Met Jesse Klaver, Thierry Baudet en Mark Rutte
NRCDe Haagse Stemming
Abonneer nu
Maandag 22 februari 2021
nrc.nl/denhaag
door
Wouter van Loon
Speciaal voor jou: gratis onbeperkt toegang tot NRC.
Registreer je direct en lees onbeperkt tot de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.
Goedemorgen! De avondklok is de kat met negen levens en wordt weer verlengd. Mark Rutte belooft niks te beloven en doet daarna een reeks beloftes. En waarom de suggestie van Thierry Baudet dat de verkiezingen gemanipuleerd kunnen worden onzinnig is.

KAT MET NEGEN LEVENS: Eigenlijk wilde niemand eraan en toen de avondklok er toch kwam wilde premier Mark Rutte die zo snel mogelijk „in de prullenbak” gooien. Vorige week werd de avondklok zelfs door de rechter van tafel geveegd. Maar het blijkt een hardnekkige maatregel: het lijkt erop dat ook na 2 maart de avondklok nog met drie weken verlengd gaat worden. Hoewel er twijfels blijven bestaan over hoe goed de avondklok nu werkt, wordt die vooral gezien als compensatie voor andere regels die wel worden opgeheven. De middelbare scholen krijgen waarschijnlijk ook meer ruimte, blijkt uit het Catshuisoverleg. En de kappers gaan mogelijk weer open. Daarmee wijkt het kabinet af van de nieuwe routekaart die het zelf nog geen maand geleden opstelde. Daarin stond: eerst de scholen open, dan de avondklok afschaffen, dan de winkels weer open.

HOOFDLETTER R: Er is binnen het kabinet nu meer aandacht voor de sociale schade, laat iemand rond het overleg aan NRC weten. Maar het kamp dat zich vooral zorgen maakt over de druk op de ziekenhuizen - „team Witte Jassen” genoemd - houdt de overhand. Het gaat dan met name om Rutte en de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD). „Zij hebben de hoofdletter R op hun voorhoofd getatoeëerd”, aldus de anonieme bron, die verwijst naar het reproductiegetal R.

NIET MEE WACHTEN: Van buitenaf wordt de druk opgevoerd: ook de planbureau’s pleiten voor een „herstelplan” voor Nederland voor economisch én sociaal herstel van de schade die de maatregelen hebben aangericht. En daarmee moet níet worden gewacht tot na de verkiezingen, zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau tegen NRC. „Er is geen tijd te verliezen.”
 

LUISTERTIP: Nog even over de avondklok: als je alles wil weten over het juridische gedoe en de blunders die het kabinet maakte bij het invoeren van de avondklok: NRC-redacteuren Folkert Jensma en Mark Lievisse Adriaanse leggen het je nauwgezet uit in de laatste aflevering van de podcast Haagse Zaken. Luister hier.

Luister nu
BELOOFD IS BELOOFD: De campagne is ook voor Mark Rutte begonnen - nu ook officieel. Hij hield lang vast dat hij geen campagne voerde omdat hij andere zaken aan zijn hoofd had, maar afgelopen weekend stond hij in alle grote landelijke kranten met een paginagrote advertentie in de vorm van een „brief” aan Nederland. Daarin trekt hij de coronakaart: volgens Rutte draaien de verkiezingen erom wie Nederland het beste „door deze crisis loodst”. Hij zegt ook „de verbinding” te willen zoeken, en naar „samenwerking en inhoud” - waarmee hij hoopt uit alle politieke ruzietjes te kunnen blijven. Hij doet ook een belofte: hij gaat deze campagne niks beloven. Om in dezelfde brief alsnog een aantal beloftes te doen: er komen als het aan Rutte ligt geen bezuinigingen en het eigen risico gaat niet verder omhoog.
WAT WIL KLAVER? Normaal gesproken voeren partijen vooral campagne om hun eigen kopstukken in de kijker te zetten, maar GroenLinks gaat het dit jaar nét even anders doen: de partij gaat campagne voeren met de namen van lijsttrekkers van andere progressieve partijen: die van D66, PvdA en SP. Lijsttrekker Jesse Klaver publiceerde zaterdag ook een essay waarin hij oproept tot een „progressieve alliantie”. Hij denkt dan met name aan een bondje met D66 en PvdA, omdat samenwerking met de SP moeilijker wordt gemaakt door onder meer de klimaatstandpunten van die partij. De toenaderingspoging werd hard afgeslagen: Sigrid Kaag van D66 wil geen stembusakkoord omdat dit niet het moment is „om in blokken tegenover elkaar te staan”. De PvdA wil D66 er juist niet bij: „SP en GroenLinks zijn onze bondgenoten”, stelt een woordvoerder van Lilianne Ploumen. De SP vindt D66 weer niet links genoeg („Wel progressief, niet links”). Maar er lijken niet alleen inhoudelijke verschillen, er zijn ook ergernissen over Klaver zelf: „Hij verandert elk halfjaar van strategie”, zegt een PvdA-Kamerlid. „Eerst met de SP, dan weer zonder. Soms met z’n vieren, nu weer met z’n drieën. Wat wíl hij nou?”
CONTROLE IS BETER: Voor wie zich afvroeg wie in navolging van Donald Trump in Nederland als eerste de verkiezingsuitslag in twijfel zou trekken: de winnaar is Thierry Baudet. Hij vindt het wel erg vreemd dat zijn partij wel groot is op de sociale media, maar niet in de peilingen. „Nu hopen dat de verkiezingen eerlijk verlopen”, twittert de FVD-voorman. Hij roept zijn leden zelfs op om het stemmen tellen in stemlokalen te gaan controleren. „Of ik vermoed dat dingen niet kloppen? Laat ik het zo zeggen: vertrouwen is goed, controle is beter.” De kans op grootschalige fraude is in Nederland wel heel klein. Er is een fijnmazig en zorgvuldig systeem voor opgetuigd: er zijn zo’n tienduizend stemlokalen waar niemand alleen telt, waardoor je praktisch alle stemmentellers op een stemlokaal in je macht moet hebben om het tellen te beïnvloeden. Wie een volle zetel wil stelen (zo’n 70.000 stemmen) zal daardoor honderden mensen op de juiste plek moeten hebben: op een gemiddeld stemlokaal worden ruim 1.000 stemmen uitgebracht, en het valt toch wel wat op als je in een kleine zeventig stemlokalen álle stemmen hebt gekregen.

VALSE START: De campagne van het CDA kende al een valse start: lijsttrekker Wopke Hoekstra ging met Sven Kramer schaatsen terwijl de rest van Nederland niet de ijsbaan op mag. Nu blijkt ook CDA-minister Hugo de Jonge een foutje tijdens de ijspret te hebben gemaakt: hij ging zonder mondkapje op de foto toen hij zijn schaatsen liet slijpen. En ‘running mate’ Pieter Omtzigt heeft zich wat overwerkt en doet een stapje terug: hij doet toch niet het Radio-1-debat.

QUOTE VAN DE DAG
„Ik zie dat de politiek er zenuwachtig van wordt, maar het is heel normaal. Wij staan niet met z’n allen voor Rutte te klappen, die grote hoogtes passen niet bij Nederland.”
Het vertrouwen in het kabinet daalt weer, nadat het tot ongekende hoogte was gestegen aan het begin van de coronacrisis. Heel normaal, zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Fijne dag. Heb je nieuws, commentaar of een vraag? Mail me op w.vanloon@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC