RUIMTEWIJZER 2015 - 12 - Een wondermiddel?

3 jaren geleden


Text only:

E-zine van Bureau voor Ruimte


Nr. 2015-12 van 21 oktober

Jalada Goddijn-Koopmans
Professional Organizer/Coach
Lid N.B.P.O.
Hasselaersplein 17
Haarlem
contact@bureauvoorruimte.nl
Tel. 023 551 77 11
KvK 34127488Zware medicijnen
Amanda Quraishi
Jesse Benjamin
  


Webversie Ruimtewijzer


Dag ?? ,
(Abonnee sinds 27-07-2011)
Er gebeurt op dit moment veel in mijn leven wat extra aandacht en actie vraagt. Leuke en minder leuke dingen. Meerdere overlijdenskaarten vielen er afgelopen dagen op de mat. Niet van mensen die heel dicht bij me staan, maar toch raakt het je. Je wordt geconfronteerd met de eindigheid van het leven van de mensen om je heen en die van je eigen leven.
Ook aangrijpend is de strijd van een speciale tangovriend, nog veel te jong en te bruisend om al uit dit leven te vertrekken, die er dan ook alles aan doet om de kanker die zijn lichaam in de greep heeft de baas te worden en toch het leven van dit moment tegelijkertijd nog zinvol te maken.
Dat valt natuurlijk om de drommel niet mee als je steeds weer, weliswaar voor je eigen bestwil, volgestopt wordt met zware medicijnen die je niet alleen maar goed doen en ook allerlei andere ellende te verduren hebt, zoals bloedtransfusies, infusen, injecties, scans en wat al niet meer.
En dan heb ik het niet eens over de emotionele kant van deze rotziekte. De heftige rollercoaster waarin je terecht komt door onzekerheid, pijn en eenzaamheid die dit teweeg brengt. Ook een Facebook-vriendin die ineens in een soortgelijke situatie zit, heeft hiermee te dealen. Zo heftig! Liefdevolle aandacht van de mensen om hen heen doet ook hen goed.
Dit alles geeft een soort urgentie aan je eigen acties.
Niet uitstellen, maar doen wat belangrijk voor je is, in ACTIE komen. Later komt misschien helemaal niet! Nu AANDACHT geven aan wat je hebt, aan wat je kunt en aan alle mensen om je heen.
Ook het leed van de duizenden vluchtelingen raakt me erg. Onvoorstelbaar hoe het moet zijn als je je huis, je familie en vrijwel al je bezittingen achter moet laten, omdat je je leven niet zeker bent. En dat je dan ook nog door een aantal mensen wantrouwend of zelfs vijandig bekeken of benaderd wordt. Kou en honger moet verdragen en eindeloos wachten. Echt vreselijk!
Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die wel begrip, aandacht en compassie hebben en in ACTIE komen om deze mensen te helpen. Die begrijpen dat er pas VREDE kan zijn als ALLE mensen het goed hebben en niet alleen jij en ik. Die vertrouwen hebben in de goedheid van de mens, ook al zijn er mensen die daar misschien af en toe misbruik van maken.
Daar tegenover staat de vreugde over de continuïteit van het leven: over de geboorte van nieuwe mensjes die nog moeten beginnen aan de spannende reis die het leven is. Twee kleinzoons (tweeling) voor mijn zwager en schoonzus en voor mij een tweede kleinzoon, naast de ene en de twee kleindochters die ik al had/heb.
Mijn kersverse kleinzoon Jesse Benjamin, die ons best nog even heeft laten wachten voor hij toch besloot geboren te willen worden, startte op zaterdag 10/10 om 22:55 uur zijn leven in deze wereld. Hij is heel liefdevol ontvangen door moeder Maaike, vader Marc en zusje Charly en natuurlijk door zijn oma Jalada. Hij is gezond, woog bij zijn geboorte 3330 gram en groeit voorspoedig. Wat een kostbaar geschenk!! Dankbaar.....
Blijven genieten van alles wat je graag doet is belangrijk. Voor mij is dat ook het lessen volgen in en het dansen van de Argentijnse tango op de diverse tangosalons. Dat is meestal leuk, soms iets minder en af en toe echt geweldig! Dat heeft te maken met de AANDACHT waarmee je het doet.
AANDACHT en ACTIE! De sleutels naar een vervullend leven. Alleen door échte aandacht kun je het leven volledig ervaren en alleen door aandacht en actie kun je jouw (opruim-)problemen oplossen. Lees het hoofdartikel hieronder maar, waar ik hier wat dieper op in ga.
Veel lees- en opruimplezier!
Hartelijke groet,PS. De Krachtige Opruim Marathon die ik op 2 november wilde starten, stel ik uit. Zeer waarschijnlijk tot 2016. Ik heb te weinig tijd gehad om dit goed voor te bereiden. Ik heb van een aantal mensen een mail gekregen dat ze hierin geïnteresseerd zijn. Dat si fijn. Ik houd je echt op de hoogte zo gauw ik besloten heb wanneer hij gaat starten en ik alles heb voorbereid.


Alsof er een BOM was ontploft
Dááár...!
Aandacht met Actie:
een WONDERMIDDEL!
( 874 woorden. Leestijd ruim 3 min.)
Een wondermiddel?
"Alles was netjes opgeruimd. Eindelijk! Wat was ik blij!
Ik had eindelijk de tijd genomen om orde op zaken te stellen. Toen kwamen man en kinderen thuis. "Wow! Wat netjes mam!"
Ik voelde me trots, blij en tevreden. Ik ging even boodschappen doen en deed daarna nog wat werk op mijn computer in mijn werkkamer.
Toen kwam ik weer beneden.....
Nee, hè! Alles lag weer vol, de tafel, de vloer, de gang. Waar was het nette huis wat ik zo trots en blij had achter gelaten? Het leek alsof er een bom ontploft was. Ik voelde me helemaal inzakken. Alsof alle energie uit me weg werd gezogen. Hoe kón dit? Onbegrijpelijk!"
Herken je dit?
Ik hoor en lees het regelmatig, dit soort verhalen. Het is ook een reden waarom veel mensen niet meer willen opruimen, omdat het toch direct weer een rommeltje wordt. Zo ontmoedigend!
Hoe zit dat nou?
Daar heb ik uitgebreid over nagedacht. En ik denk dat ik de sleutel heb gevonden, de oorzaak van dit vervelende probleem. Volgens mij zit het in AANDACHT.
Hoe zo aandacht?
Ik bedoel eigenlijk in GEBREK aan aandacht. Je let even niet op en POEFF! Rotzooi! Het punt is, dat het niet EVEN is, maar dat er bij de meeste mensen heel véél en lang gebrek aan aandacht is. Als je goed oplet, kun je opmerken dat je meestal met je aandacht ergens anders bent dan waar je bent.
Voorbeelden?
Als je bij thuiskomst je jas uitdoet, ben je al bezig met hoe je je huis zult aantreffen, tijdens het eten ben je bezig met het concert waar je straks heen gaat en tijdens de afwas, ben je met je gedachten bij de presentatie die je morgen moet geven. En ga zo maar door.
Deze houding geef je ook ongemerkt door aan je kinderen. Kinderen, die van nature juist heel aandachtig bezig kunnen zijn met wat ze aan het doen zijn. Maar wij volwassnen jagen ze op. "Kom op: Opschieten! Vlug je jas aan, anders zijn we te laat op school." Wel aandacht, maar niet voor waar je mee bezig bent.
Alsof het straks en dáár belangrijker is dan NU en HIER. Ook kinderen laten alles uit hun handen vallen, omdat ze al weer met het volgende bezig zijn. Geen aandacht voor hoe ze iets achterlaten, op weg naar straks en daar.
Wat werkt echt?
De enige echte oplossing zit hem dan ook in het jezelf aanleren om alles met AANDACHT te doen. Aandacht voor hoe je bezig bent, aandacht voor hoe je iets afrondt, aandacht voor hoe je iets achterlaat en aandacht voor hoe het met je is, zodat je tijdig kunt stoppen omdat je moe bent, of om zaken af te ronden.
Stressen....
Alles uit je handen laten vallen, omdat je ontdekt dat het etenstijd is, nog snel naar de winkel rennen om iets te halen, gehaast eten op tafel proberen te krijgen om daarna, als je nog steeds in de haastmodus je kinderen naar bed heb gebracht, uitgeput op de bank neer te vallen te midden van de puinhoop die zij en jij hebben achter gelaten. Dat is super frustrerend.
Steeds meer mensen ervaren de weldaad van toegepaste MINDFULNESS. Niet alleen tijdens een cursus, maar juist in je dagelijkse leven. Want dat is mindfulness, het toepassen van échte aandacht in je gewone dagelijkse leven.
Niet steeds meer willen doen, maar anders!
Dit is tegengesteld aan multitasking, waarbij je zogenaamd meerdere dingen tegelijk doet om tijd te sparen, maar waarbij je in feite de dingen die je tegelijk doet, snel afwisselt. Hierdoor kun je geen van beide acties écht goed doen. Daarom wordt het tegenwoordig ook steeds meer afgeraden.
Aandacht, gekoppeld aan actie is een WONDERMIDDEL.
Het zorgt ervoor dat zaken niet op raadselachtige wijze ontsporen. Elke actie met aandacht beginnen én afmaken. Pas doorgaan naar de volgende actie als de vorige is afgerond. Ook als iets niet af is, kun je het nog wel afronden.
Dat doe je door tijdig te stoppen (timer!) en een tijdelijke oplossing te zoeken. Kinderen leren dat alles niet alleen een begin heeft, maar dat iedere actie ook beeindigd moet worden, afgemaakt. Omkijken hoe je iets achterlaat. Even je stoel aanschuiven als je van tafel gaat.
Je jas aan de kapstok hangen als je binnenkomt en niet naast je op de grond laten glijden. De deur achter je dicht doen, zodat de anderen niet in de kou zitten. Het deksel op het potje doen, nadat je de jam hebt gebruikt. De vaatwasser leeg ruimen, zodat er weer plek is voor nieuwe afwas.
Je zult merken hoeveel dat scheelt in het ontstaan van rommel en hoeveel bevredigender dat is, dan domweg doorrennen en een spoor van onafgemaakt dingen achter je laten. Probeer het maar eens.
Uiteraard zal het tijd kosten dit aan te leren, maar door steeds elk succesje te WAARDEREN en niet moeilijk te doen over als het weer eens niet is gelukt, zal het steeds beter gaan.
Het zal de kwaliteit van je leven zoveel mooier maken en je zult je niet meer verbazen over raadselachtig ontplofte bommen, want dan wéét je hoe je iets achter hebt gelaten en als je dan een keer geen tijd had, is het geen raadsel meer hoe het is zover is gekomen.
Leuk als je iets terugkoppelt over dit onderwerp. Laat je me iets weten ??? Ik lees graag wat jij ervan vindt!

Zet je reactie dan liefst onder deze tekst op mijn weblog op www.ruimtewijzer.nl. Dan antwoord ik er daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Privé reageren via een mail mag natuurlijk ook altijd.

Veel opruimplezier!

PS. Een erg mooi boek in dit verband is:
"Waar je ook gaat daar ben je" van Jon Kabat Zinn.
Zie ook mijn pagina: Boeiende boeken over Mindfulness
voor meerdere boeken over mindfulness.


 

...Alleen waar Ruimte is kunnen Nieuwe dingen (ont-)staan...


Ken je anderen voor wie deze Ruimtewijzer ook interessant zou kunnen zijn?


Stuur deze e-mail dan door Ik ben je daar heel dankbaar voor!
Abonneren op deze Ruimtewijzer? Zie invulformulier op mijn weblog. + Gratis BESLISHULP!
Couponcode voor €20,- abonneekorting op mijn eBook "100 Wegwijzers naar Ruimte": RW20K
Afmelden voor dit e-zine, als je de Ruimtewijzer NIET meer wilt ontvangen.
Mijn gegevens wijzigen, als je alleen je e-mailadres wilt wijzigen.
contact@bureauvoorruimte.nl Voor reacties, vragen of suggesties! Dank je wel!!
Plaatjes in deze Ruimtewijzer zijn van www.dreamstime.com  Sommige betaald, anderen gratis. Sommige zijn ook eigen foto's.


       


 

Opruimen.org

Categorieën: Zakelijke goederen Wonen | Huis | Inrichting
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019