Wat is dat eigenlijk? Oerkomkommers vallen onder de vergeten groente/komkommersoort. Ze bestaan dus al een tijdje, maar werden tot 2007 niet meer geteeld. Oerkomkommers zijn biologisch geteelde komkommers. Ze worden tegenwoordig ook veel in moestuintjes gekweekt. In het najaar van 2007 hebben twee biologische telers de oerkomkommer weer nieuw leven in geblazen door deze te gaan telen. Oerkomkommers zijn totaal anders van kleur, geur en smaak dan de gangbare komkommer. Ze zijn om te beginnen groter en dikker. Ze hebben een lichtgroen tot donkergroen gestreept uiterlijk, de schil is dik, stug en smaakt ietsje bitter. De schil bevat bobbels, en ribbels en krijgt hierdoor zijn “ oer-uitstraling”. Het vruchtvlees is steviger, sappiger en minder waterig. De zaadlijsten zijn droog en draderig. Oer-komkommers zijn meer vol van smaak. Dankzij de licht bittere schil ( die moet je vooral wel eten) worden smaakverhoudingen erg prettig gecombineerd. Oerkomkommers zijn nét zo gezond als de gewone biologische komkommer. Echt het proberen waard! |