Subsidie bij collectief gebruik Kern van de mogelijkheden is het collectief gebruik van een warmtepomp, (zonne)boilers, zonnecollectoren of –panelen. Wordt een energiebron voor meerdere woningen ingezet, dan mag een zakelijk investeerder, zoals verhuurder of projectontwikkelaar, deze investering opvoeren voor de EIA. Belangrijk is daarbij wel dat het om een collectief systeem gaat dat buiten de woningen geplaatst wordt en in bezit blijft van een bedrijf, stichting of andere zakelijke eigenaar. De onderdelen die nodig zijn om vanuit een woning gebruik te kunnen maken van het systeem, zoals de leidingen en koude/warmte afgifteapparaten, zijn wel uitgesloten van de EIA.
In het geval van zonne-energie is van belang dat het systeem niet rechtstreeks op de woning wordt aangesloten, maar een eigen aansluiting op het hoofdnet krijgt. De energieopbrengsten mogen namelijk niet direct ten gunste van een woning komen.
Vooral voor wooncomplexen, zoals flats, is dit interessant. Een warmtepomp of zonne-energie-installatie kan centraal geplaatst worden. Vanuit dit collectieve systeem kunnen de woningen dan voorzien worden van warmte, koude en elektriciteit, vergelijkbaar met meer traditionele systemen zoals blokverwarming.
Financieel voordeel EIA De EIA biedt de mogelijk om 55,5% van het investeringsbedrag op te voeren als aftrekpost voor de vennootschaps- of inkomstenbelasting. In het geval van de vennootschapsbelasting, komt dit op een netto voordeel van maximaal 13,9% van het investeringsbedrag. Uitzondering hierop zijn zonnepanelen, die komen voor maximaal € 750 per kWp in aanmerking (maximaal € 104 netto voordeel per kWp). |