Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Tegen mental health

Mijn naam is Seppe, ik sprak al met een psycholoog en ik ben tegen 'mental health'. Begrijp me niet verkeerd. Een mens leeft niet van brood alleen. Dat een mens ook nood heeft aan vertrouwen, verbinding, passie, zingeving, daarvan hoef je me niet te overtuigen. Het enige wat ik me afvraag, is of het helpt om die noden te reduceren tot een kwestie van (mentale) gezondheid.

Lees verder

Tings Chak (34) over China en de verbluffende aanpak van extreme armoede

Op ManiFiesta, het feest van de solidariteit vorig weekend in Oostende, gaf de Chinese activiste Tings Chak (34) een uiteenzetting over armoedebestrijding in haar vaderland. Tings, die als migratiekind haar ouders volgde naar Canada, engageerde zich als adolescent in de Canadese actiegroep Migrant Justice Movement. Later werkte ze voor het Tricontinental Institute for Social Research in Zuid-Afrika en Brazilië. In 2020 keerde ze terug naar haar vaderland, waar ze werkt voor Dongsheng News. Een gesprek over armoede, imperialisme en Koude Oorlog.

Lees verder

19 september - lezing Jacques Pauwels in Antwerpen: VS en nazisme van Hitler tot vandaag

Belgisch-Canadees historicus Jacques Pauwels geeft op 19 september in de Groene Waterman in Antwerpen een lezing over waarom en hoe de VS in de jaren 1930 fascisme en nazisme steunden en in 1941-1945 tegen de ‘verkeerde vijand’ oorlog voerden.

Lees verder

Staking piloten Ryanair gaat over veel meer dan uurroosters

De halsstarrige en langdurige weigering van Ryanair-baas Michael O’Leary om te onderhandelen over het uurrooster dat hij eenzijdig aan zijn piloten oplegt, maakt dat die geen andere keuze rest dan staking, opdat het bedrijf terugkeert naar de wettelijkheid van de sociale wetgeving in België. Maar dit conflict gaat over veel meer, dit is verzet tegen een onmenselijk zakenmodel.

Lees verder

Ruth Lasters: "Poëzie als schild tegen de hardheid van de realiteit"

Afgelopen weekend, tijdens ManiFiesta in Oostende, sprak de onafhankelijke Antwerpse stadsdichteres Ruth Lasters over ‘Poëzie en engagement’. Jan Reyniers mocht haar voor RadioManifiesta interviewen en heeft het voor ons, DeWereldMorgen.be, ook willen uitschrijven.

Lees verder

16 september 1973: 50 jaar sinds dictator Pinochet Chileens volkszanger Victor Jara vermoordde

Eén dag na de door de VS opgezette staatsgreep van 11 september 1973 in Chili werd zanger Victor Jara opgepakt. Na vier dagen gruwelijke folteringen in het nationaal voetbalstadion van hoofdstad Santiago de Chile, waarbij zijn handen werden verbrijzeld, werd hij afgeslacht met een nekschot. Hij is voor altijd een Chileense volksheld.

Lees verder

Hilde Crevits ontmoet actievoerders met een handicap: “Jullie komen op het juiste moment”

Deze voormiddag protesteerden personen met een handicap op het Martelaarsplein, waar binnen de Vlaamse regering vergaderde. De actievoerders pikken het niet langer dat de Vlaamse regering niet genoeg budget vrijmaakt om mensen het budget voor ondersteuning te geven waar ze recht op hebben. Ze hekelen de lange wachtlijst die maar niet opgelost geraakt.

Lees verder

Graaiende pharma, geen fortuintaksen, democratisch protest Israël – behalve voor Palestijnen – en het falend klimaatbeleid van de rijke landen

We selecteren dit weekend Tegendraadse artikels uit Common Dreams, Counterpunch, Electronic Intifada en Jacobin Nederland. Essentieel leesvoer ter informatie van politiek bewust nadenkende mensen, die voorbij de pap kijken van de commerciële media. Informatie is kennis, kennis is macht.

Lees verder

“Hip-heid” gaat op lange termijn de democratie niet redden, goed beleid hopelijk wel

We worden de laatste tijd regelmatig om de oren geslagen met allerhande nieuwe participatie- en inspraakinitiatieven om burgers sterker te betrekken bij besluitvorming. Maar in plaats van losse initiatieven en eenmalige bevragingen vragen we om een echte beleidsvisie rond inspraak en participatie die innovatieve vormen van burgerinspraak koppelt met meer traditionele vormen van adviesverlening en overleg. Participatie kan op zichzelf immers nooit het eindpunt zijn, en moet steeds als basis dienen voor goed beleid.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Perpignan mekka van het fotojournalisme

Visa pour L’image’ in Perpignan (FR) is dezer dagen voor de 35ste keer het uithangbord voor fotojournalisten van over de ganse wereld. Fotografen van de New York Times tot Le Monde, van Magnum tot Associated ...

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium