RUIMTEWIJZER 2015 - 9 - Feest, Falen en Voelen

3 jaren geleden


Text only:

E-zine van Bureau voor Ruimte


Nr. 2015-9 van 3 juni

Jalada Goddijn-Koopmans
Professional Organizer/Coach
Lid N.B.P.O.
Hasselaersplein 17
Haarlem
contact@bureauvoorruimte.nl
Tel. 023 551 77 11
KvK 34127488Intensieve Opruim Inspiratiegroep


Webversie Ruimtewijzer


Dag ?? ,


(Abonnee sinds 27-07-2011)


Misschien heb je het gemerkt, maar misschien ook wel helemaal niet, dat de Ruimtewijzer niet op het normale tijdstip is verschenen. Dat kwam niet doordat ik op vakantie was, maar wel doordat ik direct daarna ziek ben geworden. Ik heb mezelf dit keer maar eens de tijd gegund om echt beter te worden.


Ondertussen is er ook iets heel bijzonders gebeurd: ik heb er een schattige KLEINDOCHTER bij gekregen! Wat een FEEST!
Linde Jaline is geboren op zaterdag 30 mei om 18:27 uur. Haar tweede naam is een combinatie van de naam van haar beide oma's: Jalada en Ineke. Dat was nog een extra leuke verrassing!
Dat ik hier hééééél blij mee ben, zal je niet verbazen denk ik. We hebben wel een tijdje op haar moeten wachten, want ze werd officieel op 19 mei verwacht, maar ze is lekker blijven zitten tot 30 mei.
Grote broer Theije, nu twee jaar en twee maanden, die vier dagen bij mij heeft gelogeerd, vindt zijn zusje ook erg leuk.Hier Theije bij de tandarts


Ik zat me laatst af te vragen hoeveel Ruimtewijzers ik nu eigenlijk sinds het begin, maart 2005, heb geschreven. Dat blijken er al bijna honderd te zijn! Deze Ruimtewijzer is de 99e en de volgende zal dus de honderdste zijn! Dat moet wel een speciale worden, al heb ik nu nog geen idee hoe ik dat ga doen. Tips erg welkom! Maar nu eerst maar eens deze Ruimtewijzer afmaken.
Het ONDERWERP is deze keer geïnspireerd door een bericht en wat reacties in de Intensieve Opruim Inspiratiegroep op Facebook. Hier ontstaan veel interessante 'gesprekken’ naar aanleiding van wat mensen met elkaar delen. Ik was al begonnen op Facebook een antwoord te schrijven, toen ik me realiseerde dat dit  voor heel veel mensen erg zinvol zou kunnen zijn.
Daarom heb ik besloten dit als onderwerp te kiezen voor het hoofdartikel van deze Ruimtewijzer. Ik hoop dat het onderwerp jou aanspreekt en dat ook jij iets hebt aan mijn antwoord.
Veel lees- en opruimplezier!
Hartelijke groet,


Emotioneel tekort
NU in het anders!
Eenzaam, raar, anders
Onszelf onvoorwaardelijk
liefhebben
Bevrijd je demonen-
Tsultrim Allione
(1306 woorden. Leestijd ruim 5 min.)
Falen en Voelen
Iemand vroeg in de Intensieve Opruim Inspiratiegroep  aan de anderen: "Ik zou weleens willen weten, hoe lang jullie allemaal actief aan het opruimen zijn. Voordat je bij de groep kwam was je toen ook al aan het opruimen? Ikzelf ben al zeker 6 jaar aan het opruimen. Ik bedoel niet spulletjes in een laatje stoppen, maar actief beseffen dat je iets in huis wilt veranderen."
Een paar antwoorden uit de vele reacties, waarvan mijn antwoord vooral een reactie is op het laatste bericht, maar ook aansluit bij de andere reacties:
"Herkenbaar, ik ben ook al lang aan het opruimen. Nu wel een ruimte leeg, waar ik erg van geniet!”
"Pfff, al heeeeel erg lang, want ik maak ook al heel lang rommel en heb al heel wat enorme opruimprojecten achter de rug.”
"Ook ik ben al heel lang aan het opruimen. Of althans ik deed pogingen om het opgeruimder te krijgen.”
"Het valt mij op dat mensen die moeite hebben met opruimen (en ik spreek vooral ook voor mijzelf) daarbij ook emotionele problemen hebben op wat voor vlak dan ook.”
"Ik merk zelf ook dat het opruimen stagneert, als ik niet lekker in mijn vel zit. Herkenbaar, die opgekropte emoties. Helaas komen die er alleen meestal uit op het meest ongunstige moment. Dat is tenminste mijn ervaring.”
"De waarheid in mijn geval is waarschijnlijk dat ik op enkele uitzonderingen en op het gewone huishoudelijke opruimen na nog steeds niet werkelijk gestart ben. Ik ben wel via Haptotherapie en opstellingen een emotioneel tekort op het spoor gekomen dat op veel, zo niet op alle fronten roet in het eten gooit. Ik houd daarom eerst een opruiming van opgekropte en verdrongen emoties. Ben deze week gestart bij een GGZ therapeut na een verwijzing van mijn huisarts. Ik heb me mijn leven lang eenzaam gevoeld. Heb niet geleerd om emoties te herkennen en te delen. Ik meende dat ik best met inhoud bezig kon zijn los van gevoel. Maar het is waarschijnlijk een dwaalweg. Nader onderzoek volgt.”
Dit is mijn uitgebreide antwoord op deze laatste reactie:
Wat geweldig dat je op zo'n basale ontdekking gestuit bent! Dat is goud waard, al ervaar je dat nu waarschijnlijk niet zo.
Beseffen dat je eigenlijk nog niet écht gestart bent en denken dat je het wel zonder gevoelens af kunt. Dat idee is ontstaan doordat je je als kind op een gegeven moment vast hebt voorgenomen niet meer te VOELEN, omdat het toen veel te pijnlijk was om te verdragen.
Zo hebben we allemaal als kind beslissingen genomen om niet meer te voelen, nooit meer boos te worden, onszelf niet meer te laten zien. Dat was een wijs besluit toen we nog klein, afhankelijk en hulpeloos waren. Dat was toen ook echt nodig en zinvol om te overleven.
Het is de kunst om te beseffen dat het NU anders is. Dat de regels en besluiten van toen niet meer gelden. Het was niet dé waarheid. Het was wat jij bent gaan geloven, als klein kind dat echt afhankelijk was van de volwassenen. Je kón alleen niet overleven en het was ook wijs, de beslissingen die je toen nam.
Alleen NU is er dus iets anders nodig. Dat is moeilijk en daarom is het zo verstandig om de hulp in te schakelen van een goede begeleider die je helpt je eigen weg te vinden. Niet iemand die jou zegt wat je moet doen, maar iemand die je helpt jouw eigen weg te vinden. Die je weer in contact brengt met wie je eigenlijk bent. Met je innerlijke leiding, met je eigen wijsheid.
Goede begeleiders die je weer in contact brengen met je diepste zelf, die je niet zeggen wat 'goed' voor je is, en je niet aanpraten dat er iets mis zou zijn met je (integedeel!) kun je vinden op de website van Beroepsvereniging voor Zijnsgeoriënteerde begeleiders. Daar vind je ook nog meer informatie over hun (zijnsgeoriënteerde) werkwijze, over workshops enz.
Ik herken ook persoonlijk wat je schrijft over als kind altijd eenzaam geweest zijn. Dat gold ook voor mij. Ik had alleen een zus van tien jaar ouder. Dat voelde meer als een soort tweede moeder en mijn vader was er vrijwel nooit. Mensen begrepen me heel vaak niet en ik dacht daarom dat ik raar was. Ik was anders, maar kon toen niet begrijpen dat dit juist mijn waarde was, mijn uniciteit. Ik verlangde ernaar precies zo te zijn als iedereen.
Ik wilde daarom zelfs liefst een tweeling zijn, om aan deze eenzaamheid te ontsnappen, om er maar bij te mogen horen. Ik veroordeelde mezelf, maar wist niet dat iedereen zichzelf van binnen veroordeelde. Niet allemaal om dezelfde reden, maar wel vanwege het gevoel tekort te schieten, te FALEN, waardoor dan ook.
Dat is ook de DIEPERE oorzaak van veel opruimproblemen. Onze emotionele blokkades. Die maken dat we onszelf ongemerkt saboteren, veroordelen en laten mislukken, hoe graag we ook opgeruimd willen raken. We falen steeds weer.
De enige echte oplossing is dan ook onszelf te accepteren en lief te hebben, onvoorwaardelijk, precies zoals we zijn, mét al onze tekortkomingen, ons FALEN en midden in al onze rommel. Om alsnog alles te durven VOELEN wat er zich NU aan emoties aandient, in plaats van er nog steeds hard voor weg te lopen, omdat we gewend zijn dat te doen.
Dat is denk ik ook de enige manier waarop deze blokkades kunnen oplossen: door waardering, liefde voor onszelf en begrip. Niet door alles wat we doen maar goed te praten, maar door aanwezig te blijven bij wat er zich aandient in ons leven. Zonder oordeel, met liefdevolle aandacht.
In dit kader kan ik ook een bijzonder boek aanbevelen, dat ik zelf aan het lezen ben. Het heet: Het Presence Proces en is geschreven door Michael Brown. Het is een handleiding om ons leven weer in eigen hand te nemen door oude ervaringen te integreren, zodat die ons leven van nu niet meer (onbewust) bepalen, maar dat we bewust kunnen antwoorden op de situatie van nu.
Het hulpmiddel hierbij is bewust ademen en GEWAARZIJN: het echt aanwezig zijn in het moment. We zijn gewend om dit moment te ontlopen en te vluchten in een niet (meer) bestaande wereld: die van het verleden of die van de toekomst. Dat noemt Michael Brown: LEVEN IN DE TIJD.
Daardoor slaan we onbewust het enige moment wat telt over, het NU en daardoor kunnen oude emotionele blokkades niet geïntegreerd worden. Ze blijven zodoende nog steeds ons leven bepalen, totdat we ze bewust integreren zodat ze ons leven niet meer kunnen sturen. Het boek is een uitgebreide handleiding om dit proces zelfstandig aan te gaan.
Michael Brown heeft er bewust voor gekozen geen mensen als begeleider hierin op te leiden, maar het boek zo te schrijven dat iedereen er zelf mee aan de slag kan. De tekst zelf roept ook gewaarzijn op, alleen al door hem te lezen. Het is geen quick fix, geen snelle oplossing, maar wel een essentiële.
Door weg te blíjven lopen van je emotionele pijn en je blokkades, door jezelf te blijven afkeuren en veroordelen, blijf je óók gevangen in je OPRUIMproblemen. Daarom ben ik geen voorstander van de 'schop-onder-je-kont-methode'. Die kan wel voor even werken, maar 't is in feite een soort pleisters plakken.
Alleen door een liefdevolle benadering kun je iets wezenlijks veranderen en dat ga je vooral merken aan je omgeving. De mensen om je heen zullen het merken, als je liefdevoller, meer ontspannen en minder oordelend in het leven staat. Als je ook blij kunt zijn met de kleine stapjes die je zet en als je je gelukkig zijn niet meer UITSTELT tot alles is opgeruimd!
Geluk is HIER, NU, in DIT waar je nu mee bezig bent. Loop het niet voorbij in de race naar DAAR, LATER en ALS….
Hier nog een keer de link naar het prachtige boek over het Presence Proces van Michael Brown.
Leuk als je iets terugkoppelt over dit onderwerp. Laat je me iets weten ??? Ik lees graag wat jij ervan vindt!

Zet je reactie dan liefst onder deze tekst op mijn weblog op www.ruimtewijzer.nl. Dan antwoord ik er daar op en zo heeft iedereen er iets aan. Privé reageren via een mail mag natuurlijk ook altijd.

Veel opruimplezier!

PS. Ook een goede methode om om te gaan met angsten, negativiteit en al die andere gevoelens waar je het liefst van weg wilt, is "Feeding your Demons" van Tsultrim Allione (in plaats van Fighting your Demons, zoals we geneigd zijn te doen). In het Nederlands verschenen onder de titel: "Bevrijd je Demonen”.


   


 

...Alleen waar Ruimte is kunnen Nieuwe dingen (ont-)staan...


Ken je anderen voor wie deze Ruimtewijzer ook interessant zou kunnen zijn?


Stuur deze e-mail dan door Ik ben je daar heel dankbaar voor!
Abonneren op deze Ruimtewijzer? Zie invulformulier op mijn weblog+Gratis BESLISHULP opruimen!
Afmelden voor dit e-zine, als je de Ruimtewijzer NIET meer wilt ontvangen.
Mijn gegevens wijzigen, als je alleen je e-mailadres wilt wijzigen.
contact@bureauvoorruimte.nl Voor reacties, vragen of suggesties! Dank je wel!!
Plaatjes in deze Ruimtewijzer zijn van www.dreamstime.com  Sommige betaald, anderen gratis. Sommige zijn ook eigen foto's.


       


 

Opruimen.org

Categorieën: Zakelijke goederen Wonen | Huis | Inrichting
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019