Nieuwsbrief Januari 2019 | Jaargang 12 nr. 118 | www.doenenlaten.com

 

 

Beste Do,
 
Geen eigen herinneringen hebben aan wie je zo mist, omdat je nog zo klein was toen je vader en/of moeder overleed, dat is lastig. “Dan heb ik toch geen reden voor verdriet?! Ik heb hem niet eens gekend” zei een cliënt tegen me.
In dit artikel ga ik daar op in.
 
 
 
Vriendelijke groet,
Hilda Lemaire
 
Artikel: Te jong voor herinneringen?
 
Als je nog heel jong bent en je ouder(s) valt weg voelt dat als moeilijk verdriet. Het verdriet zit zo in het feit dat er geen eigen verhalen en geen eigen beelden zijn. 
Mirjam* luistert met afgunst naar de verhalen van haar oudste broer die liefdevol over hun vader vertelt. Ook haar oudere zus weet nog dingen. Maar Mirjam niet, klein als ze was, namelijk twee jaar, toen vader aan een hartstilstand overleed.

Mirjam ziet de foto’s van haar vader en ze kan ze niet plaatsen bij eigen ervaringen. Het fotoboek wat haar moeder voor haar heeft gemaakt ligt al jaren bovenop een kast.
 
"Het zal wel, maar ik ken hem echt niet” zegt ze met een verbitterde trek om haar mond en vervolgt in beetje staccato-taal:
“En nu zit ik hier, ik weet niet goed wat ik kom doen. Mijn man zegt dat ik eens moet praten over dat verlies. Ik word er blijkbaar thuis niet gezelliger op. We doen ons eigen ding, kinderen hebben we niet. Gaat prima zo. Maar dat vindt hij niet. Hij zegt dat ik me afsluit. Onzin zei ik. Wat heb ik nou aan praten over die vader die ik toch niet heb gekend. Laat me! Ik weet er niks meer van. Klaar!”
 
 
*Situaties komen overeen met mijn praktijk, maar namen en concrete ervaringen vanzelfsprekend nooit.
 
Niet peuteren om het peuteren.
 
“En nu zit je hier toch” zeg ik.
“Tja, ik wil het thuis wel een beetje gezellig houden.” Stil.

In die stilte zie ik haar ongemak en een blik op haar horloge. Nee, het is nog niet tijd. Wat een geworstel. En daar vertel ik haar wat over.
Hoe normaal het is dat oude geschiedenissen wel degelijk kunnen opspelen in je leven, maar dat we echt niet meer gaan terugblikken dan nodig is om haar leven van nu fijner vorm te kunnen geven. “Niet peuteren om het peuteren, want dan kan je heel lang in therapie gaan. Ik ben gericht op het nu en je nabije toekomst.”
Dat stelt wat gerust.

Ik pak de draad op van niks meer weten, het verdriet van niet weten wie je mist en toch zo voelen dat je het hebt gemist.
Met dat niks meer van weten, blijkt het bij Mirjam wel mee te vallen. Met het sterven op zich inderdaad niet, maar hoe het daarna thuis ging wel.
 
Dat moeder steevast het bord voor vader op tafel zette, een soort heilig gebeuren. “En wij kinderen mochten er niets van zeggen. Ik snapte het niet, papa was toch weg, hadden ze me gezegd, die kwam nooit meer. En toen ik daar een keer naar vroeg, viel er een ijzingwekkende stilte. Dat weet ik nog zo goed. Tranen over mijn moeders wangen, en mijn broer siste naar me ‘zie nou wat je met mama doet’. 
Ik heb daarna mijn mond gehouden……
En dat doe ik nog steeds als het over belangrijke dingen gaat. Ik zal het toch wel verkeerd doen, ik weet niet waar ik het over heb. Ik voel me altijd weer dat kleine zusje. Zelfs op werk in vergaderingen. Zo achterlijk ..…”
 
 
Wat was ik klein .....
 
Daar is natuurlijk niks achterlijks aan en het staat haar functioneren, om bijvoorbeeld te laten zien wat ze allemaal in huis heeft, wel flink in de weg. Dat een ogenschijnlijk klein moment aan tafel zo zijn sporen kan nalaten in haar huidig functioneren, verrast haar. En het stelt ook gerust. Dat het echt niet raar is dat ze wel degelijk last heeft van een niet gekende vader.
Als we foto’s van hem bekijken vertelt Mirjam dat ze nu pas echt durft te voelen in plaats van alleen maar te zeggen ‘dat is mijn vader’. Een ontroerend moment.

Er is verdriet die gaat over de waarheid toelaten dat je heel geliefd bent geweest. De trotse blik van Mirjams vader zien als hij haar als baby in zijn armen heeft. Mirjam kijkt er lang naar en ook al vallen er tranen, er is ook rust. “Ja, wat was ik klein en wat heb ik veel gemist” zegt ze stilletjes.

Het is te doen om te voelen wat er gevoeld mag worden, niet langer op de vlucht. En minstens zo belangrijk, stap voor stap stelt Mirjam zich thuis en op werk ook niet langer op als het kleine zusje wat het verkeerd heeft gedaan en haar mond moet houden.

Ik moet denken aan een mooie tekst op een nieuwjaarskaart die ik kreeg. Ik lees hem haar voor:
Onze geschiedenis laat sporen na in ons hart. In ons lichaam. In onze ziel. Zij getuigen van alles wat we hebben beleefd en ons heeft gevormd.
We hoeven onze littekens niet te verbergen. Zij dragen namelijk de herinneringen van wat ooit was. En wat is doorstaan.
De kunst is om die barsten en scheuren met iets waardevols te vullen. Er als het ware gouden littekens van te maken, die ervoor zorgen dat wij sterker, mooier en waardevoller zijn.

Mirjam knikt en gaat weer op pad rijk vervuld met haar eigen verhalen.

 
Tot slot.
 
Worstel je met afscheid, verlies en gemis? Alleen of in je relatie? Wil je je weer op je gemak voelen met jezelf? Durf me te vinden. Klik hier voor één van de mogelijkheden.
 
Mooie dag met een aai over de littekens!
 
 
Vriendelijke groet,
Hilda Lemaire
 
 
 
Hilda Lemaire
06 242 13 059
 
Ken je anderen voor wie dit artikel interessant kan zijn? Mail hem gerust door, graag zelfs.
 
Copyright ©  Hilda Lemaire. Alle rechten voorbehouden. Artikelen of delen hieruit mogen elders gepubliceerd worden, maar alleen op o.v.v. het copyright en de naam van de website. 
 
Abonneren op de gratis maandelijkse artikelen? Dat kan via www.doenenlaten.com
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

Doen en Laten | Windjammer 20 | 2401 MR Alphen a/d Rijn
tel: 06-2421 305906-2421 3059  | hilda@doenenlaten.com

 

Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP