Wat wordt het vijftigste Sleutelwerk van Gelderland?
Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voortgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Om een goed overzicht te krijgen van deze kunstwerken voerde Erfgoed Gelderland voor provincie Gelderland dit project uit: Sleutelwerken van Gelderland. De eerste 49 sleutelwerken zijn onthuld tijdens het Erfgoedfestival. Bekijk hier de sleutelwerken. Het vijftigste kunstwerk wordt met hulp van het publiek bepaald. Via het discussieplatform van de provincie kan iedereen een idee opperen. Welk sleutelwerk hoort volgens u nog thuis in de selectie? Oud of modern, groot of klein, uit uw eigen collectie of die van een ander - u kunt elk kunstwerk aandragen. Lever hier uw nieuwe idee aan.
28 oktober - Online bijeenkomst Verhaal van Gelderland in zicht
Donderdag 28 oktober vindt de eerste online bijeenkomst plaats van de reeks ‘Het Verhaal van Gelderland in zicht’. Hierin nemen we het onderwerp marketing en communicatie onder de loep. U kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst, getiteld ‘Zelf aan de slag’. Deze bestaat uit een aantal korte presentaties, zogenoemde lightning talks van verschillende casussen uit het erfgoedveld. Meer info en aanmelden.
4 november - mini-symposium 'Iedereen vertelt'
Op 4 november organiseert Erfgoed Gelderland het mini-symposium ‘Iedereen vertelt. Hoe oral history kan bijdragen aan een diverser en completer publieksverhaal’. Het nieuwe oral history pamflet wordt hier gepresenteerd en diverse erfgoedorganisaties zullen vertellen hoe zij oral history gebruiken. Het maximum aantal deelnemers voor deze bijeenkomst is al bereikt. U kunt zich nog wel aanmelden voor een plekje op de wachtlijst. Meer info.
Jong en oud werken mee aan booronderzoek in het Speulder- en Sprielderbos
Vijf dagen lang onderzochten enthousiaste vrijwilligers van het Erfgoed Gezocht project samen met studenten archeologie van de Universiteit Leiden heuvels in het Speulder- en Sprielderbos. Deze heuvels waren in een eerdere fase van het project door vrijwilligers op hoogtekaarten aangeduid als mogelijke grafheuvels. Door grondboringen kan worden vastgesteld of dit het geval is. In totaal zijn er 120 boringen gezet in 42 heuvels: ongeveer de helft zijn waarschijnlijk echte grafheuvels. Kortom, een zeer succesvolle week. Ook als vrijwilliger meedoen met het booronderzoek? U kunt zich nog aanmelden voor het booronderzoek in november. Meer informatie.
Afbeelding: Vrijwilligers veldwerk in Ermelo.
Willem van Norel over ‘Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945’
In aanloop naar de Gelderse Roos Prijsuitreiking sprak de redactie van Erfgoed Gelderland met de woordvoerders van de genomineerde projecten. Het project 'Elburg en omstreken in Oorlogstijd 1940-1945' is genomineerd voor de publieksprijs. In 2020 bracht de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop het boek 'Elburg en omstreken in Oorlogstijd 1940-1945' uit. Ruim een jaar later lanceerden ze de ondersteunende website. Bestuurslid en historicus Willem van Norel vertelt over het project. Lees meer.
Gelre 1572, op weg naar 2022: herdenken en vieren
Het jaar 1572 wordt ook wel de 'Geboorte van Nederland' genoemd. In 2022 worden er door Nederland allerlei activiteiten georganiseerd, ter herdenking en viering van dit jaar. Maar hoe zat dat in Gelderland? Zes gemeenten in Gelderland slaan de handen ineen en willen tijdens de toekomstige herdenkingsactiviteiten het Gelderse verhaal vertellen. Marianne Kasteel en Johan Visser, stagiairs van Erfgoed Gelderland, schreven ter voorbereiding van deze herdenking een rapport: 'Gelre 1572'. Lees hier het rapport.
Tips om jonge vrijwilligers te vinden en behouden
Jonge erfgoedvrijwilligers: hoe vind je ze en hoe behoud je ze? Vijf Gelderse musea hebben dat in de praktijk ondervonden. Eind vorig jaar gingen zij het verjongingsexperiment aan met Erfgoed Gelderland. De ervaringen die zij tijdens het experiment opdeden zijn gebundeld in twee filmpjes en een praktisch document met tips en een stappenplan. Tijdens een bijeenkomst op 5 oktober werd dit document gepresenteerd. Ook is voor het eerst het (onderstaande) filmpje van het Elisabeth Weeshuismuseum vertoond. Wilt u als museum ook graag meer jonge vrijwilligers werven en deze behouden? Lees meer.
Erfgoedfestival in volle gang
Tijdens de opening van het Erfgoedfestival op 3 oktober in de Vereeniging in Nijmegen, presenteerden de tien artiesten de eindresultaten van hun residenties bij Gelderse erfgoedorganisaties. Dit varieerde van zang en dans, tot nieuwe kunst en spoken word. Allemaal geïnspireerd door Gelders erfgoed en het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk. Benieuwd wat de artiesten en kunstenaars hebben gemaakt, kijk dan op erfgoedfestival.nl.
MijnGelderlandinkaart online
Misschien woont u wel vlakbij een verwoest kasteel of werd een beslissende veldslag bij u om de hoek uitgevochten. Dit kunt u nu makkelijk uitzoeken via de nieuwe module mijnGelderlandinkaart, een recente toevoeging op de publiekswebsite mijngelderland.nl. Hiermee kunt u nog gemakkelijker dan voorheen achterhalen welk Gelders geschiedenisverhaal er in de buurt te ontdekken is. Lees meer.
Minister Van Engelshoven reikt Limes-Werelderfgoedcertificaten uit
Het was in juli al bekend dat de Neder-Germaanse Limes op de UNESCO Werelderfgoedlijst kwam. Maar nu is het officieel. Op de Limesdag, 8 oktober, in het Valkhof Museum reikten minister Ingrid van Engelshoven en Marielies Schelhaas een Werelderfgoedcertificaat uit aan 12 gemeenten en 3 provincies, die betrokken zijn bij de Limes. De werelderfgoedstatus is een erkenning van de unieke en universele waarde van dit deel van de Romeinse grens. Lees meer.
Afbeedling: Provincie Gelderland – Rob Kleering van Beerenbergh.
Meer nieuws van Erfgoed Gelderland leest u op onze website