Stap in ons 3D-kunstwerk tijdens de Museumnacht

5 jaren geleden


Text only:

Deze e-mail van het Joods Cultureel Kwartier online bekijken.
Voeg nieuwsbrief@JHM.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte.
 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
T +31 (0)20 5 310 310
info@jhm.nl
Van 11.00 tot 17.00 uur.
Afmelden nieuwsbrief
 
 
  
Dit weekend: bijzonder 3D-kunstwerk
In april won het JHM de BankGiro Loterij Museumprijs, inclusief een 3D-schildering van kunstenaar Leon Keer. Het bijzondere én interactieve kunstwerk is dit weekend (1 t/m 3 november) te zien op de gevel van het JHM. De kunstenaar laat zich inspireren door het interieur van de Portugese Synagoge. Mis het niet!
Morgen: Museumnacht 2013
Tijdens de Museumnacht op 2 november openen het JHM, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg tussen 19.00 - 02.00 uur hun deuren. Het thema dit jaar is Street Life. Ontdek het beste wat de straat te bieden heeft op het gebied van fotografie, kunst en muziek.
Boek over de Hollandsche Schouwburg
Op 19 november wordt het eerste exemplaar van het boek De Hollandsche Schouwburg. Theater- Deportatieplaats- Plek van herinnering aangeboden aan Jet Bussemaker, minister van OCW. Het boek brengt voor het eerst de volledige geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg in kaart én bevat nieuwe inzichten. U kunt het boek alvast bestellen.
Kristallnachtherdenking 
Zaterdag 9 november 2013
Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken, ca. 7500 winkels verwoest en 92 joden werden vermoord. Wij herdenken deze nacht tijdens de Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg.
Gallery Talk: Sjtetl in de Stad
Zondag 10 november 2013
In het kader van de tentoonstelling Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann houdt conservator en samensteller van de tentoonstelling Mirjam Knotter een gallery talk in het museum.
Instaprondleiding Ets Haim 
Maandag 11 november 2013
Bezichtig de bibliotheek Ets Haim, gevestigd in één van de
bijgebouwen van de Portugese Synagoge, met de instaprondleiding. Er zal er een korte inleiding gegeven worden over de eerste Sefardische joden in Amsterdam.
Interessante lezingen in Bibliotheek Roelof Hartplein
11 en 25 november 2013
Op 11 november geeft Petra Katzenstein een lezing over de totstandkoming van het JHM Kindermuseum. Op 25 november vertelt Nino van der Enden over het maken van de tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek.
Theatervoorstelling: Het verhaal van Mama Moesa
Zaterdag 16 november 2013
Muziektheatergezelschap 'Tafel van Vijf' vertelt in de voorstelling Mama Moesa het oeroude en mythische verhaal van Mozes. Een gezongen verhaal over bevrijding, met live muziek gecomponeerd door Oene van Geel, winnaar van de Boy Edgarprijs 2013.
9e Benno Premsela Lezing
Zondag 24 november 2013
De Benno Premsela Lezing wordt dit jaar gegeven door de Amerikaanse schrijver Matthew Stadler in de Portugese Synagoge. Stadler stelt in zijn voordracht de vraag: 'Wat is het interieur?' De lezing wordt georganiseerd door Het Nieuwe Instituut.
Kaarslichtconcerten in de Portugese Synagoge
28 en 30 november 2013
Twee prachtige concerten in de Portugese Synagoge, terwijl de synagoge wordt verlicht door honderden brandende kaarsen. Op 28 november is er kamermuziek van Dick Kattenburg (bekijk video). Op 30 november speelt Amsterdam Sinfonietta: Schönberg en Schulhoff.
De chassidim | open blik op een gesloten gemeenschap
Zondag 1 december 2013
In het kader van de tentoonstelling Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann, verzorgt Leo Mock een lezing over het chassidisme. Deze stroming geldt als één van de meest boeiende bewegingen in de grote verscheidenheid en veelkleurig­heid van het jodendom.
Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek
18 november 2013 t/m 16 maart 2014
Arnold Schönberg is een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Hij inspireerde Wassily Kandinsky en andere kunstenaars. Dat Schönberg ook beeldende kunst maakte is minder bekend. Deze nieuwe expositie in het JHM toont de ontmoeting van de twee artistieke revolutionairen.
Philip Guston. Terugkeer naar de figuratie
17 november 2013 t/m 15 februari 2014
In oktober 1970 veroorzaakte de Amerikaanse kunstenaar Philip Guston (1913-1980) grote commotie in de New Yorkse kunstwereld met zijn figuratieve tekeningen en schilderijen in de Malborough Gallery. In het Kunstkabinet kunt u vanaf 17 november werk zien van deze belangrijke kunstenaar.
Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann
15 september 2013 t/m 2 februari 2014
De Belgische fotograaf Dan Zollmann volgde jarenlang het leven van de chassidische joden in zijn woonplaats Antwerpen. Hij maakte unieke beelden van de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadsgenoten.
 

Jhm.nl

Categorieën: Geschiedenis Weekend weg
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018