Logo SoFoKleS
Nieuwsbrief duurzame inzetbaarheid
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
Voorwoord
Voorwoord Jan Boersma
Beste lezer,

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers in alle leeftijdsfasen en functies bevlogen aan de slag blijven? In de cao zijn afspraken gemaakt om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. HR-afdelingen ondersteunen met beleid en instrumenten medewerkers om bezig te zijn met hun inzetbaarheid. Medewerkers zijn helaas toch nog onvoldoende bekend met de mogelijkheden, blijkt uit de verkenning ‘Duurzame inzetbaarheid in de praktijk’. De dialoog tussen leidinggevende en medewerker speelt een belangrijke rol om die bekendheid wel te realiseren.

SoFoKleS moedigt medewerkers aan de regie te pakken op hun loopbaan. Een voorbeeld hiervan wordt gevormd door de panoramabijeenkomsten. Zeven universiteiten organiseren in 2020 zo’n bijeenkomst. De employability en ontwikkeling van medewerkers obp t/m schaal 9 staat hierin centraal. De medewerkers zelf, leidinggevenden, management en HR zijn uitgenodigd. Zo krijgen zij samen zicht op de mogelijkheden van de functie in de toekomst en gaan zij in gesprek over het behoudt van perspectief op fijn werk.

Wij hopen u met deze nieuwsbrief te inspireren over de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid.

Veel leesplezier,

Jan Boersma
Bestuurder FNV
Voorzitter, SoFoKleS
 
Aanbevelingen voor werkend beleid

Universiteiten zetten diverse maatregelen in om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen, blijkt uit het onderzoek ‘Duurzame inzetbaarheid in de praktijk’. Als de visie en strategie voor duurzame inzetbaarheid aansluit bij de organisatiekoers, dan geeft dit:

  1. Een kader voor samenhangende activiteiten, instrumenten en faciliteiten om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen;
  2. Richting aan medewerkers over te verwachten veranderingen in het werk.
Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Lees de belangrijkste opbrengsten uit het rapport ‘Duurzame inzetbaarheid in de praktijk’.
4 video’s over de weg naar duurzame inzetbaarheid
4 video’s over de weg naar duurzame inzetbaarheid
Weten hoe HR de medewerker kan ondersteunen bij duurzame inzetbaarheid? De animatievideo’s helpen hierbij! De video’s richten zich op rust, ruimte, richting en ruggensteun. Het zijn belangrijke randvoorwaarden voor medewerkers om regie te kunnen pakken op hun loopbaan. Universiteiten kunnen de video’s inzetten binnen de eigen organisatie.
 
Zo kan het ook! Hoe Wopkje regie pakte over haar loopbaan
Zo kan het ook! Hoe Wopkje regie pakte over haar loopbaan
Wopkje de Kroon werd in 2012 onvrijwillig overgeplaatst bij Wageningen University (WUR). De Kroon zat niet bij de pakken neer. Na een hbo-opleiding en diverse cursussen leerde ze haar eigen kwaliteiten kennen en greep ze haar kans. Nu is ze uitgegroeid tot jobcoach en is ze dé drijfveer voor de invulling van de Participatiewet binnen de WUR. Laat u inspireren door haar aanpak en bevlogenheid!
Support Staff zelf aan de slag met duurzame inzetbaarheid
Support Staff zelf aan de slag met duurzame inzetbaarheid
Het secretaressenetwerk brengt medewerkers bij elkaar en geeft ze grip op en zeggenschap over loopbaanveranderingen. Ruim 150 secretaresses wisselden kennis en ervaringen uit op de secretaressedag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Benieuwd naar de aanpak en mogelijkheden, ook voor andere functiegroepen in de Support Staff? Lees het artikel.
Videoverslag: Terugkomdag Functieperspectief Secretaresse
Videoverslag: Terugkomdag Functieperspectief Secretaresse
Tijdens de terugkomdag blikten tien teams van negen universiteiten terug op de pilot. Het doel van het traject was zicht krijgen op veranderingen in het werk van secretaresses en op vervolgstappen voor toekomstbestendig werk. Benieuwd naar hun aanpak, inzichten en vervolgstappen?
Bekijk het videoverslag op LinkedIn!
Professionaliseringstraject junior docenten komt ook universiteit ten goede
Professionaliseringstraject junior docenten komt ook universiteit ten goede
De bètafaculteit van de Vrije Universiteit (VU) startte een pilot waarin junior docenten zichzelf kunnen ontwikkelen en het onderwijs versterken. Het blijkt een win-win! Het biedt carrièreperspectief in een omgeving waar tijdelijke contracten nog vaak de norm zijn en voorkomt dat (onderwijs)kennis verloren gaat.
Lees het artikel uit HO Management
Gezocht: praktijkverhalen aanpak werkdruk
SoFoKleS organiseert in het voorjaar van 2020 een landelijke conferentie over werkdruk. In aanloop tot de conferentie verzamelen we ervaringen en mogelijke oplossingen voor de werkdrukaanpak binnen universiteiten. Bent u betrokken bij de aanpak werkdruk en staat u ervoor open uw inzichten te delen? Neem contact op met f.nieuwkoop@caop.nl.
SoFoKleS
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).

Nieuwsbrief
Deze e-mail is verstuurd aan newsletter@newslettercollector.com. Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich afmelden. U kunt ook uw gegevens wijzigen.

Contact
Bezoekadres
Lange Voorhout 13
2514 EA Den Haag

Postadres
Postbus 556
2501 CN Den Haag

T (070) 376 57 27
sofokles@caop.nl