van allemaal
Peter Smith
PET-flessen
Wubbo Ockels
Doneer jij ook 1 euro?
Super als jij ook mee doet!
(1371 woorden. Leestijd ruim 5 min.)
Als Alle Mensen op Aarde....
Dat is de tekst van het tweede couplet van een liedje wat ik als kind heel erg mooi vond:
 
Als alle kinderen op aarde,
Hand in hand tezamen gaan,
Krijgt het leven veel meer waarde,
Breekt eindelijk de vrede aan!
Het idee en de kracht van SAMEN om iets te bereiken, ligt ook ten grondslag aan het onderwerp van het hoofdartikel van deze Ruimtewijzer. Lees maar snel verder.
Dat opruimen belangrijk is, hoef ik jou vast niet uit te leggen ??. Omdat je waarde hecht aan opruimen, heb je je geabonneerd op deze Ruimtewijzer. Misschien kun je het al best goed, maar wil je nog wat extra tips en inspiratie, of misschien heb je er juist wel moeite mee, dat maakt niet uit. Opruimen interesseert je, anders was je geen abonnee.
Nu gaat dat opruimen meestal over je woon- of werkplek. Deze honderdste Ruimtewijzer wil ik nu eens wijden aan het opruimen van een veel groter gebied, namelijk de wereld!
Misschien denk je nu, de wereld? Wat moet ik daarmee?
Ik zal je uitleggen waarom ik denk dat het ook jouw taak is om mee te helpen aan het opgeruimd en netjes houden van de wereld.
In de eerste plaats is de wereld van en voor iedereen en daar zijn jij en ik onderdeel van. In de tweede plaats is de wereld ons 'buitenhuis'. Je hebt vast al gemerkt hoe rommel je leefplezier bederft. Je kunt er overheen stappen, maar het belemmert je leven enorm. Dat is met de rommel in de wereld nog veel erger.
Het gaat niet om dat ene flesje, dat ene blikje, of dat ene peukje. Omdat we met zo velen zijn, zijn het miljoenen flesjes, blikjes en peukjes en wat al niet meer. Ik ben niet zo goed in getallen. Het zullen er vast nog wel veel meer zijn. Het gaat erom wat er gebeurt met al die rondslingerende afvalproducten.
Misschien heb je dat niet zo erg door, maar er is heel ongemerkt een enorme afvalberg ontstaan, waarvan vooral ook erg veel in de zeeën en alle andere wateren terecht is gekomen. Het wordt vaak de PLASTIC SOEP genoemd.
Niet alleen is het een vreselijk gezicht, het bedreigt ook onze gezondheid en die van alle dieren. Ik bespreek er iets van, maar veel meer info hierover kun je lezen op de website of de Facebook-pagina van de PLASTIC MADONNA.
Plastic Madonna??? Ja zeker, de Plastic Madonna. Dat is een geweldig initiatief wat ontstaan is door één mens, namelijk PETER SMITH, die op een bepaalde dag ineens besefte hoe erg het afvalprobleem eigenlijk was en is. 
Hoe VER strekkend de gevolgen zijn van dat ene flesje, wat miljarden malen zomaar achteloos wordt weggesmeten. En dat alleen erover klagen, wat hij toen deed en wat heel veel mensen dagelijks doen, niet opschiet.
Lees daarom zijn bijzonder leuke en boeiende verhaal over hoe het begonnen is. Het levende voorbeeld van hoe een klein voorval tot een enorme verandering heeft geleid, waar nu deze geweldige actie uit is ontstaan. Kleine actie, grote gevolgen. Niet alleen in negatieve, maar zeker dus ook in POSITIEVE zin.
Nog even iets meer over wat de Plastic Madonna precies is. De Plastic Madonna is een beeld van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Het zal worden gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval (petflessen) en zal ongeveer 12 meter groot worden. Dit beeld willen de organisatoren in 2016, tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro exposeren. Hieronder een 'artist impression' van wat de bedoeling is.
De bedoeling is dat iedereen ter wereld gaat begrijpen dat plastic zwerfafval in de voedselketen terecht komt. Ook willen ze laten zien dat plastic waarde heeft en dat je er nieuwe dingen van kunt maken o.a. via 3D-printen.
Maar bovenal is de Plastic Madonna een prachtig project om aan te tonen hoe krachtig wij als mensen zijn! Juist doordat we ons niet bewust zijn van die kracht gedragen we ons vaak als een olifant in de porselein-kast. Wij zijn zo sterk en talrijk dat we door allemaal slechts één kleine dingetje te doen – bijna niets dus – grootse dingen kunnen bereiken.
Ook willen ze met de Plastic Madonna laten zien dat het vervuilen van de aarde, behalve dat het een van de grootste milieu-problemen is, ook het gemakkelijkst op te lossen is.
Terug naar het weggegooide flesje. Wat gebeurt er mee?
Al die niet opgeruimde flesjes en flessen komen in de natuur terecht en blijven daar liggen. Ze vergaan tergend langzaam, maar vaak worden ze ook afgebroken en vallen uit elkaar in hele kleine plastic deeltjes. Microdeeltjes.
Deze microdeeltjes worden dan weer opgegeten door dieren en zo komen ze ook weer in ons voedsel terecht. Ook in ons drinkwater kunnen ze terecht komen, omdat deze deeltjes te klein zijn om eruit gefilterd te worden.
Ik geef hier in een notendop weer wat er gebeurt, maar het is niet echt nauwkeurig. Meer excate informatie erover kun je overal op internet vinden.
Waar het mij hier om gaat is dat je in de gaten krijgt dat het géén ver-van-mijn-bed-show meer is, maar dat het al akelig dichtbij is gekomen en dat als we niet snel iets gaan doen, het wel eens te laat zou kunnen zijn. En, ook heel belangrijk: dát we er iets aan kunnen doen door kleine acties.
Door met zijn allen de schouders eronder te zetten kunnen we giga veel bereiken. Niet door enorme inspanningen, maar door allemaal samen KLEINE stappen te zetten. Iets wat ik ook al heel lang propageer voor het gewone opruimen (Kaizen, weet je nog?)
Wubbo Ockels besefte ook de ernst van de wereldsituatie. De bekende astronaut deed een uiterst dringend beroep op alle mensen om onze wereld te redden. Hij deed dit in een laatste brief  kort voor hij op 18 mei 2014 overleed.
 
"Most people believe their actions are just a drop in the ocean; that they cannot change the world. So they do nothing. But they forget that the ocean is made out of drops! Together we can make a sea change.”
Daarom is het dringend nodig dat we deze boodschap zoveel mogelijk onder de aandacht brengen van zo veel mogelijk mensen en dat is ook de reden dat ik er hier over schrijf.
Meer over de Plastic-Madonna-ACTIE lees je in het heldere en uitgebreide artikel op de website hierover. Er zijn al veel initiatieven genomen naar aanleiding van Peter Smiths initiële actie.
Wat kunnen jij en ik doen om de wereld te redden en het zwerfafvalprobleem aan te pakken? Hier een aantal mogelijkheden op een rijtje:
 
In je omgeving regelmatig zwerfvuil opruimen. Wat je tegenkomt even oppakken en in de prullenbak stoppen. Doe dat niet stiekem, maar duidelijk zichtbaar, zodat meer mensen zien dat het niet gek is om andermans afval op te ruimen.
 
Andermans afval opruimen? Kijk er eens anders naar: het is voorkómen dat jij en ik straks ongemerkt plastic moeten eten!
 
Door de actie van de Plastic Madonna mee te financieren Hoe? Door maximaal 1 te euro storten (kan handig via iDeal) Alle kleine beetjes helpen, weet je nog? Ik heb het al gedaan. Doe jij het ook? Hier de link om te doneren.
 
Door een verzamelbak in jouw buurt te gaan beheren. Hier ook een link naar hoe dat werkt: Verzamelbak beheren.
 
Anderen vertellen over de zorgen die jij je maakt over de gevolgen van al dat zwerfplastic in ons milieu. Zoals je (klein-)kinderen, scholen en je vrienden en vriendinnen, zonder een soort Jehova’s getuige te worden, maar door zelf het goede voorbeeld te geven en te laten merken dat elke klein actie telt en grote gevolgen heeft. zowel negatief als positief!
 
Meedoen aan het initiatief van Caecilia (voor mensen in Amsterdam): De Schonen uit Oost. Hier de link naar deze actie. Hij vindt plaats op maandag 7 september om 9:00 uur.
 
Door de petitie te tekenen om statiegeld op pet-flessen te behouden, omdat er anders nog veel meer flessen worden weggegooid. Hier een directe link naar de PETITIE!
 
Door zelf een actie starten, zoals Caecilia deed en zoals ze hier in de wijk waar ik woon elke maand een uurtje Troep Trimmen.
 
Mee te doen aan troep trimmen. Hier een link naar een pagina waar uitgelegd wordt wat het is. Ook een link naar hoe dit idee ontstaan is.
Dit was het dan. Het is een lange Ruimtewijzer geworden, maar dat mag wel voor zo'n jubileum editie vond ik. Laat je me iets weten ?? hoe jij er over denkt en wat jij misschien al doet? Ik lees het graag!

Zet je reactie dan liefst onder deze tekst op mijn weblog op www.ruimtewijzer.nl. Dan antwoord ik er daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Privé reageren via een mail mag natuurlijk ook.

Veel opruimplezier en alvast fijne vakantie!

PS. In Ruimtewijzer 30 heb ik ook geschreven over het opruimen van de wereld. Het heet: "Red de wereld door...."
Hier kun je dat artikel nog eens nalezen.


 

...Alleen waar Ruimte is kunnen Nieuwe dingen (ont-)staan...


Ken je anderen voor wie deze Ruimtewijzer ook interessant zou kunnen zijn?


Stuur deze e-mail dan door Ik ben je daar heel dankbaar voor!
Abonneren op deze Ruimtewijzer? Zie invulformulier op mijn weblog+Gratis BESLISHULP opruimen!
Afmelden voor dit e-zine, als je de Ruimtewijzer NIET meer wilt ontvangen.
Mijn gegevens wijzigen, als je alleen je e-mailadres wilt wijzigen.
contact@bureauvoorruimte.nl Voor reacties, vragen of suggesties! Dank je wel!!
Plaatjes in deze Ruimtewijzer zijn van www.dreamstime.com  Sommige betaald, anderen gratis. Sommige zijn ook eigen foto's.


       


 

Opruimen.org

Categorieën: Zakelijke goederen Wonen | Huis | Inrichting
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019