AstraZeneca struikelt en klimaatscepticus leidt de OESO
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Maandag 15 maart 2021
nrc.nl/economie
door
Maarten Schinkel
Ontwikkel jezelf met NRC.
Vanaf € 2,- per week word je abonnee en krijg je onbeperkt toegang tot betrouwbare journalistiek.

Goedemiddag! Stripe, het betaalbedrijf van de Amerikaanse broertjes Collison, is het duurste techbedrijf vóór een beursgang ooit. AstraZeneca verliest de Europese sympathy-vote en ABN Amro wordt onderzocht wegens witwassen. En: een Australische klimaatscepticus wordt de baas van de OESO, die het klimaatbeleid van industrielanden coördineert. 

Twee nieuwe techprinsen. Het Amerikaanse Stripe, dat online betaaldiensten verzorgt, is het meest waardevolle bedrijf dat de Amerikaanse techsector tot nu toe heeft voortgebracht. In recente investeringsronde zijn nieuwe aandelen dermate duur verkocht, dat de totale waarde van het bedrijf nu op 95 miljard dollar (80 miljard euro) ligt. Daarmee is het duurste bedrijf vóór een beursgang ooit en verslaat het zelfs Facebook in die fase (in 2012). Dat schrijft de Financial Times vandaag. Stripe drukt dan ook op alle juiste knopjes bij beleggers.

  • Het is in 2010 opgericht door de broers Patrick en John Collison, waarvan de jongste destijds nog geen 20 was.
  • De bekende tech-investeerder Peter Thiel en tycoon Elon Musk behoren tot de vroege investeerders.
  • Online betalen heeft door de coronacrisis een hoge vlucht genomen, en Stripe wist daar goed gebruik van te maken.

Je kunt zeggen: goed gedaan. Je kunt ook zeggen: wéér een monopolist in de maak. Het blijft intussen opmerkelijk hoe een waardering als die van Stripe tot stand komt. Een groep van beleggers nam een belang voor 600 miljoen dollar, tegen een koers die de waarde van het totale bedrijf op 95 miljard dollar zette. Met andere woorden, de verkoop van 0,6 procent van de aandelen deed de waarde van die andere 99,4 procent exploderen.

Een beursgang zal moeten bevestigen of beleggers daar ook zo over denken. Gezien de recente stemming op de aandelenmarkten lijkt dat vooralsnog geen enkel probleem. Adyen, de in Nederland genoteerde evenknie van Stripe is óók al 60 miljard waard, en steeg vanmorgen met 1 procent tot de driedubbele koers van nog maar een jaar geleden.

Liedje voor de lunch: Two Princes – Spin Doctors

Luister nu

De was wordt duurbetaald. Nadat ING vorige week nog tegen een late Franse boete opliep wegens witwassen, blijkt er nu een Nederlands onderzoek naar ABN Amro te lopen. Deze bank, en het Openbaar ministerie, bevestigen tegenover De Telegraaf de verdenking van ‘schuldwitwassen’, waarmee mogelijk criminele activiteiten zijn gefaciliteerd.

ABN Amro meldde eerder dat de bank werd onderzocht omdat hij de klantdossiers onvoldoende op orde te hebben. Daardoor zou er onvoldoende zicht zijn op het betalingsverkeer van de vijf miljoen particuliere klanten. Er werd 114 miljoen euro vrijgemaakt om dat op orde te krijgen. De beschuldiging van witwassen kan mogelijk leiden tot de vervolging van directieleden. ABN Amro is overigens nog steeds voor 56 procent in handen van de staat, en duikelde vorige week uit de AEX-index

HOEZO. Best wel apart, dat is de aanstelling van de Australiër Mathias Cormann als nieuwe baas van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), ook wel bekend als de club van rijke industrielanden. De 50-jarige Cormann, een centrumrechtse politicus, wilde in het verleden af van de Australische doelstellingen voor hernieuwbare energie en noemde een CO₂-taks een „zeer dure hoax”. Ook hield hij zich als minister niet aan een netto-nul-emissiedoelstelling en handhaafde hij de subsidies voor fossiele brandstoffen.

En dat terwijl de OESO het beleid van landen coördineert op het gebied van economie, wereldhandel, sociale onderwerpen, belastingen én klimaatverandering. Maar de lidstaten hebben gesproken. Cormann, die onder meer de voormalige EU-handelscommissaris Cecilia Malmström versloeg, lost de Mexicaanse Angel Gurría af, die er tien jaar zat. 

Astralogie. Ook Nederland stopt nu tijdelijk met het vaccin van AstraZeneca, uit voorzorg over mogelijke tromboseklachten als bijwerking – hoewel een causaal verband tot nu toe niet is bevestigd. Het wordt de vraag of die ontkenning er nog toe doet: de reputatie van de Brits-Zweedse farmareus heeft zoveel averij opgelopen dat het risico bestaat dat de publieke opinie definitief omslaat in zijn nadeel.

Eerst waren er de onduidelijkheden over de effectiviteit en klunzige onderzoeksuitslagen, daarna de woede op het continent omdat daar gedacht wordt dat het VK een voorkeursbehandeling heeft gehad bij levering. Én dan zijn er ook nog de (veronderstelde) productieproblemen, waardoor nog maar 10 procent is geleverd van de toegezegde 120 miljoen vaccins. Uiterst dom, onnodig en schadelijk. De Volkskrant heeft een mooi portret van het bedrijf. NRC-collega Carola Houtekamer schrijft hoe het is om proefpersoon te zijn.  

Wat wij verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC