RUIMTEWIJZER 2015 - 13 - Van MEER naar MINDER

3 jaren geleden


Text only:

E-zine van Bureau voor Ruimte


Nr. 2015-13 van 18 november

Jalada Goddijn-Koopmans
Professional Organizer/Coach
Lid N.B.P.O.
Hasselaersplein 17
Haarlem
contact@bureauvoorruimte.nl
Tel. 023 551 77 11
KvK 34127488Voor alle doden en gewonden
VIP-OPRUIMgroep
 


Webversie Ruimtewijzer


Dag ?? ,


(Abonnee sinds 27-07-2011)


In de vorige Ruimtewijzer begon ik de inleiding met:
“Er gebeurt op dit moment veel in mijn leven wat extra aandacht en actie vraagt.”
Zo zou ik deze ruimtewijzer opnieuw kunnen beginnen.
De gruwelijke aanslagen in Parijs, de ernstig zieke tangovriend die toch nog plotseling is overleden aan een complicatie, zoals te lezen is op mijn Facebookpagina, kleinzoon Jesse, nu ruim 5 weken, die het erg moeilijk heeft met zijn spijsvertering, waardoor hij extreem veel moet huilen en waardoor de ouders en zijn zusje ook weinig rust krijgen.
Mijn focus was daardoor ook niet gericht op opruimzaken. Het is allemaal erg veel en veel, té veel, is ook een belangrijke reden van opruimproblemen. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je hebt op te ruimen en hoe minder tijd je hebt om te besteden aan de echt belangrijke dingen in je leven.
Van MEER naar MINDER.
In deze Ruimtewijzer ga ik daarom schrijven over verminderen. Het terugbrengen van de hoeveelheid van je spullen. Hoe je dat zo pijnloos mogelijk voor elkaar kunt krijgen.
Niet aan toegekomen.
Ook aan het afmaken van de plaatjesversie van het grote jubileum eBook “Honderd Wegwijzers naar Ruimte” ben ik niet toegekomen en het nadenken, of nee eigenlijk het beslissen over een vervolgaanbod is er daardoor ook niet van gekomen.
Wat heb ik wel bedacht?
Ik wil twee groepen starten.


Opnieuw een ‘gewone’ Facebook-opruimgroep met ongeveer 20 mensen, zoals de aangepaste Krachtige Opruim Marathon (van 42 dagen) en
een kleine speciale, extra intensieve VIP-Opruimgroep.

Iets meer over de VIP-OPRUIMgroep.
Deze groep zal maximaal uit zes mensen gaan bestaan. Het wordt een intensieve, diepgaande groep mensen met ongeveer dezelfde opruimproblematiek, met extra veel persoonlijke aandacht van mij.
Wat er in elk geval in zal zitten.
Een belangrijk verschil zal zijn dat er in de VIPgroep een of twee live- bijeenkomsten zullen zijn, waar de deelnemers elkaar gaan ontmoeten. Ook ga ik iedereen een dagdeel thuis persoonlijk begeleiden.
Wat nog meer?
Dat is nog open. Wat er verder maar wenselijk is en behulpzaam voor de deelnemers om hun opruimdoel te bereiken. Zoals telefonische coaching, inspiratiemails en gerichte opdrachten.
Jouw inbreng?
Alle details moeten nog uitgewerkt worden en daar zou ik graag jullie inbreng voor krijgen. Waar zou jij behoefte aan hebben? Heb jij ideeën hoe dit voor jou het beste zou werken? Laat het me weten via een mail.
Wanneer gaat dit van start?
De data staan nog niet vast, maar het wordt in elk geval 2016.
Maar nu eerst het hoofdartikel van deze keer:
“Van meer naar minder”
Veel lees- en opruimplezier!
Hartelijke groet,


Te weinig tijd
Te veel te doen
GOEDzak
De linkerhelft is doorzichtig
De GOEDzak van Albert Heijn
Riekje Boswijk-Hummel over de Shock van Sinterklaas - Alleen nog tweedehands.
(1085 woorden. Leestijd ruim 4 min.)
Van MEER naar MINDER
Te veel en te vol.
Wie heeft er geen last van? Ja, er zijn mensen die het goed voor elkaar hebben. Die heel weinig spullen hebben en daar gelukkig mee zijn, maar helaas is dat maar een kleine groep. Het merendeel van de mensen hier in Nederland heeft te veel spullen en lijdt er onder. Ik zelf ook.
Te veel en te weinig!
Niet alleen hebben we te veel spullen, we hebben ook te veel te doen en dus te weinig tijd om al die spullen goed te managen. Dat is in een notendop de problematiek van heel veel mensen in de westerse wereld.
Dat was ook goed te merken bij de vluchtelingencrisis.
Aan de oproep voor kleding en dekens van opvangcentra was in een mum van tijd voldaan. Mensen waren blij dat ze een goede bestemming hadden voor hun teveel en doneerden massaal.
Hoe pak je het aan?
Zet als eerste op een centrale plek een lege doos klaar voor de kringloopwinkel, of een ander doel waaraan je je spullen wilt geven. Plak er een geel PLAKBRIEFJE (geeltje) op met dikke, zwarte drukletters: 'kringloopwinkel'.
Doel
Dat geeltje herinnert je steeds aan je doel: het wegdoen van spullen en dan weten je huisgenoten ook wat de bedoeling is en kunnen ook zij hun overbodige spullen erbij doen.
Begin met het wegdoen van wat je niet moeilijk vindt.
Kijk naar wat je het meeste in de weg staat en wat je het minst gebruikt, of naar spullen die je dubbel hebt. Kies de beste van de twee eruit en doe de andere in de doos.
"Elke dag een 'draadje'....
Telkens als je door je huis loopt en je komt iets tegen waarvan je denkt: dat kan eigenlijk wel weg, doe je het meteen in die doos. Zo raakt de doos ongemerkt vol en wordt je huis steeds leger. Eerst merk je er misschien nog weinig van, maar gaandeweg zal het je gaan opvallen.
...is een hemdsmouw in een jaar."
Door steeds iets meteen in die doos te doen, krijg je er al doende ook steeds meer plezier in. Je wilt die doos graag vol hebben. Als deze doos vol is, ga je ook echt naar de kringloopwinkel en levert alles in en dan start je weer met een nieuwe lege doos. Zorg er voor dat je elke dag wel íets in de weg-doos doet.
Meerdere dozen.
Natuurlijk kun je ook een doos maken met een ander doel, of een paar dozen met een verschillend doel. Bijv. een kledingdoos en een speelgoed doos. Of een doos voor boeken en een voor huishoudelijke spullen. Net wat in jouw situatie geschikt is. Niet teveel dozen. Maximaal twee of drie dozen, anders verlies je focus.
Heb jij veel moeite om dingen weg te doen, maar wil je het wel? Dan kun je ook een TUSSENSTAP inlassen. Zo doe je dat: de dingen waar je over twijfelt, doe je in een zogenaamde TWIJFELDOOS. Het handigste is soort bij soort te houden, dus alle twijfel-kleding bij elkaar, alle twijfel-speelgoed in één doos enz.
Naam en datum.
Op die doos plak je een 'geeltje' met daarop de inhoud (speelgoed, kleding) en een datum. Bijvoorbeeld een maand na de dag dat je het in de doos hebt gestopt. Kan ook korter of langer zijn, wat voor jou goed voelt.
Laat de tijd zijn werk doen.
Dan zet je de doos weg. Mis je in de tijd tot aan die datum iets, dan mag je het eruit pakken. Zo niet, dan laat je de doos onberoerd. Op de datum die op de doos staat, pak je de doos op en je brengt hem ONGEOPEND naar het vooraf bepaalde doel. Dat kan de kringloopwinkel zijn, of de kledingbak of een ander doel.
Let op!
Ga je opnieuw in de doos kijken, dan blijf je bezig, want dan ga je opnieuw twijfelen. Meestal zul je de spullen helemaal niet missen en wat je wel miste, mocht je eruit halen. Dus dicht laten en wegbrengen. Succes verzekerd!
Toch bewaren.
Wat ook kan helpen is een foto te maken van iets wat je dierbaar is/was en het daarna wegdoen. Dan heb je het toch nog, zonder dat het fysiek ruimte inneemt.
Veel mensen willen wel van hun spullen af, maar alleen als ze een goede BESTEMMING ervoor hebben. Daarom heb ik hieronder een aantal goede bestemmingen beschreven.
Ken jij de 'goedzak'?
Een geweldig initiatief is de zogenaamde GOEDZAK. Het is een halfdoorzichtige plastic zak waarin je nog goede spullen of boeken doet die je zelf niet meer hoeft. Die zak kun je vervolgens aan de straat zetten, zodat iedereen die dat wil er iets uit kan halen. Ook kun je de zak ergens heen brengen, waar ze deze spullen misschien goed kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld naar een buurthuis.
Meer weten over deze 'goedzak'?
Hier lees je er meer over op de website van de Waarmakers. De website is wel in het Engels, maar dat lijkt me voor de meeste lezers geen bezwaar. Mooie quote:
“One man's trash is another man's treasure”.
Goede actie!
Albert Heijn gebruikt nu deze goedzakken om speelgoed in te zamelen voor kinderen die anders geen Sinterklaas-cadeautjes zouden krijgen. Een geweldig actie en een mooie kans voor jullie om van je overbodige speelgoed af te komen.
Want ook de meeste kinderen hebben te veel.
Ze komen om in het speelgoed en daardoor gaat de lol er snel af. Lees ook het artikel hierover van Annemieke van Dongen uit het AD.
Doe dat SAMEN met je kinderen.
Leer ze om dingen los te laten die ze niet meer gebruiken en die weg te geven, zoals met deze actie voor andere kinderen die het minder goed hebben getroffen. Laat ze zelf kiezen en beslissen wat ze wegdoen en beperk je tot adviseren.
Pas op! Valkuil!
Bega niet de fout het speelgoed van je kinderen te willen bewaren voor je kleinkinderen. Ik heb dat wel gedaan en, op een paar dingen na (zoals Lego of Duplo en Playmobil) werkt het niet, want het veroudert, wordt door de tijd lelijk en kost je erg veel ruimte, terwijl je nu heel veel dingen zelf ook goed tweedehands kunt kopen in kringloopwinkels. Die waren er nog niet toen mijn kinderen klein waren.
Andere goede bestemmingen voor je overbodige spullen:
 
Inzameldoelen.nl
Deze stichting is een erkend goed doel en heeft de ANBI-status. Hier vind je allerlei goede doelen bij elkaar verzameld die allerlei spullen goed kunnen (her-)gebruiken. Op de website kun je zien welke doelen dat zijn, wat ze kunnen gebruiken en waar ze actief zijn. Een collega-organizer heeft deze site opgezet. Erg praktisch en handig! Ze staan ook op Facebook!
  
Sint voor iedereen
Ook deze stichting is een erkend goed doel (ANBI-status) Zij verzamelen (zo goed als)nieuw speelgoed voor kinderen tot 18 jaar, zodat zij die anders geen cadeautje zouden krijgen toch iets krijgen met Sinterklaas. Hoe je precies kunt helpen, staat op de website beschreven.
 
Misschien weet jij zelf nog goede bestemmingen voor overtollige spullen. Leuk als je die dan met ons zou willen delen ??. Liefst op de website, op www.ruimtewijzer.nl. onder dit artikel, zo gauw het er op staat.
Ik reageer ik er dan daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Het staat er niet direct bij het verschijnen al op, maar waarschijnlijk ergens in de middag van de 18e november. Privé reageren via een mail mag natuurlijk ook altijd.
Veel opruimplezier!

PS. Geloven jouw kinderen nog in Sinterklaas? Dan kun je ze vertellen dat de Sint een speciaal geheim heeft waar ze later achter zullen komen als ze groter zijn. Dan omzeil je het 'moeten' liegen, wat vaak een shock is voor kinderen. Mijn kleindochter vroeg, toen ik dat tegen haar zei: "Oma, wil jij mij vertellen wat dat geheim is?" Ik: "Nee lieverd, daar moet je zelf achter komen."


 

...Alleen waar Ruimte is kunnen Nieuwe dingen (ont-)staan...


Ken je anderen voor wie deze Ruimtewijzer ook interessant zou kunnen zijn?


Stuur deze e-mail dan door Ik ben je daar heel dankbaar voor!
Abonneren op deze Ruimtewijzer? Zie invulformulier op mijn weblog. + Gratis BESLISHULP!
Couponcode voor €20,- abonneekorting op mijn eBook "100 Wegwijzers naar Ruimte": RW20K
Afmelden voor dit e-zine, als je de Ruimtewijzer NIET meer wilt ontvangen.
Mijn gegevens wijzigen, als je alleen je e-mailadres wilt wijzigen.
contact@bureauvoorruimte.nl Voor reacties, vragen of suggesties! Dank je wel!!
Plaatjes in deze Ruimtewijzer zijn van www.dreamstime.com  Sommige betaald, anderen gratis. Sommige zijn ook eigen foto's.


       


 

Opruimen.org

Categorieën: Zakelijke goederen Wonen | Huis | Inrichting
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019