Vaak zinkt de moed je in de schoenen bij de nieuwste cijfers over verlies aan biodiversiteit, maar de natuur is veerkrachtig en natuurherstel blijkt wonderbaarlijk snel mogelijk, als de juiste condities worden gecreëerd. VPRO Tegenlicht presenteert een voorhoede van daadkrachtige natuurherstellers in Europa. Hoe geven zij de natuur weer een plek voor de toekomst? En hoe ziet onze omgang met de andere diersoorten er dan uit?

In de Ooijpolder bij Nijmegen en in Friesland is Tegenlicht getuige van win-win situaties voor boer, landschap en natuur. Het Crowther Lab in Zürich koppelt data over inheemse plantensoorten van 50.000 verschillende bronnen aan zeer gedetailleerde Google Earth scans van het aardoppervlak, en maakt zo de plekken voor nieuwe natuur zichtbaar. In Roemenië kochten ecologen samen met rijke filantropen na de val van Ceaucescu 25.000 hectare bos op met als doel de jacht en de boskap te stoppen en de natuur er met rust te laten.

De scheiding tussen mens en natuur is op termijn niet houdbaar volgens Bram Büscher, politicoloog en auteur van Convivial Conservation (2020). Zijn vernieuwende visie op natuurbehoud benadrukt de noodzaak van samenleven met planten en (wilde) dieren, ook in de stad. In Nederland komt het bos ook de stad in: Tiny Forests, zelfs de minimale varianten van 6 m2, hebben een enorme positieve impact op de biodiversiteit in de stad.

Regie: Bregtje van der Haak | Research: Henneke Hagen en Arnout Arens

 

Tijdens de Tegenlicht Meet Up Utrecht, gaan we onder leiding van moderator Martin Groenhuis met elkaar in gesprek. Vanuit een praktische en een filosofische invalshoek spreken we inspirerende ‘groene gasten’ die je met hun bevlogenheid graag een groen hart onder de riem steken! Heb je of ken je zelf een mooi biodiversiteits-initiatief of zoek je aansluiting bij andere initiatieven kom dan vooral naar deze Meet Up, na afloop is het goed netwerken! We kijken uit naar jullie komst! 

Onze gasten zijn:
  • In het kader van Utrechtse biodiversiteits-initiatieven spreken we Tieneke de Groot van Zusterpark Voordorp. Samen willen de bewoners van Voordorp (Noordoost Utrecht) groene initiatieven versterken en van Voordorp één groot park maken. Voor henzelf en de natuur. Ze willen werken aan groene verbindingen waarvan ze zelf kunnen genieten en die tegelijk als ecologische verbindingen werken voor dieren. Van wijk naar wijk en van Voordorp naar buiten de stad, om zich uiteindelijk aan te sluiten als Zusterpark bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

  • Ook Utrechts is Ieke Benschop van Natuur & Milieu Federatie Utrecht. Ieke richt zich op het realiseren van duurzame daken, oftewel: multifunctionele daken. Dat wil zeggen dat zij via ondersteuning en lobby werkt aan daken die niet langer zwart of grijs zijn, maar groen (biodiversiteit), blauw (waterberging), geel (zonnepanelen) en rood (leefruimte), het liefst dus in combinatie met elkaar!

  • Ook spreken we Daan Bleichrodt, werkzaam bij IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Hij is steeds op zoek naar nieuwe, verrassende manieren om mens en natuur met elkaar te verbinden. De afgelopen jaren ontwikkelde hij projecten als Tiny Forest, Tuiny Forest, het BinnenBos en de Nationale Buitenlesdag. Zijn persoonlijke missie is de vanzelfsprekendheid van contact tussen mens en natuur uitdragen.

  • En tot slot filosoferen we met Serv Wiemers, auteur van Veerkracht, over wat we kunnen leren van de rol van Indianen N-Amerika/Canada in relatie tot biodiversiteit. Serv Wiemers is schrijver en freelance diplomaat, en is al zijn hele leven betrokken bij indianen. Hij studeerde af op de positie van indianen onder het internationaal recht. Voor dit boek bezocht hij dertig indianenreservaten en sprak vele indiaanse leiders. Artikelen van zijn hand verschenen o.a. in De Volkskrant, NRC Handelsblad en de Internationale Spectator. 

    Indien mogelijk zullen er VPRO researchers van de aflevering aanwezig zijn.

Geef je dan hier op. 

Maandag 27 september | 19:00 tot 22:00 | Bibliotheek Neude | Theater | Gratis wel reserveren

Let op: Bij een voorstelling in de film- en theaterzaal in Bibliotheek Neude is een QR-code via de CoronaCheckApp of papieren coronabewijs verplicht vanaf 13 jaar en ouder: een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag (van max. 24 uur oud) of een corona herstelbewijs. Vanaf 14 jaar is ook het tonen van ID verplicht.
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open