RUIMTEWIJZER 2015 - 8 - Het moet wel PERFECT zijn!

3 jaren geleden


Text only:

E-zine van Bureau voor Ruimte


Nr. 2015-8 van 15 april

Jalada Goddijn-Koopmans
Professional Organizer/Coach
Lid N.B.P.O.
Hasselaersplein 17
Haarlem
contact@bureauvoorruimte.nl
Tel. 023 551 77 11
KvK 34127488
Webversie Ruimtewijzer
Dag ?? ,
(Abonnee sinds 27-07-2011)
Eén april!
De vorige Ruimtewijzer kwam uit op 1 april en ik kon het dan ook niet laten een één-april-grap te maken. Niet iedereen had door dat het een grap was, hoewel ik er veel hints in had gezet, waaraan je hád kunnen weten dat het niet klopte. Een aantal mensen had het ook wel door. Dat was leuk.
Dit waren de hints:


Titel Ruimtewijzer: ONZIN, tegenzin en bezinning
Datum in de Ruimtewijzer vet gemaakt (1 april)
Het is vandaag een hele bijzondere dag (1 april dus)
Reageren vóór 12 uur (Tot 12 uur mag je grappen maken)
3 dagen organizen op 5 april kan niet
5 april is zondag 1e paasdag, dan ga je echt niet gratis werken
Het plaatje van de kikker naast de PS. (kikker in je bil)

De mensen die een persoonlijk verhaal hadden gestuurd, heb ik allemaal persoonlijk geantwoord, want ik vond het ook wel sneu ze te moeten teleurstellen. Maar helaas kan ik niet alle mensen gratis helpen die dat heel graag zouden willen.
Het hoofdartikel gaat deze keer over PERFECTIONISME en over hoe je hoeslakens netjes op kunt vouwen. Lees het maar, dan weet je wat het met elkaar te maken heeft.
Veel leesplezier!
Hartelijke groet,Perfect gevouwen....
Poëzieplaatje
Verdriet, want niet perfect!
Een timer als hulp
Hoeslaken dubbel gevouwen
Hoeken goed in elkaar vouwen
Vouw het dubbel laken op ongeveer 1/3 dubbel
Er ontstaat nu
een brede strook
Vouw hem in vieren,
dus eerst dubbel
En dan nog een keer dubbel
Of in drieën gevouwen
Hoeslakens netjes opgestapeld
( 1470 woorden. Leestijd minder dan 6 min.)
Het moet wel PERFECT zijn!
Heb jij er ook last van? Perfectionisme? Het alles-of-niks- denken? Veel mensen hebben er last van en vinden eigenlijk dat ze er vanaf moeten. Ze hebben gemerkt dat perfectionisme je leven ernstig verstoord en je ongelukkig maakt. Dus: weg met die rot-eigenschap.
Helaas lukt dat niet meestal niet en raak je flink gefrustreerd. Nee, het wordt nooit wat met jou, hopeloze perfectionist!
Voor de mensen die het niet kennen even een voorbeeld hoe het kan gaan met dat perfectionisme. Een voorbeeld uit mijn eigen leven, want ja, ook ik had/heb er last van.
Ik had (en heb) een poëziealbum. Je weet wel zo’n klein boekje waarin je vrienden en familie een mooi gedichtje zetten met een plaatje erbij. Als basisschoolkind is dat geweldig. Je leent je album uit aan iemand en krijgt het terug met een mooi gedicht en een plaatje of, als je geluk hebt, een mooie zelfgemaakte tekening.
De eerste bladzijden zijn gereserveerd voor je ouders, je broertjes en zusjes, je opa's en oma’s, voor de belangrijkste personen in je leven.
In mijn poëziealbum zijn de eerste pagina’s nog steeds leeg. Mijn moeder heeft er nooit in geschreven. Niet omdat ze dat niet wilde, maar omdat ze het zo mooi en bijzonder wilde doen en daar kwam ze steeds niet aan toe, want dat kostte teveel tijd. Wat een frustratie!
Ik besloot dat ik dat nooit zou laten gebeuren bij mijn kinderen. Ik zou…en ja, je raadt het al. Ook in de poëziealbums van mijn kinderen zijn die eerste pagina’s nog steeds leeg. Nu ik erover schrijf, voel ik weer de pijn dat ook ik dat toch heb laten gebeuren.
Perfectionisme zorgt voor veel leed. Waar komt dat toch vandaan, dat perfect willen zijn? Zonder er een hele uitgebreide psychologische verhandeling over te beginnen (er zijn boeken vol over geschreven) kwam ik uit bij de reden die naar mijn idee de oorzaak is: we vinden onszelf niet goed genoeg zoals we zijn.
We proberen door ons 'perfect’ te gedragen toch nog goed te worden. We proberen onze waarde als het ware te 'verdienen’ door onze acties, door heel erg ons best te doen.
Inmiddels ben ik er achter dat iedereen wel degelijk goed genoeg is, precies zoals hij of zij is en dat we niet nog goed hoeven te worden, of nog waardering moeten verdienen door ons gedrag. Ik wéét nu dat onze kern liefde is en dat we van nature goed zijn precies zoals we zijn.
Dat betekent niet dat we perfect zijn, maar dat hoeven we ook helemaal niet te zijn. We zijn perfect in onze imperfectie! Door te ontspannen in wie we zijn, worden we een vreugdevol mens en brengen we die vreugde ook in de wereld. Door onze eis om perfect te zijn te laten vallen, ontstaat er ontspanning en kan zich ontvouwen wat er in ons zit: een uniek wezen met een unieke combinatie aan talenten.
Als je dit weet, ben je dan verlost van je perfectionisme? Dat zou wel fijn zijn, maar helaas zijn we zo gewend en gehecht (?) aan ons perfectionisme, dat dit niet zomaar van ons afvalt als we vinden dat het ons niet meer dient. Hopeloos dus? Nou nee, ook dat niet.
Laten we dat perfectionisme nog eens goed bekijken, want zoals onze kern goedheid is, heeft perfectionisme ook een kern van 'goedheid’. Het is ook ons VERLANGEN naar SCHOONHEID, naar mooie dingen en naar dingen mooi maken. Laten we die kern behouden en waarderen. Door ons verlangen naar schoonheid te waarderen en ons niet meer af te zetten tegen ons eigen perfectionisme, kan ook daar ontspanning ontstaan.
Door weerstand en verzet, wordt datgene waar je je tegen afzet sterker. Laat je je verzet vallen, dan wordt je perfectionisme ook losser. Waardeer dat je het zo graag honderd procent goed wilt doen! Maar kijk of je ook stapje voor stapje tevreden kunt zijn met wat minder procenten.
Sla niet gelijk door naar de andere kant door er ineens met de pet naar te gooien. Kijk wat jij kunt doen om het zo goed mogelijk te doen, zonder jezelf geweld aan te doen en het onmogelijke te eisen. Dat is namelijk vaak de reactie en zo ontstaat het alles-of-niks-syndroom.
Opruimvoorbeeld? Je hebt lang niets aan het opruimen van je kleren gedaan. Dan ben je het zat en je trekt alles uit de kast. Nu ga je het eens écht GOED aanpakken. Gevolg: het lukt niet, want het is teveel, het overweldigt je en halverwege ben je genoodzaakt alles terug te doen. En het is gelukt je gevoel van "ik deug niet” weer eens bevestigd te krijgen.
Je weet niet hoe je (hoes-)lakens netjes moet opvouwen? Je smijt ze maar op een prop in de kast en doet snel de deur dicht. Je wasgoed vouw je snel en gehaast op, maar in die slordige kast stoppen, heb je geen zin in. Je laat het dus maar gewoon liggen….
Wat is de sleutel uit deze narigheid? Het enige wat altijd helpt en veel (misschien zelfs wel alle) problemen oplost: AANDACHT, OPMERKZAAMHEID! Maar wel liefdevolle aandacht, zonder oordeel. Niet die kritische, veroordelende aandacht. Zó pak je dat aan:
Merk op dat je iets niet doet en voor je uitschuift, OMDAT je het perfect moet doen en daar heb je geen tijd voor, of geen zin in. WAARDEER je intentie in dezen. Denk na wat je voor KLEIN stapje kunt doen om toch aan deze actie, dat wat je eigenlijk zou willen doen maar niet doet, te beginnen.
Eén klein zorgvuldig en aandachtig stapje, wat je zo goed mogelijk doet. Niet meer en niet minder.
Bepaal ook de tijd die je eraan wilt besteden en gebruik de timer daarvoor om je bij de les te houden en je te helpen er niet meer tijd aan te besteden dan wenselijk is. WAARDEER het kleine mooie stapje wat je hebt gedaan en PLAN wanneer je het volgende stapje gaat doen.
Door te GENIETEN van dit kleine zorgvuldige stapje, valt ook de haast om klaar te komen weg. Het doel van het leven is ervan te genieten en vreugde brengen in je eigen leven en dat van anderen. Niet: klaar komen.
Door van elk klein stapje te genieten, ben je eigenlijk ALTIJD klaar omdat je dan daar bent waar je bent en niet op weg bent naar het volgende moment. Op die manier krijg je óók dingen gedaan en af, maar zonder de onvrede van er nog niet zijn.
AANWEZIG ZIJN zonder oordelen is altijd vreugdevol. Ook middenin de rommel! Geef jezelf en de mensen om je heen de vreugde van aanwezig zijn en de tevredenheid die daaruit voort komt.
Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar door steeds kleine stapjes te zetten en daarvan te genieten, maak je de REIS zelf waardevol en niet alleen het EINDDOEL.
Als praktische hulp geef ik wat adviezen over hoe je dingen mooi kunt opvouwen, zodat je jouw behoefte aan mooi ook in het doen van de dagelijkse dingen kunt bevredigen. Iets waar veel mensen moeite mee hebben: het opvouwen van HOESLAKENS. Zo doe je dat:
Leg het hoeslaken met de omgevouwen randen naar boven op je bed.
 
Vouw het laken nu dubbel: breng de onderkant naar boven en stop de hoeken van de onderkant in de hoeken van de bovenkant. Je klapt de hoeken van de onderkant daarvoor om. Zorg dat de omgevouwen randen zo netjes mogelijk in elkaar passen. Dit kan niet perfect en dat hoeft ook niet.
 
Pak wat nu de onderkant is geworden vast bij de omgevouwen randen aan de zijkant en vouw dit tot op een derde ongeveer dubbel.
 
Pak dan opnieuw de nieuwe onderkant en vouw die tot precies op de bovenkant. Er is nu een soort brede strook ontstaan en je ziet de omgevouwen randen niet meer.
 
Draai deze strook nu zo, dat hij in de lengte voor je ligt.
 
Nu vouw je deze strook in drieën, of in vieren.  Deze keuze laat je afhangen van de ruimte in de kast waar je het laken wilt neerleggen. Dat geldt trouwens voor de hele opvouwprocedure.
Experimenteer ermee tot je de voor jou ideale maat hebt gevonden. Het belangrijkste is die hoeken in elkaar en die randen netjes op elkaar. Hoe je het dan verder vouwt maakt niet heel veel uit, als je het maar zorgvuldig en met aandacht doet!
Heb je één keer de juiste manier gevonden, houd je daar dan aan en ga niet elke week opnieuw het wiel uitvinden. Stapel ook je hoeslakens netjes op elkaar en vooral met de 'gesloten' kant naar voren. Zie onderste plaatje.
Je zult merken hoe blij je kunt worden van gewoon netjes gevouwen lakens of kleding. Door het steeds met aandacht te doen, word je er ook steeds handiger in en gaat het steeds sneller.
Ik wens je veel plezier met het opvouwen van je lakens en heb je nog een specifieke vraag over hoe je iets netjes vouwt? Stuur me een mailtje of liever nog: zet het in een berichtje onder dit artikel op www.ruimtewijzer.nl, dan kunnen anderen daar ook hun tips aan je kwijt.
Leuk als je iets terugkoppelt over PERFECTIONISME. Laat je me iets weten ??? Ik lees het graag!

Zet je reactie ook liefst onder deze tekst op mijn weblog op www.ruimtewijzer.nl. Dan antwoord ik er daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Privé reageren via een mail mag natuurlijk ook.

Veel opruimplezier!

PS. Een interessant boek in dit verband is "De Moed van Imperfectie" van Brené Brown. De populaire schrijfster ook van het meer bekende boek: "De kracht van Kwetsbaarheid"


 

...Alleen waar Ruimte is kunnen Nieuwe dingen (ont-)staan...


Ken je anderen voor wie deze Ruimtewijzer ook interessant zou kunnen zijn?


Stuur deze e-mail dan door Ik ben je daar heel dankbaar voor!
Abonneren op deze Ruimtewijzer? Zie invulformulier op mijn weblog+Gratis BESLISHULP opruimen!
Afmelden voor dit e-zine, als je de Ruimtewijzer NIET meer wilt ontvangen.
Mijn gegevens wijzigen, als je alleen je e-mailadres wilt wijzigen.
contact@bureauvoorruimte.nl Voor reacties, vragen of suggesties! Dank je wel!!
Plaatjes in deze Ruimtewijzer zijn van www.dreamstime.com  Sommige betaald, anderen gratis. Sommige zijn ook eigen foto's.


       


 

Opruimen.org

Categorieën: Zakelijke goederen Wonen | Huis | Inrichting
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019