Laden...

Sterke vrouwen, een ander soort diva, absurdistisch theater en meer...

By Hollandfestival.nl received 5 maanden geleden

Categorieën: Stad | Plaats | Dorp Wandelen I Lopen Recreatie
Leeftijd: 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder
  • Html
  • Tekst

Om de webversie te openen Klik hier


Op Internationale Vrouwendag natuurlijk aandacht voor sterke vrouwen in het festival. Daarnaast licht absurdistisch theater van een nieuwe naam in het festival: de Franse maker Philippe Quesne. Plus een aantal voorstellingen die onder supervisie van de associate artists tot stand zijn gekomen, waaronder de film De man met de camera die al op 31 maart a.s. te zien is. En het festival is op zoek naar tijdelijke festivalmedewerkers.

 

Gepassioneerde verkondiging van vrouwelijke vrijheid

aandacht voor sterke vrouwen in het Holland Festival

 

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan vrouwenrechten en vrouwelijke solidariteit en strijdbaarheid centraal. Het Holland Festival besteedt in de komende editie veel aandacht aan sterke vrouwen.
Paisajes para no colorear - Marco Layera
Negen jonge vrouwen vertellen, onder regie van Marco Layera, onbevreesd over het dagelijkse gendergerelateerde geweld en de kwetsbaarheid van vrouwen in Chili. Hoewel ze allen tussen de 13 en 17 jaar oud zijn, nemen ze geen blad voor de mond en ontkrachten ze stuk voor stuk de mythes omtrent vrouwelijke onschuld.
14 - 15 juni, Internationaal Theater Amsterdam
Mitra - Jorge León, Eva Reiter, George van Dam, Claron McFadden
Mitra is het waargebeurde verhaal van de Iraanse psychoanalytica Mitra Kadivar, die in 2012 om onduidelijke redenen in een psychiatrisch ziekenhuis in Teheran opgesloten werd. Regisseur Jorge León maakte van haar ongelofelijke verhaal een hybride kunstwerk dat een kruising is tussen muziektheater, documentaire en installatie.
11 juni, Muziekgebouw
The Scarlet Letter - Angélica Lidell, Atra Bilis Teatro
In The Scarlet Letter richt regisseur Angélica Lidell zich op de huidige seksuele mores. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nathaniel Hawthorne – een werk over zonde, straf en verzoening.
8 - 9 juni, Internationaal Theater Amsterdam
Turan Dokht - Aftab Darvishi, Miranda Lakerveld, Nilper Orchestra
In Turan Dokht brengen regisseur Miranda Lakerveld en componist Aftab Darvishi Turandot - in Puccini’s versie gereduceerd tot een moordlustige prinses - terug naar haar oorsprong. Zij vertellen opnieuw het verhaal over een innerlijke zoektocht naar zelfkennis en nederigheid.
11 juni, Muziekgebouw

 
 

associate artists 2019

WILLIAM KENTRIDGE & FAUSTIN LINYEKULA

in gesprek

 

2 juni
Internationaal Theater Amsterdam

William Kentridge en Faustin Linyekula zijn dit jaar associate artists van het Holland Festival. In hun werk speelt het koloniale verleden van hun landen een onmiskenbare rol. Daarnaast werken ze allebei nauw samen met talentvolle kunstenaars uit hun eigen stad. De twee gaan in gesprek over hun werk, over kunst maken in Afrika en Europa en over de paradoxen van leven en werken in een postkoloniale samenleving.

NOT ANOTHER DIVA...

Hlengiwe Lushaba, Faustin Linyekula, Studios Kabako

 

7 juni, Cultureel Educatief Centrum
9 juni, Muziekgebouw

Bestaat er ook een ander soort diva, een die de glitter en de glamour ontstegen is? Regisseur Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaanse zangeres en actrice Hlengiwe Lushaba willen zo’n soort diva laten zien, een die ver verwijderd is van de stereotypen – een diva die in achtertuinen optreedt, tussen de mensen staat en het contact met de dagelijkse realiteit nooit heeft verloren.

 

Enyangeni / Ursonate

William Kentridge, Nhlanhla Mahlangu

 

8 - 9 juni
Frascati

Choreograaf en componist Nhlanhla Mahlangu regisseert met Enyangeni een emotionele reis. Drie danseressen en zes mannelijke muzikanten spelen de provocatieve, energieke performance van dit Zuid-Afrikaanse multitalent. William Kentridge brengt aansluitend zijn eigen interpretatie van Kurt Schwitters klankdicht Ursonate in een vrolijke performance.

Film op zondag:
Tsjelovek s kinoapparatom

Dziga Vertov

 

31 maart
Westergasfabriek, Het Ketelhuis

De Rus Dziga Vertov (1896-1954) was een van de pioniers van de documentairefilm. Zijn bekendste zwijgende werk Tsjelovek s kinoapparatom (‘De man met de camera’) toont een dag uit het leven in een Russische industriestad. William Kentridge noemt Vertov een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

 

Crash Park - La vie d'une Île

Philippe Quesne

 

7 - 8 juni
Internationaal Theater Amsterdam

Quesne staat bekend om zijn beeldende en licht absurdistische voorstellingen, waarin hij de mens en diens eigenaardige gedrag onder de microscoop legt. In de tekstloze voorstelling Crash Park onderzoekt hij het utopisch denken van de mens, inspiratie zoekend bij talrijke mythes en verhalen, van Homerus’ Odyssee en Daniel Defoes Robinson Crusoe tot klassieke en moderne heldenfilms.

 
 

GEZOCHT: TIJDELIJKE FESTIVALMEDEWERKERS

 

Het Holland Festival is op zoek naar tijdelijke festivalmedewerkers voor de periode 20 mei tot 25 juni. Voor productie-, techniek- en promotiewerkzaamheden. Enthousiaste, representatieve, klantvriendelijke collega’s die affiniteit hebben met kunst en cultuur. 

Volg ons via
Afmelden Nieuwsbrief
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.

Deel deze nieuwsbrief op

Laden...

Gerelateerde nieuwsbrieven

© 2019