Verder: exclusief filmpje, minder huismussen, de braamsluiper, onderzoek natuurbraak, quiz
Logo Vogelbescherming Bekijk de e-mail in je browser

E-mail voorkeuren  |  Afmelden
 
Kom op voor jouw tuinvogels
Beste vogelliefhebber,
In mei pas het eerste ei? Nee hoor, de wil van veel vogels begint al in april. En dat is vaak precies in de tijd waarin ook wij graag in de tuin actief zijn: snoeien, kappen en opschonen. Broedende vogels verjagen en nesten vernielen of verwijderen mag niet zomaar. Toch gebeurt het veel te vaak. Soms uit onwetendheid, maar soms ook met opzet. Dat het ook anders kan en moet, en wat je kunt doen als het misgaat, lees je hier.
Kom op voor de vogels ›
 
Liefde in de lucht bij Beleef de Lente
Beleef de Lente kent een veelbelovende start. We zijn nu een maand live en overal hangt de liefde in de lucht. Er wordt geknuffeld en gepaard, terwijl bij de zeearend, bosuil en steenuil al eieren zijn gelegd. Binnenkort kunnen we de eerste jongen verwachten!
Naar het exclusieve filmpje ›
 
Steeds minder huismussen
De huismus lijkt nog talrijk doordat hij vaak in groepen in tuinen zit, maar schijn bedriegt. De aantallen zijn slechts een fractie van wat ze ooit waren, en de toekomst ziet er niet goed uit. De oorverdovende stilte zonder mussen toont dat er iets verandert. Waarom gaat het zo slecht met de huismus?
Lees hier verder ›
 
Prevelende ratelaar tussen de bramen
De braamsluiper is weer terug, na een lange reis vanuit tropisch Afrika. Vanaf half april laat hij zijn ratelende zang horen vanuit het struikgewas. Wie goed luistert, hoort eerst de prevelende aanzet tot de ratel. Hij zingt maar kort, dus luister maar goed naar wat hij te vertellen heeft.
Ontdek de braamsluiper ›
 
Natuurbraak voor veldleeuwerik
De veldleeuwerik is allang niet meer de talrijke broedvogel uit de jaren ’70. Ook broeden ze nauwelijks meer in graslanden, veel meer in akker- en heidegebieden. Braaklegging van landbouwgronden blijkt goed te zijn voor akkervogels, dus ook voor de veldleeuwerik, zo toont nieuw onderzoek aan.
Hoe werkt het? ›
 
Bescherming moet beter
De huidige bescherming van boerenlandvogels schiet ernstig tekort, blijkt uit een recente publicatie van de WUR en Sovon over het huidige subsidiestelsel in de landbouw. Het rapport wijst ook op kansen voor herstel.
Lees hoe dit zit ›
 
Alle Nederlandse vogels in 1 gratis gids
Alle Nederlandse vogels in 1 gratis gids
In onze online vogelgids vind je ruim 300 in Nederland voorkomende vogelsoorten. 

Lees alles over hoe je vogels kunt herkennen, wat ze eten, waar ze leven, hoe je ze kunt helpen en nog veel meer.
Naar de vogelgids ›
Kies biologische planten
Kies biologische planten
Goed nieuws: het aanbod biologische planten in onze webshop is fors uitgebreid! Want als je met de aanplant in je tuin wilt bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor vogels, kies je natuurlijk voor planten zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Naar het aanbod ›
 
Weet jij het?
Weet jij het?
 
Waarom hoor je een (kerk)uil niet aankomen?

 
     Hij vliegt vooral 's nachts.

 
     Hij heeft een speciale verenconstructie.

 
     Hij vliegt op een heel hoge frequentie.

 
Je ontvangt de beste artikelen van vogelbescherming.nl via e-mail. Leuke tuintips, weetjes en achtergronden over bijzondere vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Wil je e-mails van Vogelbescherming op een ander adres ontvangen? Wijzig hier je e-mailadres.

E-mail voorkeuren               Afmelden

word lid ›
W
ANBI CBF
Bezoekadres: Boulevard 12, 3707 BM Zeist
info@vogelbescherming.nl